Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presa

Festival SFR: Ion Caramitru este invitatul special de anul acesta Ediția 2021 va avea loc în perioada 11-15 august

GALERIE
Cover Ion Caramitru
  • Cover Ion Caramitru
- +
Ediția cu numărul 12 a festivalului Serile Filmului Românesc îi este dedicată actorului și regizorului Ion Caramitru. Între 11-15 august 2021, artistul va fi prezent la Iași, alături de colegi de scenă, prieteni, actori, regizori sau scenariști, pentru întâlniri cinematografice și discuții cu spectatorii. 
Ca la fiecare ediție SFR, surprindem publicul cu invitați de renume ai teatrului și cinematografiei românești. După Mircea Daneliuc, Mircea Diaconu, George Mihăiță, Cristian Mungiu, Victor Rebengiuc, Florin Piersic și Horațiu Mălăele, a venit momentul să dedicăm ediția de anul acesta maestrului Ion Caramitru, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga sa activitate, ca artist și promotor al creațiilor culturale. Este o reală plăcere că a ales să fie alături de noi, mai ales că este un nume strâns legat de valorile Iașului. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze, chiar în prezența actorului, o serie de producții unde Ion Caramitru interpretează roluri magistrale”, menționează Andrei Giurgia, directorul SFR.
 
Retrospectiva Ion Caramitru va cuprinde, printre altele, următoarele filme:
● Porțile albastre ale orașului - regia Mircea Mureșan (1975)
● Ștefan Luchian - regia Nicolae Mărgineanu (1981) - Proiecție aniversară în prezența echipei - 40 de ani de la lansare
● Întunecare - regia Alexandru Tatoș (1985)
● Amen - regia Costa-Gavras (2002)
 
Întâi de toate, nu am încotro, trebuie să spun cât de bucuros sunt să revin la Iași. Am mai spus-o, deci dacă o mai spun acum încă o dată, este pentru că îmi doresc ca eu însumi să îmi stabilizez sentimentele. Când vin la Iași, vin acasă. Când veneam la Iași, veneam pentru Eminescu, pentru publicul de acolo, veneam cu spectacolele Teatrului Bulandra, apoi cu cele ale Teatrului Național din București și de fiecare dată aveam sentimentul că acolo se petrec apropieri sufletești cu totul aparte. Iată-mă, acum, pentru perioada 11-15 august, invitat la Serile Filmului Românesc. (...) După alte calculații, aflu că e a 12-a ediție a acestui festival, ceea ce nu e de ici, de colea. Dorindu-i festivalului viață lungă, dorindu-i publicului din Iași, pe care abia aștept să îl revăd, o prezență cât mai masivă la acest festival. Mulțumesc organizatorilor, mulțumesc orașului și voi fi sigur acolo, între 11-15 august, pentru retrospectiva de film Ion Caramitru”, precizează Ion Caramitru, în calitate de invitat special. 
 
DESPRE ION CARAMITRU
Cu roluri principale în peste 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze sau franceze, Ion Caramitru este unul dintre cei mai cunoscuți actori români, cu un talent autentic și incontestabil. Printre cele mai importante roluri în cinematografie se numără: Comoara din Vadul Vechi (1964) - argatul Ion Dohotaru, Porțile albastre ale orașului (1974) - tunarul Șerbănescu, Ștefan Luchian (1981) - Ștefan Luchian, Stejar-extremă urgență (1974) - maiorul Werner von Richter, Punga cu libelule (1981) - chestorul poliției, Liceenii (1986) - profesorul Socrate, Extemporal la dirigenție (1988) - profesorul Socrate, Întunecare (1986) - Radu Comșa, Jude City (1991), A Question of Guilt (1993), An Exchange of Fire (1993) - Oscar Karel, Misiune Imposibilă (1996) - Zozimov, Two Deaths (1995), Deep Secrets (1996) - Caine, Amen (2002) - Contele Fontana.
Premiat cu numeroase distincții și premii pentru rolurile care i-au consacrat activitatea neîntreruptă, Caramitru se bucură de colaborări permanente cu instituţiile din România pentru roluri importante în spectacolele din repertoriu şi regie de spectacole. A interpretat mai mult de 60 de roluri în piese de teatru și a semnat regia mai multor producții. 
În același timp, Ion Caramitru conduce activitatea Teatrului Național „I. L. Caragiale” București și este președinte UNITER (Uniunea Teatrală din România - București), prilej cu care urmărește valorificarea potenţialului culturii şi a patrimoniului cultural. 
 
PARTENERI MEDIA: Europa FM, AGERPRES, TVR Iași, TVR Moldova, Radio România Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Viva FM, Iași TV Life, Cinemaraton, MovieNews, Radio HIT, Zile și Nopți, Suplimentul de cultură, Evenimentul Regional al Moldovei, inOras.ro, Apollonia TV, Munteanu
 
RESURSE ONLINE SFR

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri