
Fermierii ieșeni salută un proiect de lege care să penalizeze supermarketurile care nu vor să le ia marfa

Un proiect semnat deja de zeci de senatori are în vedere interzicerea prin lege a practicilor de concurență neloială asupra fermierilor români. În expunerea de motive se arată că, în ultima perioadă, s-au înmulțit înțelegerile tacite între întreprinderi, de aceea este nevoie de reintroducerea în lege a noțiunii de înțelegeri tacite, prevedere care în vechea legislație a existat. Unii producători din Iași se arată încântați de noile prevederi, dar încă nu par convinși că vor funcționa.
Vești bune pentru fermierii care doresc să-și vândă produsele în supermarketuri! Recent, a fost depus la Senat un proiect de lege, care ar trebui să normalizeze relațiile dintre marii retaileri și producătorii români. Proiectul a primit deja votul a 50 de politicieni, senatori care vor să interzică prin lege practicile de concurență neloială asupra fermierilor români. Parlamentarii explică faptul că, în ultima perioadă, s-au înmulțit înțelegerile tacite între întreprinderi, de aceea este nevoie de reintroducerea în lege a noțiunii de înțelegeri tacite, prevedere care în vechea legislație a existat. „În mod special, în comerțul modern din România sunt drastic restricționate listarea și comercializarea alimentelor cu cea mai bună calitate și cu cele mai competitive prețuri fabricate doar din ingrediente naturale, produse pe piața internă. Limitarea prezenței în magazine și implicit, limitarea comercializării celor mai bune produse autohtone, fără niciun argument comercial a devenit cea mai comună practică comercială neloială în rândul marilor retaileri care activează pe piața din România. O altă practică interzisă de legislația europeană de concurență, dar la fel de comună marilor comercianți din România este aplicarea de adaosuri comerciale diferite la produse din aceeași categorie, adică aplicarea de condiții comerciale diferite la prestații echivalente”, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului. Astfel, mai atrag atenția senatorii, se manipulează discreționar volumele de vânzări, favorizând vânzarea produselor cu adaosuri comerciale mai mici și sabotează vânzarea produselor cărora le aplică adaosuri comerciale mai mari.
De asemenea, în expunerea de motive se mai atrage atenția și asupra faptului că o altă practică frecventă, comună marilor rețele de comerț, este listarea temporară a produselor autohtone pentru care nu există motive de refuz, dar listarea este urmată de o prezență foarte redusă, greu vizibilă la raft sau chiar de lipsa totală din raft, urmată apoi de o simplă notificare prin care retailerul îi anunță producătorului delistarea produselor sale, fără nicio explicație.
Ce spun producătorii din Iași despre accesul în supermarketuri
Întrebați dacă au auzit despre noul proiect de lege și dacă le mai este de ajutor, după ce au încercat, în repetate rânduri, să-și vândă produsele în marile supermarketuri, unii fermieri din Iași s-au arătat plăcut surprinși, dar greu de convins să va funcționa altfel. „Dacă s-ar vota ar fi un real ajutor! Chiar nu vor să ne primească în magazinele mari. Vă spun că am încercat și eu cu pere, prune și căpșune. Și cunosc fermieri care au încercat și ei. Mi-au găsit tot felul de motive, dar nimic serios legat de flux. Pentru că puteam livra cât mi-au cerut ei. Efectiv, s-au legat de soi, că-i prea nu știu cum, că nu rezistă. Dusesem un eșantion la ei să verifice. Și așa a rămas”, ne-a povestit Cezar Afloarei, un producător din județul Iași. Acesta ne-a mărturisit că acum reușește să-și vândă marfa printr-o asociație care colectează fructe din mai multe județe pentru o fabrică de gemuri și marmeladă din Constanța. „Culmea este că produsele noastre ajung dulcețuri și marmeladă, care se vând tot în lanțurile de supermarketuri străine din România. Păcat, că tot ce-i bun și sănătos, bio, eco, cum vreți, reușim să comercializăm doar așa, la prețuri de trei ori mai mici. Și oare credeți că dacă se votează proiectul ăsta, nu mai pot ei să ne refuze așa, cu una cu două? Ar fi ceva! Doamne ajută, dar parcă nu-mi vine a crede!”, ne-a mai spus producătorul din Iași. Un alt fermier din județ ne-a povestit la rândul său despre experiența pe care a avut-o cu reprezentanții unor astfel de supermarketuri cu acționariat străin. „Am încercat să intru și în supermarketuri. Nu am reușit. Au cerut o anumită cantitate, m-am conformat. Ei le-au sortat, le-au ținut o lună și ceva în depozit și după mi-au dat înapoi o parte, când sincer, nici nu le-am recunoscut. Nu păreau merele noastre. Dar, în fine. Noi ne-am lecuit!” , a transmis Viorica Airinei, administratorul Agrofruct Plugari. Așa a ajuns antreprenorul din Iași să-și vândă producția în Vaslui, la Agrana Juice Romania, o fabrică de producere a sucului concentrat de mere, cu acționariat 100% austriac. Sucurile fabricate aici ajung toate la export.
Ce prevede, mai exact, proiectul de lege
În proiectul de lege scrie clar că vor fi interzise practicile de concurență neloială care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe, săvârșite de o întreprindere față de altă întreprindere parteneră, care constau în : limitarea, în mod nejustificat, a vânzării produselor/serviciilor întreprinderii partenere; aplicarea de adaosuri comerciale mai mari la produsele/serviciile întreprinderii partenere în raport cu adaosurile comerciale aplicate altor produse/servicii din aceeași categorie; refuzul de a furniza întreprinderii partenere informații relevante cu privire la stocurile rulajele produselor/serviciilor sau nerespectarea clauzelor contractuale privind plata, achiziția sau furnizarea.
O altă prevedere din proiectul de lege are în vedere reglementarea ca practică de concurență neloială care contravine uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe exploatarea poziției superioare de negociere a unei întreprinderi față de o altă întreprindere, realizată prin acțiuni sau inacțiuni precum: refuzul nejustificat de a cumpăra sau de furniza bunuri sau servicii cu calitate mai bună și prețuri mai mici decât ale bunurilor sau serviciilor pe care le comercializează deja; impunerea unor condiții comerciale oneroase sau discriminatorii și modificarea ori încetarea nejustificată a relațiilor comerciale cu o întreprindere parteneră.
Concret, proiectul, semnat de senatori vizează modificarea și completarea Legii nr.11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, cu modificările și completările ulterioare, precum și modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. Pentru a deveni lege proiectul trebuie să obțină votul Camerei Deputaților care este for decizional, să fie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
Publicitate și alte recomandări video