Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași se va desfășura în peste 25 de locuri din oraș

marți, 27 august 2024, 22:58
3 MIN
 Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași se va desfășura în peste 25 de locuri din oraș

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), organizat de Teatrul „Luceafărul” în perioada 3-10 octombrie, va fi una incluzivă. Pe lângă faptul că programul cuprinde reprezentații potrivite de la preșcolari până la seniori, anul acesta va fi asigurată traducerea în limbaj mimico-gestual la câteva producții teatrale, precum „20 k leghe sub mări” și „Schimbăm perdele”.

„Vom asigura traducere în limbaj mimico-gestual la câteva din producțiile teatrale, pentru ca persoanele cu probleme de auz să se poată bucura de sărbătoarea artistică pe care o propunem. Una din reprezentațiile «20 k leghe sub mări» după Jules Verne, o propunere scenică foarte inovativă, de teatru itinerant, va fi deschisă unui asemenea public. Pentru comedia «Schimbăm perdele», care se va juca în Grădina Botanică, vom avea, de asemenea, o formă similară de accesibilizare”, a precizat teatrologul Oltița Cîntec, curatorul FITPTI.

Spectacol pentru copiii internați în spital

FITPTI 2024 nu îi uită nici pe micuții internați în spital. Astfel, conducerea Teatrului „Luceafărul” a anunțat o reprezentație a „Dansatorii”, un muzical al marionetiștilor de la Ahau Marionetas Madeira, la secția Oncologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”.

„Pentru copiii internați acolo e imposibil să se deplaseze la teatru, așa încât dorim să le oferim bucuria unui spectacol care, pentru cca. 50 de minute, să le mute gândurile de la problemele de sănătate cărora trebuie să le facă față, să le instaleze zâmbetul pe chipuri”, au transmis organizatorii festivalului.

FITPTI lansează un traseu turistic

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași se va desfășura în peste 25 de locuri din oraș, atât în spații de tip clasic, cât și în locuri mai puțin obișnuite, precum cafenele (JassyRo, NegruZi, Fika), Grădina Botanică, străzi, grădini publice, parcuri, mall, Gara Iași Nord, galerii de artă sau Casa Muzeelor.

De asemenea, în zilele festivalului va fi organizat un traseu turistic, „Iași. Povești teatrale”, realizat în parteneriat cu City ID. Traseul va cuprinde obiective legate de trecutul teatral al orașului, prin locuri care amintesc de activitatea lui Caragiale, Asachi, Alecsandri și Goldfaden. Totodată, „Iași. Povești teatrale” va aminti și de primele spectacole ale Teatrului de Păpuși de Stat, strămoșul Teatrului „Luceafărul” de azi, înființat la 1 Martie 1950, cu sediul într-o sală din curtea Bisericii Catolice.

Primul spectacol sold out este „Ierbar”, regizat de Radu Afrim, iar la multe alte reprezentații biletele sunt aproape termiante. Un nou set de bilete, ultimul, a fost pus luni în vânzare.

Printre spectacolele cele mai căutate se numără „Hello, Ceaușescu!” de la Teatrul de Comedie București, „Concert’n 2: Ada Milea&Bobo Burlăceanu”, inspirat din opera lui Ion Creangă și Vasile Alecsandri, și „Bădăranii”, în regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Nottara. De asemenea, publicul va putea viziona „Alice” în viziunea Adei Milea, „Limite” de la Centrul de Teatru Educațional Replika, „Întâmplări stranii în Iași” de la Teatrul Apropo și „Oglinda neagră”, un one man show cu Ionuț Caras de la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Biletele pot fi achiziționate online, prin platforma bilet.ro, sau direct de la casieria teatrului.

Etichete: festival, fitpi, locatii, tetaru

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii