anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

FERIŢI-VĂ DE VIPERE! Dacă vă muşcă, nu aveţi scăpare în spitalele din Iaşi

GALERIE
vipera
 • vipera
- +

Dacă la celelalte deţinerea serului este facultativă, Spitalul „Sf. Spiridon“ este obligat să-l posede. Ultima doză a fost consumată duminică.

Toate unităţile de primire ur­genţe din ţară se confruntă cu o criză majoră de vaccin antiviperin. Serul necesar pentru a fi administrat cât mai repede pacientului care a fost muşcat de viperă lipseşte cu desăvârşire de la Iaşi, iar Farmacia Unifarm, lanţul prin care spitalele îşi asigură stocul, a anunţat unităţile medicale care au făcut comandă că nu le poate onora cererea. Astfel, spitalele au rămas fără ser, pacienţii muşcaţi de vipere fiind în pericol.

„Noi am comunicat şi am solicitat Unifarm refacerea stocului de câteva luni, însă ni se spune de fiecare dată că nu ni se poate onora cererea. Situaţia este întâlnită în mai multe judeţe din ţară. Ştim sigur că la Neamţ stocul e terminat, pentru că au avut un pacient muşcat de viperă, spitalul nu avea vaccinul şi ne-au cerut ajutorul“, a arătat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Ultima doză de vaccin antiviperin din UPU a fost folosită duminică pentru un bărbat de 35 de ani, din Oneşti. Victima a fost muş­cată de mâna stângă, unde a dezvoltat o reacţie alergică. Întrucât spitalul ieşean era singurul din zonă care deţinea ser antiviperin, bărbatul a fost adus la Iaşi. Potrivit şefei UPU, ser antiviperin trebuie să existe pe stoc în toate unităţile de primire urgenţe, mai puţin în compartimentele de primire urgenţe, ceea ce înseamnă că în Iaşi acesta trebuie să fie doar la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Viperele, singurele specii de şerpi veninoşi de pe teritoriul României, trăiesc cu precădere în Dobrogea şi Banat, însă apar şi în alte zone geografice. La Iaşi, în re­zervaţia Valea lui David, vizavi de Metro, este întâlnită vipera ursini moldavica. Muşcătura de viperă poate fi fatală doar în cazul în care în corpul victimei intră veninul şarpelui. Altfel, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a victimei aceasta poate face alergie sau poate simţi dureri. Pacientul manifestă o stare generală alterată, transpiraţii abundente, gust metalic în gură, greţuri, vărsături şi chiar convulsii. Potrivit medicilor, indiferent de situaţie, victima trebuie să ajungă de urgenţă la spital.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.