anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Eveniment

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere în şcoala ieşeană - ediția a III-a. Alt timp, aceeaşi permanență valorică

GALERIE
Sigla isj iasi2015_06_25_filit2_rsz_crpfilit_negruzziDin nou Filit 01512107854_857834174324145_8491412675803025436_nfilit_trad
 • Sigla isj iasi
 • 2015_06_25_filit2_rsz_crp
 • filit_negruzzi
 • Din nou Filit 015
 • 12107854_857834174324145_8491412675803025436_n
 • filit_trad
- +

Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași, a organizat, în perioada 2-4 octombrie 2015, cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere în școala ieșeană, eveniment cultural de înaltă ținută, ce s-a bucurat de o participare impresionantă atât în ceea ce privește invitații – reprezentanți de marcă ai fenomenului  literar contemporan, cât și publicul țintă – peste 1000 de elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Programul oficial al festivalului a inclus manifestările inițiate și organizate, încă de la prima ediție, de către echipa de proiect din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, coordonată de către prof. dr. Camelia Gavrilă – inspector școlar general, urmărindu-se realizarea unui dialog cultural cu oamenii de litere invitați – scriitori și traducători, pentru conturarea unor reprezentări valorice autentice în rândul elevilor.

Sub genericul Scriitori printre liceeni, vineri, 2 octombrie, elevi și profesori din colegiile și liceele de elită din Iași s-au reunit, sub auspiciile FILIT, în amfiteatrul arhiplin de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași pentru întâlnirea cu Ioan Groșan, Petre Barbu și Daniel Cristea-Enache (amfitrioni fiind prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general al I.S.J. Iași, prof. Mihai-Cezar Zaharia, inspector școlar – I.S.J. Iași și prof. dr. Mihaela Doboș, Colegiul Național „Costache Negruzzi”), precum și în sala de festivități a Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași, onorată de prezența scriitorilor Adrian Alui Gheorghe, Daniel Bănulescu și Radu Vancu (moderatori fiind prof. Mihaela Apetroae, inspector școlar – I.S.J. Iași, și prof. Liliana Balan, Colegiul Național „Emil Racoviță”). Evenimentele rămân memorabile prin dialogul consistent, viu și incitant, pe teme de creație artistică, filosofie a culturii, critică literară, estetică dintre oamenii de litere, tineri și mentorii acestora, precum și prin  atmosfera elevată în care invitații s-au definit prin propria operă ori, în egală măsură, s-au regăsit în reprezentările culturale ale cititorilor din public.

Într-o altă unitate de învățământ emblematică pentru mediul educațional ieșean – Colegiul Național, în aceeași zi de vineri s-a derulat Întâlnirea între traducători și profesori  – interesantă dezbatere moderată de prof. Sabina Manea (inspector școlar - I.S.J. Iași) și prof. Cornelia Fiscutean (Colegiul Național Iași). Au fost prezenți Florin Bican (România), Jan Cornelius (Germania), Radoslawa Janowska-Lascar (Polonia), Maria Luisa Lombardi (Italia), Gabriella Koszta (Ungaria), Clara Mitola (Italia), și profesori de limba engleză, franceză, spaniolă, italiană, precum și profesori de limba română, care, în urma unor discuții consistente, au evidențiat statutul aparte al traducătorului, definit metaforic drept cel ce creează cartea din spatele cărții.

Toate cele trei evenimente au fost popularizate prin afișe, flyere cu medalioane ale scriitorilor și traducătorilor invitați, miniexpoziții de carte și s-au încheiat cu sesiuni de autografe, oferite cu generozitate și reală încântare elevilor și profesorilor participanți.

Un alt eveniment așteptat și deja tradițional l-a constituit decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2014, pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" Iași, în seara zilei de 3 octombrie 2015. Juriul, alcătuit din 16 elevi selectați din 6 licee ieșene, coordonați de către cadre didactice de prestigiu, a decis ca premiul să îi revină lui Petre Barbu pentru romanul  Marea petrecere, în competiție intrând și Laika, de Adrian Alui Gheorghe, Punct şi de la capăt, de Gabriel Chifu, Beniamin, de Eugen Uricaru, Uranus Park, de M. Duţescu. Volumul Marea petrecere, semnat de Petre Barbu, s-a detașat în grilele de evaluare prin impactul lectorial, originalitatea viziunii scriitoricești, polifonia mesajului, arhitectura operei, stil și limbaj. Tinerii cititori au apreciat o scriitură în care se decupează lumea polimorfă și derutantă a prezentului, dar și forța amintirilor dureroase venite dintr-un timp concentraționar, cenușiu și apăsător, totul filtrat prin conștiința unui personaj care resimte acut confruntările cu boala, pierderea, suferința și moartea, teme și întâmplări care au o simetrie și fatalitate de destin antic.

Realizarea acestui proiect semnifică, pentru conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași, concretizarea efortului de realizare a unui echilibru între activităţile curriculare şi extracurriculare din școli, în sensul permanentizării unor bune practici educaţionale, culturale, sociale şi comunicaţionale, precum și valorificarea oportunității de a plasa educația tinerilor în orizontul fenomenului cultural contemporan, național și universal.


© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.