Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FERIȚI-VĂ de ţânţari! Au adus virusul West Nile la Iaşi. Boala poate fi mortală

GALERIE
tantari-1
  • tantari-1
- +
Caz confirmat oficial: un ieşean din mediul rural are virusul West Nile. Acesta se transmite la om prin înţepătura de ţânţar, fiind până de curând specific zonei Africii de Nord şi a Nilului. Medicii cred însă că schimbările climatice din ultima vreme, dar şi umezeala dată de precipitaţiile abundente din acest an, au făcut posibilă apariţia virusului şi la ţânţarii din judeţul Iaşi. Sfatul acestora: feriţi-vă de ţânţari! La nivel naţional sunt confirmate cinci cazuri, deocamdată nefiind înregistrat niciun deces, boala dată de virus fiind cu evoluţie imprevizibilă.

Un prim caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon, virus care se transmite la om prin înţepătura de ţânţar, a fost confirmat în Iaşi. Este vorba de un bărbat în vârstă de 67 de ani, din judeţul Iaşi, care nu a ieşit în afara ţării, şi care a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ prezentând semnele epidemiei.

„Este un caz confirmat în spital. Pacientul este un bărbat în vârstă de 67 de ani, care prezintă o evoluţie favorabilă până în momentul de faţă. Boala se transmite de la ţânţari. Sfatul nostru este să limităm expunerea în zone cu ţânţari, având în vedere, în special, modificările climatice şi meteorologice care favori­zează dezvoltarea lor. Ţânţarii se dezvoltă în ultima vreme, datorită umidităţii, şi trebuie să fim atenţi. Noi avem în ve­dere, la orice suspiciune de meningită, şi această cauză“, a menţionat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Conform Centrului Naţional de Su­praveghere şi Control al Bolilor Trans­misibile (CNSCBT), în sezonul 2018 au fost raportate, în perioada 2 mai - 24 iulie, cinci cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care niciun deces. Cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane de gen masculin. Pe lângă cazul bărbatului diagnosticat în Iaşi, alte două persoane au fost descoperite în Dolj, una în Brăila şi alta în Olt.

Virusul West Nile a fost descoperit în 1937, în districtul cu acelaşi nume din Uganda - Africa, iar principala cale de transmitere a acestei infecţii este înţepătura de ţânţar. Perioada de incubaţie a infecţiei la om este cuprinsă între 3 şi 15 zile, şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice. Cu toate acestea, specialiştii spun că la aproximativ 20% dintre oa­meni principalele simptome sunt asemă­nătoare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău, febră, anorexie, febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.

Principalele recomandări pentru populaţie sunt purtarea hainelor cu mânecă lungă şi a pantalonilor lungi, utilizarea substan­ţelor toxice împotriva ţânţarilor, utilizarea insecticidelor în locuinţă în cazul în care aceştia au pătruns acolo, şi îndepărtarea recipientelor de apă stagnată şi a gunoiului menajer, care ar putea să-i atragă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri