De Business

Punem punctul pe știi

Fermierii ieșeni, în pragul crizei după „Ordonanța trenuleț”: spun că aceasta va aduce în vagoane scumpiri la raft

joi, 09 ianuarie 2025, 17:00
3 MIN
 Fermierii ieșeni, în pragul crizei după „Ordonanța trenuleț”: spun că aceasta va aduce în vagoane scumpiri la raft

Așa-numita „Ordonanță trenuleț” a semănat noi griji pentru fermieri, odată cu eliminarea facilităților fiscale, măsuri care îi afectează și pe salariații din industria alimentară, IT și construcții. Agricultorii se tem pentru afacerile lor și cred că aceste măsuri le vor reduce semnificativ veniturile și vor face dificilă atragerea forței de muncă.

Fermierii, deja afectați de secetă și scumpiri, spun că își pierd interesul pentru a mai lucra pământul. După eliminarea facilităților fiscale din agricultură, prevăzute în „Ordonanța trenuleț”, mai mulți fermieri din țară, dar și de la nivel local, se declară descurajați de noile măsuri și recunosc că le este tot mai greu să-și țină afacerile active. Noua ordonanță de urgență pentru măsuri fiscale elimină practic facilitățile pentru salariații din agricultură, dar și pentru cei din industria alimentară, IT și construcții. Actul normativ a fost adoptat pe 30 decembrie, în ultima ședință a Executivului.

Costuri transferate de la fermieri la clienți

Astfel, fermierii care aveau angajați și erau la rândul lor salariați beneficiau de facilități fiscale similare cu cele din IT și construcții, pe care „Ordonanța trenuleț” le-a eliminat. Întrebați în ce măsură îi afectează aceste schimbări, unii fermieri din Iași s-au declarat descurajați. Ei consideră că impactul va fi cu siguranță unul negativ, atât asupra veniturilor lor cât și asupra capacității de a atrage și menține forța de muncă.

De exemplu, Victor Ierbașu, un fermier din județ, a declarat că aceste măsuri ar putea reduce salariile nete ale angajaților din agricultură, ceea ce ar face dificil să găsească forță de muncă. De asemenea, fermierul a avertizat că aceste măsuri ar putea duce la creșterea prețurilor la raft pentru consumatori, costurile fiind  transferate de la fermieri la clienți.

„La ce să te aștepți de la șleahta asta de guvernanți? Au făcut ei ceva bun pentru țara asta? Nu! Și nici nu o să facă. O să fie din ce în ce mai bine pentru ei și mai rău pentru noi. În loc să fie susținută agricultura românească și fermierul român, noi suntem împovărați an de an. O să vindem tot la străini și aia e! La sapă de lemn ajungem, că nici subvențiile astea nu se vor mai acorda mult timp”, a susținut agricultorul din Iași.

Chiar dacă are multe rezerve, acesta speră totuși că Guvernul va veni cât de curând cu alte măsuri de sprijin pentru a compensa pierderile, în caz contrar, avertizează acesta, toți fermierii vor ieși în stradă.

Ce facilități dispar în agricultură?

Până nu demult, veniturile angajaților din sectorul agroalimentar, respectiv societățile încadrate cu coduri CAEN 011, 012, 013, 014, 015,016 și CAEN 10 -Industrie alimentară,  beneficiau de scutirea de impozit pentru salarii brute de până la 10.000 lei lunar, impozit de 10% pentru ce depășea acest plafon, cotă redusă de CAS de 20,25% pentru venituri brute de până la 10.000 lei și cotă standard de CAS de 25% pentru partea care depășea 10.000 lei.

Se impunea totuși și o condiție pentru aplicarea scutirii de impozit pe salarii în activitățile din agricultură și industria alimentară. Practic, angajatorii erau nevoiți să desfășoare activități în sectorul agricol și în industria alimentară definite de codurile CAEN relevante, în proporție de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.

Noul act normativ îi afectează și pe salariații din sectorul bugetar, inclusiv pe cei din structurile agricole. Salariile bugetarilor vor rămâne înghețate în 2025 la nivelul lunii noiembrie 2024, iar sporurile și primele nu vor crește, conform noilor prevederi. Orele suplimentare nu se vor plăti, ci se vor acorda zile libere, iar bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.

De asemenea, instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda premii, bonusuri sau alte drepturi similare, cu excepția celor decontate integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii