Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere în şcoala ieşeană - ediția a III-a. Alt timp, aceeaşi permanență valorică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere în şcoala ieşeană - ediția a III-a. Alt timp, aceeaşi permanență valorică

GALERIE
Sigla isj iasi2015_06_25_filit2_rsz_crpfilit_negruzziDin nou Filit 01512107854_857834174324145_8491412675803025436_nfilit_trad
 • Sigla isj iasi
 • 2015_06_25_filit2_rsz_crp
 • filit_negruzzi
 • Din nou Filit 015
 • 12107854_857834174324145_8491412675803025436_n
 • filit_trad
- +

Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași, a organizat, în perioada 2-4 octombrie 2015, cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere în școala ieșeană, eveniment cultural de înaltă ținută, ce s-a bucurat de o participare impresionantă atât în ceea ce privește invitații – reprezentanți de marcă ai fenomenului  literar contemporan, cât și publicul țintă – peste 1000 de elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Programul oficial al festivalului a inclus manifestările inițiate și organizate, încă de la prima ediție, de către echipa de proiect din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, coordonată de către prof. dr. Camelia Gavrilă – inspector școlar general, urmărindu-se realizarea unui dialog cultural cu oamenii de litere invitați – scriitori și traducători, pentru conturarea unor reprezentări valorice autentice în rândul elevilor.

Sub genericul Scriitori printre liceeni, vineri, 2 octombrie, elevi și profesori din colegiile și liceele de elită din Iași s-au reunit, sub auspiciile FILIT, în amfiteatrul arhiplin de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași pentru întâlnirea cu Ioan Groșan, Petre Barbu și Daniel Cristea-Enache (amfitrioni fiind prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general al I.S.J. Iași, prof. Mihai-Cezar Zaharia, inspector școlar – I.S.J. Iași și prof. dr. Mihaela Doboș, Colegiul Național „Costache Negruzzi”), precum și în sala de festivități a Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași, onorată de prezența scriitorilor Adrian Alui Gheorghe, Daniel Bănulescu și Radu Vancu (moderatori fiind prof. Mihaela Apetroae, inspector școlar – I.S.J. Iași, și prof. Liliana Balan, Colegiul Național „Emil Racoviță”). Evenimentele rămân memorabile prin dialogul consistent, viu și incitant, pe teme de creație artistică, filosofie a culturii, critică literară, estetică dintre oamenii de litere, tineri și mentorii acestora, precum și prin  atmosfera elevată în care invitații s-au definit prin propria operă ori, în egală măsură, s-au regăsit în reprezentările culturale ale cititorilor din public.

Într-o altă unitate de învățământ emblematică pentru mediul educațional ieșean – Colegiul Național, în aceeași zi de vineri s-a derulat Întâlnirea între traducători și profesori  – interesantă dezbatere moderată de prof. Sabina Manea (inspector școlar - I.S.J. Iași) și prof. Cornelia Fiscutean (Colegiul Național Iași). Au fost prezenți Florin Bican (România), Jan Cornelius (Germania), Radoslawa Janowska-Lascar (Polonia), Maria Luisa Lombardi (Italia), Gabriella Koszta (Ungaria), Clara Mitola (Italia), și profesori de limba engleză, franceză, spaniolă, italiană, precum și profesori de limba română, care, în urma unor discuții consistente, au evidențiat statutul aparte al traducătorului, definit metaforic drept cel ce creează cartea din spatele cărții.

Toate cele trei evenimente au fost popularizate prin afișe, flyere cu medalioane ale scriitorilor și traducătorilor invitați, miniexpoziții de carte și s-au încheiat cu sesiuni de autografe, oferite cu generozitate și reală încântare elevilor și profesorilor participanți.

Un alt eveniment așteptat și deja tradițional l-a constituit decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2014, pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" Iași, în seara zilei de 3 octombrie 2015. Juriul, alcătuit din 16 elevi selectați din 6 licee ieșene, coordonați de către cadre didactice de prestigiu, a decis ca premiul să îi revină lui Petre Barbu pentru romanul  Marea petrecere, în competiție intrând și Laika, de Adrian Alui Gheorghe, Punct şi de la capăt, de Gabriel Chifu, Beniamin, de Eugen Uricaru, Uranus Park, de M. Duţescu. Volumul Marea petrecere, semnat de Petre Barbu, s-a detașat în grilele de evaluare prin impactul lectorial, originalitatea viziunii scriitoricești, polifonia mesajului, arhitectura operei, stil și limbaj. Tinerii cititori au apreciat o scriitură în care se decupează lumea polimorfă și derutantă a prezentului, dar și forța amintirilor dureroase venite dintr-un timp concentraționar, cenușiu și apăsător, totul filtrat prin conștiința unui personaj care resimte acut confruntările cu boala, pierderea, suferința și moartea, teme și întâmplări care au o simetrie și fatalitate de destin antic.

Realizarea acestui proiect semnifică, pentru conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași, concretizarea efortului de realizare a unui echilibru între activităţile curriculare şi extracurriculare din școli, în sensul permanentizării unor bune practici educaţionale, culturale, sociale şi comunicaţionale, precum și valorificarea oportunității de a plasa educația tinerilor în orizontul fenomenului cultural contemporan, național și universal.


© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.