Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Feribotul incendiat: Şase cadavre au fost recuperate de la bordul Norman Atlantic

GALERIE
norman atlanticsalvareinterventie
  • norman atlantic
  • salvare
  • interventie
- +

Autorităţile maritime italiene, elene şi albaneze au lansat o vastă operaţiune de salvare pe mare pentru a recupera aproape 200 de persoane - blocate în continuare luni - pe puntea feribotului cu 478 de persoane la bord, pe care duminică a izbucnit un incendiu, în Marea Adriatică. Cel puţin şapte persoane au murit în urma incendiului, conform ultimului bilanţ anunţat de Marina comercială italiană.

UPDATE 16:57 - Bilanţul incendiului izbucnit la bordul feribotului plecat din Grecia a ajuns la şapte morţi

Cel puţin şapte persoane au murit în urma incendiului izbucnit la bordul feribotului care naviga între Grecia şi Italia, conform unui nou bilanţ anunţat de Marina comercială italiană.

"Au fost găsite încă două cadavre. Numărul total al morţilor este de şapte", au comunicat autorităţile italiene.

UPDATE 15:38 - Toţi pasagerii feribotului Norman Atlantic au fost evacuaţi

Toţi pasagerii feribotului Norman Atlantic, la bordul căruia a izbucnit un incendiu în largul Albaniei, provocând moartea a cel puţin cinci persoane, au fost evacuaţi, a anunţat luni Paza de Coastă italiană.

"Toţi pasagerii au fost evacuaţi, nouă membri ai echipajului se află încă la bord pentru a inspecta nava", a afirmat Paza de Coastă pe contul său de Twitter.

Norman Atlantic transporta 478 de persoane, dintre care 56 de membri ai echipajului şi 422 de pasageri, inclusiv un român.

UPDATE 14:33 - Guvernul grec anunţă că patru cadavre au fost recuperate de la bordul Norman Atlantic

"Autorităţile italiene au confirmat că patru cadavre, a căror identitate nu este cunoscută, au fost recuperate", a anunţat ministrul Miltiadis Varvitsiotis, subliniind că, până în prezent, au fost salvate 391 de persoane dintre cele 478 care se aflau la bordul feribotului.

Cadavrul unui pasager grec a fost recuperat duminică, iar identitatea acestuia a fost comunicată presei. Corpul său a fost recuperat, iar soţia sa a fost transportată la Brindisi, la fel ca multe alte persoane, care suferă în special din cauza deshidratării sau hipotermiei, au precizat autorităţile duminică.

Marina Militară italiană a anunţat, către ora locală 7.40 (8.40, ora României), că 290 de persoane au fost recuperate cu elicoptere şi nave trimise la faţa locului pentru a salva pasagerii şi membrii echipajului Norman Atlantic, majoritatea cetăţeni greci.

În total 188 de persoane se aflau în continuarre la bord luni dimineaţa, pe o mare dezlănţuită, suferind de frig, după ce au inhalat ore în şir fumul provenind de la incendiul care a fost controlat între timp.

Sinistrul s-a soldat cu un mort - un pasager grec - care a alunecat când a încercat să se îmbarce pe o şalupă. Primele persoane salvate au ajuns în noaptea de duminică spre luni la Brindisi, în sud-estul Italiei, la aproximativ 40 de mile (circa 75 de kilometri) de poziţia estimată a feribotului în Marea Adriadică mai la sud, pe Canalul Otrante.

Marina Militară italiană - care coordonează operaţiunile de salvare - şi autorităţile maritime au efectuat 34 de drumuri dus-întors, potrivit Pazei de Coastă, venind în ajutorul pasagerilor blocaţi pe nava incendiată.

Şase elicoptere ale Marinei italiene au efectuat evacuări, cu maximum şase sau şapte persoane la un transport, în condiţii delicate pe timpul nopţii.

Cele mai multe dintre persoanele salvate prezentau hipotermie şi probleme respiratorii, potrivit salvatorilor, contactaţi de presa italiană.

O echipă sanitară alcătuită din trei persoane a urcat la bordul feribotului pentru a oferi ajutor pasagerilor şi membrilor echipajului aflaţi în continuare pe navă, a anunţat luni dimineaţa Marina Militară italiană.

A doua navă militară urma să se apropie de feribot către ora locală 9.00 (10.00, ora României), potrivit acestei surse.

O navă comercială, Spirit of Piraeus, cu 49 de persoane salvate la bord, a sosit către ora locală 7.00 (8.00, ora României) la Bari, după ce a încercat, fără să reuşească, din cauza mării prea agitate, să intre în portul Brindisi, situat un pic mai la sud, pe coasta adriatică.

"Situaţia este bună" pentru aceste persoane salvate, majoritatea cetăţeni greci, a declarat prefectul oraşului Bari Antonio Nunziante pentru postul italian SkyTG24.

Autorităţile italiene au mobilizat patru remorchere cu scopul ca mai întâi să stabilizeze Norman Atlantic, un feribot cu o lungime de 186 de metri.

"Pentru moment, celamai importantă este recuperarea pasagerilor şi membrilor echipajului", a declarat pentru postul italian Rainews, căpitanul de fregată Riccardo Rizzotto, reprezentând Marina Militară.

După aceea feribotul ar urma să fie tractat până în portul Brindisi, în cazul în care condiţiile meteorologice permit acest lucru, însă o tractare către Albania este de asemenea luată în calcul, dacă va fi nevoie.

Incendiul a izbucnit pe feribot duminică dimineaţa, în amplasamentul vehiculelor, pe o mare dezlănţuită, cu rafale de vânt violente, în timp ce vaporul asigura o legătură de la Pireu, în sud-vestul Greciei, la Ancona, în estul Italiei.

"Frică, foarte frică"

La Brindisi şi Bari, membri ai Protecţiei Civile şi altor servicii de salvare au ridicat corturi în terminalele pentru pasageri din port, pentru a primi persoanele salvate.

Pasageri de 26 de naţionalităţi - inclusiv o româncă - s-au aflat la bordul Norman Atlantic.

Feribotul construit în 2009, care naviga sub pavilion italian şi care a fost închiriat de compania greacă Anek, a fost inspectat de curând. Potrivit armatorului italian, o problemă a fost detectată la una dintre evacuările de incendiu de pe puntea cinci - exact în locul unde s-ar fi declanşat incendiul - a anunţat grupul Visenti, citat de agenţia de presă Ansa.

Contactat de postul de radio Europe1, unul dintre cei zece francezi de la bord, Jean-Philippe Demarc, a declarat că îi este "frică, foarte frică" şi că îi este frig. El a povestit că a auzit "lovituri puternice", după care a văzut "fum peste tot". "Toată lumea a format un şir indian şi a ieşit pe punţile exteroare", a spus el.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri