Festivalul FIE Iasi: Să FIE muzică! Opera altfel
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Festivalul FIE Iasi: Să FIE muzică! Opera altfel

GALERIE
opera film la bohemeopera fil Barbierul din Sevillaopera film andrea chenieropera film Bocelliopera film TOSCA
 • opera film la boheme
 • opera fil Barbierul din Sevilla
 • opera film andrea chenier
 • opera film Bocelli
 • opera film TOSCA
- +

 Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) scoate, într-o formă artistică de excepţie, opera în stradă. Dintru început ideea crează emoţii, naşte comentarii şi semne de întrebare, căci nu numai că iese în întâmpinarea publicului de toate vârstele, dar prezintă capodopere şi vedete în cel mai frumos şi adevărat sens al cuvantului.

Şi nu numai atât. Un festival – Opera Film Festival - în festival – FIE - dă culoare şi unicitate conceptului, îl defineşte, oferă o vibraţie în plus pe coada sensibilă a îndrăgostitului de frumos.

 

FIE propune, în premieră, Opera Film Festival, un festival al filmelor de operă, timp de cinci seri, între 14 şi 18 iunie, la orele 21,00. În lume ideea nu este nouă, dar este foarte îndrăgită şi, desigur, multor melomani le-au rămas în memorie, spre exemplu, serile extraordinare petrecute în spaţiul generos din faţa Primăriei din Viena, urmărind spectacole de operă şi concerte de referinţă.

Iată că (şi) la Iaşi, în cadrul somptuos al FIE, pe un ecran de mari dimensiuni ce va fi montat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, ne vom întâlni cu capodopere muzicale în interpretări de neuitat:

 

Vineri, 14 iunie 2013. TOSCA de Giacomo Puccini este opera în care, la premieră (14 ianuarie 1900), a strălucit soprana româncă Haricleea Darclée. În 2011, producţia Operei Covent Garden din Londra, regizată de Jonathan Kent, o are în rolul principal, Floria Tosca, pe inconfundabila… soprană româncă Angela Gheorghiu.

Partenerii din rolurile principale sunt pe măsură: tenorul german Jonas Kaufmann (Mario Cavaradossi) şi baritonul galez Bryn Terfel (baronul Scarpia). Dirijorul Antonio Pappano pătrunde spiritul lui Puccini în cele mai fine nuanţe, astfel că scena şi publicul intră într-o vrajă artistică aristocratică, în stil Royal Opera House.

 

Sâmbătă, 15 iunie 2013. OPERAVOX - Animated Operas. Cum se intră în lumea capodoperelor? Ascultând, privind atent, admirând capodopere. Pentru copii, şi nu numai, pentru cei ce nu cunosc viaţa personajelor cântate, dar doresc să le înţeleagă, pentru cei care nu stiu că le place spectacolul de operă, dar şi pentru cunoscători, “şase în unu” este o ocazie.

Şase capodopere de operă în rezumate de câte 30 de minute, puse în scenă prin tehnici de animaţie, devin accesibile, foarte atractive şi “riscă” să rămână definitiv în memoria publicului. Die Zauberflöte (Flautul fermecat) de Wolfgang Amadeus Mozart, Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioacchino Rossini, Carmen de Georges Bizet, Das Rheingold (Aurul Rinului) de Richard Wagner, Rigoletto de Giuseppe Verdi şi Turandot de Giacomo Puccini este colecţia OPERAVOX care va fi acum proiectată integral pentru prima dată în România. Şi să nu uităm că anul acesta îi celebrăm pe Verdi şi Wagner la 200 de ani de la naştere (10 oct. 1813, respective 22 mai 1813)!

 

Duminică, 16 iunie 2013. ANDREA BOCELLI - One Night in Central Park (2011) New York este o invitaţie ce nu trebuie ratată. Este un mega concert openair, în faţa unui public impresionant (aproximativ 75 000 de spectatori), cu New York Philharmonic Orchestra dirijată de Alan Gilbert, în care celebrul tenor Andrea Bocelli şi invitaţii săi, Pretty Yende, Bryn Terfel (tocmai l-aţi vazut în Tosca!), Ana Maria Martinez, Tony Bennett, Andrea Griminelli, Céline Dion, cântă cu plăcere şi multă pasiun hit-uri de operă şi muzică pop.  

 

Luni, 17 iunie 2013. Spectacolul cu opera ANDREA CHÉNIER de Umberto Giordano este o super - producţie realizată în 2011 şi 2012 în peisajul impresionant al lacului Constance, la Festivalul de la Bregenz (Austria). Din 1946, în fiecare vară, opera pe lac atrage magnetic melomani din înteaga lume, ceea ce a generat o evoluţie uimitoare a scenografiei, a tehnicilor de amplasare a decorurilor monumentale. Un exemplu este producţia aleasă pentru Opera Film Festival, o dramă istorică ce îl are în centrul atenţiei pe Andrea Chérier (personaj din viaţa reală, născut în 1762 la Constantinopol şi mort sub ghilotină la Paris în 1794), poet patriot participant la revoluţia franceză. Decorul lui David Fielding, inspirit de o pictură de Jacques-Louis David, este implicat prin simbolistică, dimensiuni (înălţimea maxim este la 24 de metri deasupra apei, capul cântăreşte 60 de tone…), dându-le cântăreţilor posibilitatea unor adevărate performanţe vocale şi actoriceşti.

 

Marţi, 18 iunie 2013. Opera Film Festival din cadrul FIE se încheie cu o altă capodoperă pucciniană, LA BOHÈME, spectacol realizat în 2012 la Festivalul de la Salzburg. Dirijorul Daniele Gatti şi interpreţii săi a reuşit o realizare muzicală de referinţă, pe care regizorul Damiano Michieletto a transferat-o… cu grijă în viaţa unor personaje-oameni reali, într-o lume reală din jungla urbană, chiar dacă Puccini a plasat acţiunea în jurul anului1830. Iubire, frumuseţe, tandreţe şi lirism, fericire şi dramă - sunt pagini de sinceritate umană cărora Giacomo Puccini le-a dat valoare artistică fără bariere de timp. Şi dacă interpreta rolului principal, Mimi, este o stea a scenelor lirice din lume, Anna Netrebko, se anunţă o interpretare de mare rafinament, împreună cu tenorul polonez Piotr Beczala (Rodolfo), soprana gruzină Nino Machaidze (Musetta), baritonii Massimo Cavaletti (Marcello) şi Alessio Arduini (Schaunard), basul Carlo Colombara (Colline).

Vizionare plăcută!

 

Muzicolog dr. Vasilica STOICIU-FRUNZĂ

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.