anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

„Festivalul de la Berlin este cel mai internaţional dintre festivalurile internaţionale”

GALERIE
DSCN3329DSCN3327DSCN3328
 • DSCN3329
 • DSCN3327
 • DSCN3328
- +

Joi, 24 octombrie, Casa FILIT a fost suficient de încăpătoare pentru încă un festival. Este vorba despre Literaturfestival Berlin, care a avut loc anul acesta în capitala Germaniei, în perioada 4-15 septembrie şi care a fost prezentat la Iaşi de către însuşi directorul evenimentului, Ulrich Schreiber.

Iniţiativa de a aduce în atenţia publicului ceea ce ar putea fi o versiune matură a FILIT reprezintă un act ce dovedeşte nevoia organizatorilor de a învăţa din experienţa altora, dar, înainte de toate, dorinţa lor ca întreg procesul să fie unul transparent.

Literaturfestival Berlin, a spus Ulrich Schreiber, a pornit de la o întrebare care s-a transformat într-o posibilitate şi care, în cele din urmă, s-a concretizat într-un plan amănunţit, care a diferenţiat pe piaţă evenimentul de altele din categoria lui.

„Am creat un concept care se bazează pe trei elemente”, a continuat Ulrich Schreiber, detaliind că „primul este caracterul internaţional al festivalului, al doilea element de bază este reprezentat de literatura pentru copii şi tineret, iar al treilea, de conţinutul politic pe care ne-am dorit să îl subliniem în cadrul acestui festival”.

Ospitalitatea a fost menţionată ca fiind un principiu vital în desfăşurarea cu succes a unui eveniment literar, în cadrul căruia ideal este ca autorii invitaţi să relaţioneze între ei, să se manifeste liber, aceştia aducând în mod clar un plus de imagine.

De altfel, Berlinul a beneficiat de prezenţa a numeroşi artişti străini, care au nuanţat avantajos oferta culturală a oraşului, infrastructura lui literară fiind deosebit de stimulantă atât pentru scriitori, cât şi pentru consumatorii de carte. „Festivalul de la Berlin este cel mai internaţional dintre festivalurile internaţionale”, a spus Ulrich Schreiber, precizând că 75% dintre scriitorii invitaţi nu sunt germani.

„Nu ne interesează prea mult listele de bestselleruri”

Un alt aspect de o relevanţă majoră, pe care organizatorii Literaturfestival Berlin l-au avut în vedere a fost menţinerea unui raport fructuos cu şcolile şi cu tinerii în general, la fel şi cu profesorii care, inevitabil, sunt formatori de opinie.

Dincolo de tot ceea ce ţine de promovarea în sine, miezul care trebuie valorificat cel mai mult în cadrul unui festival de literatură este reprezentat însă de cărţi: „În ceea ce priveşte selecţia autorilor, primul criteriu este calitatea literară; nu ne interesează prea mult listele de bestselleruri”.

De asemenea, s-a accentuat importanţa de a avea moderatori competenţi, dar şi aceea de a invita actori potriviţi, care au exerciţiul lecturilor publice şi care nu denaturează mesajul textelor pe care le citesc. Rămânem în zona investiţiei umane şi aflăm că trebuie subliniată participarea unor interpreţi şi traducători care pot optimiza procesul de comunicare.

O revistă conţinând biografiile tuturor invitaţilor, o aşa-numită „antologie berlineză” prezentată în cadrul unei expoziţii şi un volum de nuvele ale unor autori tineri completează oferta de prezentare a Festivalului de la Berlin.

Prima ediţie a Festivalului de Literatură de la Berlin a avut 168 de invitaţi, 200 de evenimente şi 30.000 de vizitatori, cifre care au trebuit motivate financiar: „În jur de 50% (n.r.: din finanţare) vine de la un aşa-numit Fond pentru Capitală, care este o instituţie federală a statului german ce sprijină oraşul Berlin. Restul vine din biletele pe care le vindem la intrare şi, de asemenea, în jur de 50-80.000 de euro primim de la diferite instituţii culturale, ambasade ş.a.m.d.”.

Spre final, Ulrich Schreiber a preferat să exemplifice una dintre acţiunile ce demonstrează direcţia politică pe care Festivalul de Literatură de la Berlin şi-o asumă. Acesta a adus în discuţie lectura publică pe care o plănuieşte pentru data de 25 octombrie în mai multe oraşe europene şi care se vrea un act de susţinere a lui Mikhail Khodorkovsky, Platon Lebedev şi a tuturor prizonierilor politici din Rusia.

În final, Ulrich Schreiber a vorbit şi despre FILIT, spunând că reprezintă „un moment istoric, care are un mare viitor”.

 

Foto credit: Ioan STOLERU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.