Festivitate aniversară: “Ziarul de Iaşi” a acordat premiile literare pentru proză VEZI VIDEO şi FOTO
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Festivitate aniversară: “Ziarul de Iaşi” a acordat premiile literare pentru proză VEZI VIDEO şi FOTO

GALERIE
foto Dan Luca, Premiile literare ZIARUL DE IASI 657florina
  • foto Dan Luca, Premiile literare ZIARUL DE IASI 657
  • florina
- +

Câştigătoarea marelui premiu a fost scriitoarea Florina Ilis cu romanul „Vieţile paralele”, iar premiul pentru debut i-a revenit lui Mircea Păduraru pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc”.

“Ziarul de Iaşi” a premiat vineri, cu sprijinul partenerilor, cel mai bun prozator din 2012 şi cel mai promiţător debut ieşean. Evenimentul care aduce în atenţia ieşenilor repere valorice din literatură a avut loc în Aula Magna „George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul entuziast. Cea de-a zecea ediţie a premiilor literare acordate de cotidianul „Ziarul de Iaşi” a fost organizată cu susţinere din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” şi a Companiei “Antibiotice”.

VEZI GALERIA FOTO I, GALERIA FOTO II şi GALERIA FOTO III


Festivitatea de premiere a debutat cu un discurs susţinut de Toni Hriţac, redactorul-şef al “Ziarului de Iaşi”, menit să sublinieze importanţa Premiului Naţional de Proză ce poartă numele publicaţiei, care a trecut de proba timpului şi a seriozităţii. „În România se poate construi ceva pe zece ani cel puţin. Premiul şi-a dovedit consecvenţa şi seriozitatea în aprecierea valorică. E o consecvenţă de invidiat, care poate fi un reper, aşa cum a fost gândit acest premiu. Am plecat de la ideea că Iaşul are nevoie de o asemenea reprezentare în afara oraşului. Premiul oferit de Ziarul de Iaşi este unul râvnit, pentru că este acordat de un juriu competent, care nu este racordat la acele zgomote care ar putea influenţa decizia”, a punctat Toni Hriţac.
Preşedintele ziarului, Alexandru Lăzescu, a continuat în aceeaşi manieră, evidenţiind faptul că oamenii şi societatea se raportează la astfel de repere valorice. „La zece ani vorbim deja despre o instituţie, una care sper să poată sta pe picioarele ei mulţi ani de acum înainte. O mare problemă a României este fragilitatea instituţiilor şi felul în care sunt lipsite de substanţă”, a menţionat Andi Lăzescu.
Scriitoarea care a câştigat aprecierea juriului pentru activitatea sa publicistică a fost adusă în atenţia publicului cu multă admiraţie de Alexandru Călinescu. „Vieţile paralele”, roman semnat de Florina Ilis şi publicat la Editura “Cartea Românească” în 2012, confirmă un destin literar care se anunţă a fi remarcabil. „Avem o carte de o factură deosebită. Mi-ar fi greu să lipesc o etichetă, să spun despre ce formulă narativă este vorba. Este o reconstituire biografică a vieţii lui Mihai Eminescu. Florina Ilis încearcă imposibilul, spărgând toate convenţiile”, arată preşedintele juriului. La fel de lăudabilă este şi documentarea care a stat la baza scrierii acestui roman, documente autentice fiind topite în materialul narativ. Statueta şi plicul cu cei 6.000 de lei i-au fost înmânate câştigătoarei de Vasile Astărăstoae, rectorul universităţii gazdă. Vizibil emoţionată, Florina Ilis nu s-a sfiit să admită că a fost copleşită de comentariile făcute de juriu. „Acest premiu nu este al meu, este al lui Mihai Eminescu. El este pretextul pentru care am venit la dumneavoastră. Iaşul îl onorează pe poetul ai cărui paşi i-am urmat azi prin Copou. Ziarul de Iaşi este un jurnal inteligent şi cu bun simţ, care are putinţa de a da un premiu literar timp de 10 ani şi inteligenţa de a o face. Ajunge să vă uitaţi pe lista premianţilor din anii anteriori pentru a remarca nume mari ale literaturii contemporane”, a evidenţiat scriitoarea. Atmosfera festivităţii a fost întreţinută şi de actriţa Haruna Condurache, care a citit în faţa publicului câteva pasaje din „Vieţile paralele”.

Premiul pentru debut, pe care „Ziarul de Iaşi” îl acordă în memoria primului său director onorific, Aurel Leon, i-a revenit lui Mircea Păduraru, asistent la Facultatea de Litere a Universităţii „A.I. Cuza”. Statueta şi cei 1.000 de lei i-au fost înmânate de Mihaela Melinte, reprezentantă a Companiei “Antibiotice”, pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc”, publicat la Editura UAIC. „Premiul se acordă unei lucrări fascinante, care stă pe o tradiţie, aceea a criticii literare româneşti şi a etnologiei, a folclorului”, a menţionat Doris Mironescu, membru al juriului. Autorul volumului a mărturisit că acest premiu îi produce o imensă bucurie, fiind o distincţie la care aspiră orice tânăr cercetător şi, în acelaşi timp, îl obligă să realizeze lucruri mai frumoase şi mai interesante în viitor.

Numeroase personalităţi din mediul politic ieşean, din administraţie, din mediul cultural şi cel academic au răspuns invitaţiei de a fi alături de câştigătorii premiilor literare „Ziarul de Iaşi”. Printre aceştia s-au numărat Cristian Adomniţei, Marius Dangă, Viorel Blăjuţ, Anton Doboş, Camelia Bogdănici, Marin Burlea, Nicuşor Păduraru, Lucian Burlea, Daniel Condurache, Petru Bejan, Florea Ioncioaia, Alex Condurache, Norina Forna, Cassian Maria Spiridon, Briscan Zara, Gerard Jităreanu, Doru Tompea, Sorin Bocancea, Silviu Lupescu, Teodora Prelipcean, Lucian Vasiliu, Florin Cântic, Florin Mindirigiu, Maria Stamatin, Dănuţ Costin, Elena şi Ciprian Rezuş. Selecta asistenţă a fost completată de membrii juriului – Emil Brumaru, Doris Mironescu, Bogdan Creţu, Codrin Cuţitaru, Valeriu Gherghel, Antonio Patraş împreună cu numeroase cadre medicale şi universitare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.