Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 21.02.2024

Eveniment

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere în şcoala ieşeană - ediția a III-a. Alt timp, aceeaşi permanență valorică

GALERIE
Sigla isj iasi2015_06_25_filit2_rsz_crpfilit_negruzziDin nou Filit 01512107854_857834174324145_8491412675803025436_nfilit_trad
  • Sigla isj iasi
  • 2015_06_25_filit2_rsz_crp
  • filit_negruzzi
  • Din nou Filit 015
  • 12107854_857834174324145_8491412675803025436_n
  • filit_trad
- +

Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași, a organizat, în perioada 2-4 octombrie 2015, cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere în școala ieșeană, eveniment cultural de înaltă ținută, ce s-a bucurat de o participare impresionantă atât în ceea ce privește invitații – reprezentanți de marcă ai fenomenului  literar contemporan, cât și publicul țintă – peste 1000 de elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Programul oficial al festivalului a inclus manifestările inițiate și organizate, încă de la prima ediție, de către echipa de proiect din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, coordonată de către prof. dr. Camelia Gavrilă – inspector școlar general, urmărindu-se realizarea unui dialog cultural cu oamenii de litere invitați – scriitori și traducători, pentru conturarea unor reprezentări valorice autentice în rândul elevilor.

Sub genericul Scriitori printre liceeni, vineri, 2 octombrie, elevi și profesori din colegiile și liceele de elită din Iași s-au reunit, sub auspiciile FILIT, în amfiteatrul arhiplin de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași pentru întâlnirea cu Ioan Groșan, Petre Barbu și Daniel Cristea-Enache (amfitrioni fiind prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general al I.S.J. Iași, prof. Mihai-Cezar Zaharia, inspector școlar – I.S.J. Iași și prof. dr. Mihaela Doboș, Colegiul Național „Costache Negruzzi”), precum și în sala de festivități a Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași, onorată de prezența scriitorilor Adrian Alui Gheorghe, Daniel Bănulescu și Radu Vancu (moderatori fiind prof. Mihaela Apetroae, inspector școlar – I.S.J. Iași, și prof. Liliana Balan, Colegiul Național „Emil Racoviță”). Evenimentele rămân memorabile prin dialogul consistent, viu și incitant, pe teme de creație artistică, filosofie a culturii, critică literară, estetică dintre oamenii de litere, tineri și mentorii acestora, precum și prin  atmosfera elevată în care invitații s-au definit prin propria operă ori, în egală măsură, s-au regăsit în reprezentările culturale ale cititorilor din public.

Într-o altă unitate de învățământ emblematică pentru mediul educațional ieșean – Colegiul Național, în aceeași zi de vineri s-a derulat Întâlnirea între traducători și profesori  – interesantă dezbatere moderată de prof. Sabina Manea (inspector școlar - I.S.J. Iași) și prof. Cornelia Fiscutean (Colegiul Național Iași). Au fost prezenți Florin Bican (România), Jan Cornelius (Germania), Radoslawa Janowska-Lascar (Polonia), Maria Luisa Lombardi (Italia), Gabriella Koszta (Ungaria), Clara Mitola (Italia), și profesori de limba engleză, franceză, spaniolă, italiană, precum și profesori de limba română, care, în urma unor discuții consistente, au evidențiat statutul aparte al traducătorului, definit metaforic drept cel ce creează cartea din spatele cărții.

Toate cele trei evenimente au fost popularizate prin afișe, flyere cu medalioane ale scriitorilor și traducătorilor invitați, miniexpoziții de carte și s-au încheiat cu sesiuni de autografe, oferite cu generozitate și reală încântare elevilor și profesorilor participanți.

Un alt eveniment așteptat și deja tradițional l-a constituit decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2014, pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" Iași, în seara zilei de 3 octombrie 2015. Juriul, alcătuit din 16 elevi selectați din 6 licee ieșene, coordonați de către cadre didactice de prestigiu, a decis ca premiul să îi revină lui Petre Barbu pentru romanul  Marea petrecere, în competiție intrând și Laika, de Adrian Alui Gheorghe, Punct şi de la capăt, de Gabriel Chifu, Beniamin, de Eugen Uricaru, Uranus Park, de M. Duţescu. Volumul Marea petrecere, semnat de Petre Barbu, s-a detașat în grilele de evaluare prin impactul lectorial, originalitatea viziunii scriitoricești, polifonia mesajului, arhitectura operei, stil și limbaj. Tinerii cititori au apreciat o scriitură în care se decupează lumea polimorfă și derutantă a prezentului, dar și forța amintirilor dureroase venite dintr-un timp concentraționar, cenușiu și apăsător, totul filtrat prin conștiința unui personaj care resimte acut confruntările cu boala, pierderea, suferința și moartea, teme și întâmplări care au o simetrie și fatalitate de destin antic.

Realizarea acestui proiect semnifică, pentru conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași, concretizarea efortului de realizare a unui echilibru între activităţile curriculare şi extracurriculare din școli, în sensul permanentizării unor bune practici educaţionale, culturale, sociale şi comunicaţionale, precum și valorificarea oportunității de a plasa educația tinerilor în orizontul fenomenului cultural contemporan, național și universal.


© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre coeziunea NATO (II)

Lucian DÎRDALA

Despre coeziunea NATO (II)

Probabil în consonanţă cu viziunea sa asupra lumii afacerilor, domnul Trump nu crede în asocierile pe termen lung, care limitează marja de acţiune a statelor (în cazul de faţă, a Statelor Unite). În fine, trebuie menţionat faptul că în rândul sfătuitorilor săi oficiali şi neoficiali se numără şi adepţi ai tezei potrivit căreia NATO nu (mai) este un instrument adecvat de promovare a intereselor americane.

opinii

Trăiască lupta pentru pace! Dosar Vladimir Putin (II)

Florin CÎNTIC

Trăiască lupta pentru pace! Dosar Vladimir Putin (II)

Privind cu scârbă la interviul luat de o slugă mizerabilă (alungată de la Fox!) tiranului sociopat de la Kremlin, am început să mă întreb „cum de s-a putut ajunge atât de departe?” Astfel încât am recitit câteva dintre articolele publicate de mine aici, în ultimul deceniu, pe această temă. Le reunesc pedagogic, menţionând data apariţiei la final, pentru cei care mai judecă încă şi, vorba cronicarului ca „să să ştie!”.

Un muzician vizionar: Richard Oschanitzky (I)

Alex VASILIU

Un muzician vizionar: Richard Oschanitzky (I)

Iată un nume intrat din nou, începând din 1999, în atenţia publicului şi a muzicienilor români datorită Festivalului Internaţional organizat de TVR Iaşi mai întâi cu contribuţia filialei din Iaşi a Deutsches Zentrum. „Din nou” pentru că, din 1955 până în 1979, Richard Oschanitzky a fost o speranţă a muzicii româneşti, un caz special, o prezenţă constantă în lumea artistică românească, o legendă. 

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

pulspulspuls

Discuţii pe uaţap în famiglia unei senatoare de Iaşi. Multe drăgălăşenii

Discuţii pe uaţap în famiglia unei senatoare de Iaşi. Multe drăgălăşenii

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne-a adus aseară curierul de Bucale, cu trenul de noapte: taman stenogramele alea dintre senatoarea de Iaşi Şoşo şi soţul ei, prim-vicepreşedinte în partidul care-l are la Iaşi şef pe fostul prifect stripăr. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri