anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presa

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film revine la Iași, în perioada 10-12 septembrie 2021

GALERIE
PSY IașiVlad IvanovIrina-Margareta NistorAndrea Sabbadini
 • PSY Iași
 • Vlad Ivanov
 • Irina-Margareta Nistor
 • Andrea Sabbadini
- +
Ediția a II-a: Despre neuitare înainte, în timpul și după Pandemie
 
O nouă ediție a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul” va avea loc în perioada 10-12 septembrie 2021, la Iași, sub genericul „Despre neuitare înainte, în timpul și după Pandemie”. 
 
Invitații speciali ai ediției vor fi Irina-Margareta Nistor (cine-interpret), Andrea Sabaddini (online de la Londra) și Vlad Ivanov (actor). Filmele vor fi proiectate la Ateneul Național din Iași și acompaniate de discuții cu specialiști, terapeuți și psihanaliști, care vor analiza subiectele prezentate prin limbajul universal din cinema, într-un mod liber și creativ. Printre specialiștii de anul acesta se numără: dr. Andrea Sabbadini, Ilinca Bălaș, Matei Georgescu, Oana Paveliuc, Andreea Chițu, Laura Manu. 
 
„Festivalul de Psihanaliză și Film din acest început de toamnă de la Iași se va concentra pe atât de importanta neuitare, care merge mână-n mână cu recunoștința și lipsa de superficialitate. Aș vrea să deslușim misterul și să găsim leacul ideal prin puterea exemplului din filme și, mai ales, prin personajele lor”, spune Irina-Margareta Nistor, în calitate de director al festivalului. 
 
De asemenea, în a doua zi de festival, sala mare a Ateneului va fi gazda unui concert-lectură, dedicat baritonului Georg Ots, actor și cântăreț de muzică pop și musical, considerat azi drept o adevărată legendă a muzicii din Estonia. Spectacolul, intitulat „Înger întunecat sau demon luminos”, vorbește despre condiția artistului și relația dintre libertate  și  constrângere într-un regim totalitar, dar mai ales despre forța de caracter și inepuizabilele resurse sufletești ale unui Om pus față în față cu Istoria. 
 
Cu origini din Londra, festivalul este proiecția românească a European Psychoanalytic Film Festival, a cărui scop este acela de a pătrunde în nivelul profund al psihicului uman și de a oferi publicului un moment de reflexie asupra vieții și universului. 
 
Biletele pot fi achiziționate online, de pe www.cinemaiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului Național din Iași. 
 
Ediția a II-a a Festivalului de Psihanaliză și Film Ecranul și Divanul se va desfășura la Cinema Ateneu, cu respectarea tuturor normelor de prevenție împotriva răspândirii Covid-19. Detalii despre normele de prevenție: www.ecranulsidivanul.ro sau https://www.facebook.com/FestivalulDePsihanalizaSiFilm.
 
 
DESPRE INVITAȚI
Irina-Margareta Nistor (cine-interpret)
Irina-Margareta Nistor, cunoscută drept critic de film, producător de emisiuni TV și radio, profesor de română, traducător, selecționer și director artistic la numeroase festivaluri, a adus în România, în 2012, Festivalul de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”.
Pasiunea pentru cinema i-a adus și titlul de „vocea” filmelor din anii '80, odată cu subtitrarea și dublarea a peste 6000 de filme. 
 
Andrea Sabbadini (psihanalist)
Psihanalist britanic, Dr. Andrea Sabbadini este directorul European Psychoanalytic Film Festival, organizat din anul 2001 în Londra, Marea Britanie. Sabbadini este membru al Societății Britanice de Psihanaliză și redactor de film la Jurnalul Internațional de Psihanaliză / International Journal of Psychoanalysis. 
Printre cărțile sale se numără Even Paranoids Have Enemies (1998), The Couch and the Silver Screen (2003), Projected Shadows (2007), Moving Images: Psychoanalytic Reflections on Film (2014).
 
Vlad Ivanov (actor)
Vlad Ivanov este unul dintre cei mai de succes actori români, nu numai în cinematografia autohtonă, ci și în cea internațională. Actor de film, teatru și voce, Vlad Ivanov s-a născut în Botoșani într-o familie de lipoveni. Teatrul l-a atras din copilărie, micile dramatizări din școală, schițele și scenetele provocându-i o „plăcere teribilă”, după cum mărturisește el. A început să studieze actoria în clasa a noua, când a ales să meargă la Școala Populară de Artă din orașul natal. Despre el, profesorul său a scris în catalogul școlii că are „talent extraordinar dublat de muncă, posibil profesionalizare”. Ca actor, Vlad Ivanov a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în spectacolul Tamerlan cel Mare, în regia lui Victor Ioan Frunză. 
Vlad Ivanov a avut roluri în trei dintre filmele prezente în cadrul Festivalului de la Cannes în 2016: Toni Erdmann, (Maren Ade), Bacalaureat (Cristian Mungiu) şi Câini (Bogdan Mirică). A jucat rolul lui Piotr, şeful lui Jim Carrey, în filmul Dark Crimes (2016).
 
 
Programul evenimentelor:
Vineri, 10 septembrie 2021
Ora 18.30 – Deschiderea oficială a festivalului 
Ora 19.00 – Tea with the Dames - (regia Roger Michell) – PREMIERĂ - AP 12
Psihanalizat de dr. Andrea Sabbadini (on-line de la Londra) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor.
 
Sâmbătă, 11 septembrie 2021
Ora 17.00 – Înger întunecat sau demon luminos
Concert-lectură dedicat baritonului Georg Ots – legenda muzicii estoniene
Vlad Ivanov – actor
Cristian Hodrea – bas-bariton
Lelia Serafinceanu – pian
Radu Rădescu – concept, scenariu, visuals
 
Psihanalizat de Ilinca Bălaș (on-line) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
 
Ora 19.30 – Concertul - Le concert – (regia Radu Mihăileanu) - AG
Psihanalizat de Matei Georgescu (on-line) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor.
 
Duminică, 12 septembrie 2021
Ora 14.00 – Deasupra tuturor / UP –  animație - 2D, dublat – (regia Pete Docter, Bob Peterson) Proiecție de film pentru copii – AG
Psihanalizat de Oana Paveliuc (Master Coach NLP, Time Line Therapy™& Hipnoterapie ) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
 
Ora 17.00 – Scurt-metraje românești despre neuitare:
The insiders – (regia Maria Forrester)
Ecce H... omulețul – (regia Bogdan Mihăilescu)
Glossă – după poezia cu același nume -(regia Călin Grigoriu)
 
Psihanalizate de dr. Andreea Chițu (on-line) și cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor
*intrarea la scurtmetraje este liberă, în limita locurilor disponibile
 
Ora 19.30 – Un divan à Tunis – (regia Manele Labidi) – PREMIERĂ - AG
Psihanalizat de Laura Manu (on-line din Italia)  și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
 
Preț bilet filme: 15 lei
Preț bilet concert-lectură: 20 lei
 
Eveniment organizat de: Ateneul Național din Iași 
Partener principal: Artis
Parteneri: Unirea Hotel & SPA, Wink Public Media, Cinema Ateneu, Asociația Studenților Jurnaliști, Sound Logic
Parteneri media: Ziarul de Iași, TVR Iași, Viva FM, Radio România Iași, Movienews.ro, Radio HIT, Zile și Nopți, Radio România Cultural, Inoras.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X