Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Festival de modă din perioada Belle Epoque la castelul de la Miclăuşeni

GALERIE
festival-moda-miclausenifestival-moda-miclauseni1festival-moda-miclauseni2festival-moda-miclauseni3
  • festival-moda-miclauseni
  • festival-moda-miclauseni1
  • festival-moda-miclauseni2
  • festival-moda-miclauseni3
- +

Castelul Sturdza de la Miclăușeni organizează cea de-a VII-a ediție a Festivalului „Călătorie la 1900” pe 3 și 4 septembrie 2022. Tema de anul acesta este „Modă, tabieturi și gastronomie”, iar invitatul special este Georgeta Filitti, academician, care va prezenta informații despre vestimentația din perioada Belle Époque.

Organizatorii își propun ca evenimentul să fie o întoarcere în atmosfera anilor 1900 prin spectacole în aer liber de teatru, dans și muzică de epocă, activități interactive, teatru ambiental, târg de antichități, târg de bucate de epocă și alte surprize.

Sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 10:30, are loc Deschiderea festivă. „Portul popular la 1900” este un moment în care vor fi prezentate particularitățile costumului popular din zona Topliței, limbajul simbolic în colecția de cămăși a Muzeului „Nicolae Minovici” și trei fotografii cu trei perspective asupra vieții rurale la începutul secolului XX. Cel de-al doilea moment este reprezentat de conferința „Vestimentație și tabieturi în Belle Époque”, susținută de academician Georgeta Filitti.

În cadrul evenimentul vor fi prezentate costume de epocă autentice, din colecția regretatei Adina Nanu. Expoziția este curatoriată de fiica acesteia, Rucsandra Unda Popp, profesor la Universitatea Națională de Artă din București.

Programul evenimentului

3 septembrie 2022

12:00 – Deschiderea Castelului

13:00 – Cuvânt de bun-venit (prezintă Rodica Bârzu, Iași)

13:10 – Florilegiu muzical (interpretează Corul de Copii al Municipiului Iași, dirijor Raluca Zaharia)

13:30 - Teatru în aer liber: Pinocchio (interpretează Teatrul Dan Alecsandrescu, Roman)

14:20 - Recital de pian (interpretează pianistul Ștefan Buzdugan, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca)

14:40 - Testamentul Reginei Maria (interpretează Teoharia Croitoru și Rodica Bârzu)

15:10 - Intermezzo muzical: lieduri și romanțe (interpretează mezzosoprana Ionela Mirică-Mardare și pianistul Ștefan Buzdugan)

15:30 – Tango vals (prezintă Anca Ciliac și Școala de dans Tango Feliz, Iași)

16:00 – Parada costumelor de epocă (locație: intrarea principală a Castelului)

16:20 – Pas de deux (interpretează Școala de Dans Rèvèrence by Laura Stavarache, Piatra Neamț)

17:00 – „Bubico” de Ion Luca Caragiale. Spectacol de teatru cu păpuși (nterpretează trupa FunnyArt, Iași)

17:30 – Compoziții muzicale de la 1900 (interpretează tenorul Silviu Stratulat)

19:00 – Închiderea Castelului

4 septembrie 2022

11:00 – Deschiderea castelului

12:00 – Romanțe de demult (interpretează mezzo-soprana Ionela Mirică-Mardare, Piatra Neamț)

12:30 – Pas de deux (interpretează Școala de Dans Rèvèrence by Laura Stavarache, Piatra Neamț)

13:00 – Recital de pian (interpretează pianistul Ștefan Buzdugan, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca)

13:30 - Teatru în aer liber: Pinocchio (interpretează trupa de teatru Dan Alecsandrescu, Roman)

14:30 - Tango vals (prezintă Anca Ciliac și școala de dans Tango Feliz Iași)

15:00 – Parada costumelor de epocă (locație: intrarea principală a Castelului)

15:30 – Muzică Veche Românească. De la Dimitrie Cantemir la Anton Pann (interpretează Ansamblul Vocal Instrumental Floralia al Universității de Arte „George Enescu” Iași, coordonat de conf. univ. dr. Zamfira Bucescu-Dănilă și prof. Daniel Popa)

16:30 – Testamentul Reginei Maria (interpretează Teoharia Croitoru și Rodica Bârzu)

17:00 - Spectacol de improvizație (interpretează trupa Funny Art, Iași)

17:30 – Compoziții muzicale de la 1900 (interpretează soprana Diana Ionescu și pianista Adina Alupei)

19:00 – Închiderea Castelului

Accesul la eveniment se face pe baza unui bilet în valoare de 30 lei. Biletele pot fi cumpărate la intrarea în parcul Castelului. Tinerii cu vârste între 14 și 18 ani beneficiază de o reducere de 50%, iar copiii sub 14 ani intră gratuit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri