Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fertilizare in vitro gratuit pentru cuplurile infertile

GALERIE
Prof-Onofriescu
  • Prof-Onofriescu
- +

Cuplurile din România care își doresc un copil dar se confruntă cu dificultăți de infertilitate au posibilitatea de a beneficia de un tratament gratuit de fertilizare in vitro.

Practic, s-a constatat că una din şase persoane se confruntă cu probleme de infertilitate la nivel mondial, proporția fiind mai mare în țările dezvoltate, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care solicită măsuri de sprijin pentru cuplurile afectate. 

Potrivit raportului, circa 17,8% din populația adultă din țările dezvoltate se confruntă cu infertilitatea, față de 16,5% din populația adultă din țările sărace sau în curs de dezvoltare.

”Realmente, infertilitatea reprezintă o problemă extrem de serioasă, atât pentru cupluri, cât și pentru societate. Cu atât mai mult în țările dezvoltate, unde s-au schimbat prioritățile și oamenii își doresc mai întâi să își finalizeze studiile, apoi să își consolideze o carieră, să ajungă la un statut intelectual și financiar lipsit de griji. Dar toate acestea se fac în timp și momentul în care ajung să își dorească un copil este ”împins” peste vârsta de 30 de ani sau mai mult. Cuplurile ar trebui să știe că odată cu înaintarea în vârstă, calitatea ovocitelor este din ce în ce mai precară iar șansele ca femeile să rămână însărcinate sau să păstreze sarcina se diminuează”, a explicat Prof. Univ. Dr. Emerit Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași. 

Infertilitatea este considerată de OMS o boală a sistemului reproducător masculin sau feminin, caracterizată prin imposibilitatea de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de relații sexuale regulate neprotejate.

”Într-adevăr, infertilitatea este definită ca fiind lipsa concepţiei după un an de zile de contact sexual neprotejat, iar după vârsta de 35 de ani intervalul se scurtează la 6 luni. Afectează aproximativ 10% din cupluri şi se estimează că apar în jur de 2 milioane de noi cupluri infertile pe an şi numărul lor este în creștere. Vârsta partenerului feminin este cel mai important factor al fertilităţii cuplului: pentru 20-24 de ani, rata de concepţie spontană este de 85%,  la 12 luni; pentru 35-39 ani, rata de concepţie spontană scade la 60%,  la 12 luni. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România, fertilitatea a intrat pe un trend descendent accentuat. În prezent, rata este de 1,3 copii per femeie, una dintre cele mai scăzute valori din Europa. Se estimează că, în acest ritm, în 2050 România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent”, a mai adăugat Prof. Dr. Mircea Onofriescu.

La nivel mondial, prevenția, diagnosticul şi tratamentul infertilității rămân subfinanțate şi greu accesibile din cauza costurilor ridicate, stigmatului social şi disponibilității limitate, se arată în raportul menționat, întocmit  în baza selecției și evaluării a 133 de studii din peste 12.000 de cercetări realizate la nivel mondial în perioada 1990-2021.

Începând cu noiembrie 2022, în România există două programe de fertilizare in vitro (FIV) pentru susținerea cuplurilor care au probleme de infertilitate, unul derulat de Ministerului Familiei Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) și unul derulat de Ministerul Sănătății. 

Beneficiarii programului sunt cuplurile și femeile infertile, care au fost diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical.

Cuantumul beneficiului social este de maximum 15.000 lei per beneficiar pentru decontarea cheltuielilor necesare efectuării procedurilor.

Suma se acordă sub forma a două vouchere: un voucher electronic-card și un voucher pe suport hârtie. Voucherul electronic-card este de 5.000 lei și este aferent tratamentului medicamentos iar cel pe suport de hârtie este în valoare de 10.000 lei și este utilizat pentru procedurile medicale specifice. Cele două vouchere sunt acordate simultan.

Pentru anul acesta, MFTES și-a propus să subvenționeze 10.000 de cupluri/femei pentru a putea beneficia de FIV.

Cei care accesează programul derulat de MFTES trebuie să îndeplinească următoarele criterii: cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/femeia infertilă să aibă domiciliul în România; aceștia trebuie să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România; procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României afiliată programului, autorizată să desfășoare acest tip de activități specifice iar vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 și 45 ani.

Cei care accesează programul derulat de Ministerul Sănătății trebuie să îndeplinească următoarele: să fie cupluri infertile care au indicație pentru efectuarea procedurii FIV/ET; membrii cuplului au calitatea de asigurat; să fie un cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mamă surogat); vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 și 40 de ani; indexul de masă corporală al femeii să aibă valori cuprinse între 20 și 25 iar rezerva ovariană să fie în limite normale, probată prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml.

”Dacă ne referim la cele 10.000 de cupluri/femei care vor beneficia în acest an de VIF este acceptabil dar, la acest moment, numărul doritorilor este dublu. Dar important este că acest program a demarat și că poate fi accesat. Din păcate, nu este suficient de vizibil, pe cât ne-am dori, mai ales în zona rurală”, a conchis Prof. Dr. Mircea Onofriescu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri