Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Festivalul FIE Iasi: Să FIE muzică! Opera altfel

GALERIE
opera film la bohemeopera fil Barbierul din Sevillaopera film andrea chenieropera film Bocelliopera film TOSCA
  • opera film la boheme
  • opera fil Barbierul din Sevilla
  • opera film andrea chenier
  • opera film Bocelli
  • opera film TOSCA
- +

 Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) scoate, într-o formă artistică de excepţie, opera în stradă. Dintru început ideea crează emoţii, naşte comentarii şi semne de întrebare, căci nu numai că iese în întâmpinarea publicului de toate vârstele, dar prezintă capodopere şi vedete în cel mai frumos şi adevărat sens al cuvantului.

Şi nu numai atât. Un festival – Opera Film Festival - în festival – FIE - dă culoare şi unicitate conceptului, îl defineşte, oferă o vibraţie în plus pe coada sensibilă a îndrăgostitului de frumos.

 

FIE propune, în premieră, Opera Film Festival, un festival al filmelor de operă, timp de cinci seri, între 14 şi 18 iunie, la orele 21,00. În lume ideea nu este nouă, dar este foarte îndrăgită şi, desigur, multor melomani le-au rămas în memorie, spre exemplu, serile extraordinare petrecute în spaţiul generos din faţa Primăriei din Viena, urmărind spectacole de operă şi concerte de referinţă.

Iată că (şi) la Iaşi, în cadrul somptuos al FIE, pe un ecran de mari dimensiuni ce va fi montat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, ne vom întâlni cu capodopere muzicale în interpretări de neuitat:

 

Vineri, 14 iunie 2013. TOSCA de Giacomo Puccini este opera în care, la premieră (14 ianuarie 1900), a strălucit soprana româncă Haricleea Darclée. În 2011, producţia Operei Covent Garden din Londra, regizată de Jonathan Kent, o are în rolul principal, Floria Tosca, pe inconfundabila… soprană româncă Angela Gheorghiu.

Partenerii din rolurile principale sunt pe măsură: tenorul german Jonas Kaufmann (Mario Cavaradossi) şi baritonul galez Bryn Terfel (baronul Scarpia). Dirijorul Antonio Pappano pătrunde spiritul lui Puccini în cele mai fine nuanţe, astfel că scena şi publicul intră într-o vrajă artistică aristocratică, în stil Royal Opera House.

 

Sâmbătă, 15 iunie 2013. OPERAVOX - Animated Operas. Cum se intră în lumea capodoperelor? Ascultând, privind atent, admirând capodopere. Pentru copii, şi nu numai, pentru cei ce nu cunosc viaţa personajelor cântate, dar doresc să le înţeleagă, pentru cei care nu stiu că le place spectacolul de operă, dar şi pentru cunoscători, “şase în unu” este o ocazie.

Şase capodopere de operă în rezumate de câte 30 de minute, puse în scenă prin tehnici de animaţie, devin accesibile, foarte atractive şi “riscă” să rămână definitiv în memoria publicului. Die Zauberflöte (Flautul fermecat) de Wolfgang Amadeus Mozart, Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioacchino Rossini, Carmen de Georges Bizet, Das Rheingold (Aurul Rinului) de Richard Wagner, Rigoletto de Giuseppe Verdi şi Turandot de Giacomo Puccini este colecţia OPERAVOX care va fi acum proiectată integral pentru prima dată în România. Şi să nu uităm că anul acesta îi celebrăm pe Verdi şi Wagner la 200 de ani de la naştere (10 oct. 1813, respective 22 mai 1813)!

 

Duminică, 16 iunie 2013. ANDREA BOCELLI - One Night in Central Park (2011) New York este o invitaţie ce nu trebuie ratată. Este un mega concert openair, în faţa unui public impresionant (aproximativ 75 000 de spectatori), cu New York Philharmonic Orchestra dirijată de Alan Gilbert, în care celebrul tenor Andrea Bocelli şi invitaţii săi, Pretty Yende, Bryn Terfel (tocmai l-aţi vazut în Tosca!), Ana Maria Martinez, Tony Bennett, Andrea Griminelli, Céline Dion, cântă cu plăcere şi multă pasiun hit-uri de operă şi muzică pop.  

 

Luni, 17 iunie 2013. Spectacolul cu opera ANDREA CHÉNIER de Umberto Giordano este o super - producţie realizată în 2011 şi 2012 în peisajul impresionant al lacului Constance, la Festivalul de la Bregenz (Austria). Din 1946, în fiecare vară, opera pe lac atrage magnetic melomani din înteaga lume, ceea ce a generat o evoluţie uimitoare a scenografiei, a tehnicilor de amplasare a decorurilor monumentale. Un exemplu este producţia aleasă pentru Opera Film Festival, o dramă istorică ce îl are în centrul atenţiei pe Andrea Chérier (personaj din viaţa reală, născut în 1762 la Constantinopol şi mort sub ghilotină la Paris în 1794), poet patriot participant la revoluţia franceză. Decorul lui David Fielding, inspirit de o pictură de Jacques-Louis David, este implicat prin simbolistică, dimensiuni (înălţimea maxim este la 24 de metri deasupra apei, capul cântăreşte 60 de tone…), dându-le cântăreţilor posibilitatea unor adevărate performanţe vocale şi actoriceşti.

 

Marţi, 18 iunie 2013. Opera Film Festival din cadrul FIE se încheie cu o altă capodoperă pucciniană, LA BOHÈME, spectacol realizat în 2012 la Festivalul de la Salzburg. Dirijorul Daniele Gatti şi interpreţii săi a reuşit o realizare muzicală de referinţă, pe care regizorul Damiano Michieletto a transferat-o… cu grijă în viaţa unor personaje-oameni reali, într-o lume reală din jungla urbană, chiar dacă Puccini a plasat acţiunea în jurul anului1830. Iubire, frumuseţe, tandreţe şi lirism, fericire şi dramă - sunt pagini de sinceritate umană cărora Giacomo Puccini le-a dat valoare artistică fără bariere de timp. Şi dacă interpreta rolului principal, Mimi, este o stea a scenelor lirice din lume, Anna Netrebko, se anunţă o interpretare de mare rafinament, împreună cu tenorul polonez Piotr Beczala (Rodolfo), soprana gruzină Nino Machaidze (Musetta), baritonii Massimo Cavaletti (Marcello) şi Alessio Arduini (Schaunard), basul Carlo Colombara (Colline).

Vizionare plăcută!

 

Muzicolog dr. Vasilica STOICIU-FRUNZĂ

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri