Fermierii din judeţ răsuflă uşuraţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Fermierii din judeţ răsuflă uşuraţi

Ploile din ultima perioadă au salvat o bună parte din culturile de toamnă. Din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei de pricipitaţii munca fermierilor era aproape compromisă.

GALERIE
rachete-antigrindina
  • rachete-antigrindina
- +

Ploile din ultimele zile au venit ca o adevărată mană cerească pentru fermieri, care îşi vedeau deja compromise culturile de toamnă din cauza temperaturilor anormal de ridicate pentru perioada primăverii. Cu toate acestea, un procent semnificativ din culturile judeţului au avut şi de suferit din cauza grindinei.

 

Circa 16.000 de hectare din judeţ au fost afectate, iar pentru 7.000 de hectare nu mai există şanse de salvare, proprietarii fiind nevoiţi să reînsămânţeze terenurile. În cazul celorlalte 9.000 de hectare, fermierii vor putea menţine culturile şi vor realiza producţii, însă diminuate cu circa 30% din producţia medie.
 
Centrul antigrindină nu a făcut nimic
 
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură spune că, în pofida evenimentelor meteorologice nefavorabile din ultimele săptămâni, fermieriii ieşeni ar putea avea un an agricol bun, dacă seceta nu le va vizita culturile şi în această vară. „Dacă se menţine rezerva de apă existentă în sol după aceste ploi, vom avea un an agricol bun, peste media multianuală, cu excepţia celor 16.000 de hectare afectate de grindină, cu grade de dăunare diferite.Dacă vom avea precipitaţii de încă 30 litri/mp la sfârşitul lunii mai şi de 20 litri/mp la începutul lunii iunie, vom avea culturi bune. Anul agricol va fi bun dacă nu se va adeveri prognoza meteo care spune că lunile iunie şi iulie vor fi secetoase. Totuşi, eu cred că va fi secetă şi în acest an”, a precizat dr. ing. Neculai Olariu, director DADR Iaşi. Printre cele mai afectate culturi din judeţ sunt cele din comunele Vlădeni, Cepleniţa, Cotnari, Coarnele Caprei sau Probota. Unul dintre cei mai importanţi fermieri din judeţ, Aurel Plancinschi, spune că are peste 750 de hectare afectate de grindină din totalul celor 5000 de hectare administrate, din care 500 de hectare sunt compromise definitiv. „E greu de spus cum va fi anul agricol pentru că nu ştim ce urmează din punct de vedere meteorologic, însă premisele actuale arată că urmează un an mai bun decât cel care a trecut”, a spus Placinschi. Un alt fermier important din judeţ, Vasile Lungu, patronul Astra Trifeşti, spune că o mare vină pentru culturile distruse o au şi reprezentanţii Centrului Antigrindină din Dancu, care nu au lansat nicio rachetă. Deşi au fost investite peste 2,5 milioane în construcţia Centrului şi a unor puncte de lansare, investiţia care ar fi trebuit să apere judeţul de grindină şi ploi torenţiale este o „umbrelă spartă”, dovadă vie fiind ultimele evenimente meteorologice.
 
„Nu şi-au făcut treaba”
 
„Din fericire, norocul a făcut ca eu să nu mă aflu în zona calamitată, dar la Cotnari sau Coarnele Caprei au fost afectate mutle culturi. Neglijenţa unora înseamnă pierderea altora. Centrul Antigrindină nu a lansat nicio rachetă, nu ştiu, n-au permis, n-au avut rachete, ideea este că nu şi-au făcut treaba”, a spus Vasile Lungu. Fermierul are în administrare circa 3.000 de hectare, de pe care speră să scoată maximul, atât cu ajutorul precipitaţiilor şi temperaturilor favorabile, cât şi cu sistemul de irigaţii din dotare, care acoperă 85% din suprafaţa totală. „Noi putem face unele previziuni, dar numai Domnul ştie care va fi soarta noastră, pentru că agricultorii depind numai de El. Eu consider că ceea ce mi-am propus să produc va ieşi, numai cu condiţia ca această vară să nu fie secetoasă, ca cea de anul trecut. Dacă în următoarea perioadă voi avea din două în două săptămâni măcar 25 litri de ploaie pe metru pătrat, va fi cu siguranţă bine. Eu irig, dar nu totul stă în irigaţie”, ne-a declarat Vasile Lungu. Potrivit acestuia, într-un an normal, cu precipitaţii, de pe suprafeţele irigate poate ieşi o producţie de 130%. În schimb, dacă e an secetos, chiar dacă toate culturile sunt irigate, producţia este de maximum 65% din prognoză. „Prin sistemul de irigaţii suntem oarecum protejaţi, dar în cazul unei secete atmosferice, cu greu scoate puţin peste jumătate din cât ne-am propus”, a concluzionat Lungu.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.