anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Fetiţa mutilată de porc rămâne în stare gravă. Ce spun specialiştii în domeniu?

Există risc de infecţie, deoarece plăgile de la urechi erau pline de materii fecale de porc.

GALERIE
porc
 • porc
- +

Fetiţa în vârstă de un an şi o lună, care a ajuns zilele trecute la spital după ce porcul din curte i-a mâncat urechile, se află internată în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, fiind intubată şi ventilată mecanic.

Medicii susţin că este un pacient în stare critică, din cauza traumei suferite, precum şi din cauza vârstei mici, existând în continuare riscul de infecţie. „În blocul operator s-a toaletizat, s-a făcut un bilanţ al leziunilor, toate părţile care nu erau irigate de vase de sânge au fost îndepărtate, pentru a înlătura astfel şi complicaţiile de natură infecţioasă. Partea de chirurgie plastică se va face în timp, vor exista mai multe intervenţii, însă importantă acum este partea vitală“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Atunci când au fost curăţate plăgile din zona urechilor, medicii au constatat că acestea erau murdare de materii fecale de porc, riscul de infecţie fiind unul major. În acelaşi timp, în cursul zilei de ieri, asistenţii sociali din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) s-au deplasat la locuinţa familiei pentru a vedea condiţiile în care familia trăieşte şi pentru a evalua întreaga situaţie. Reprezentanţii instituţiei susţin că, în urma verificărilor făcute, s-a constatat că tatăl copiilor este „o persoană responsabilă“, care munceşte ca electrician, cu carte de muncă şi care asigură venitul familiei.

De asemenea, şi bunica acestora, mama tatălui, ar fi o persoană care se implică. Mai mult, deşi casa lor este bătrânească, este îngrijită, cu utilităţile necesare, cum ar fi două frigidere, maşină de spălat şi aragaz. În acest timp, mama copiilor se află internată în spital cu fetiţa. „După ce va fi externată şi mama, vor avea la dispoziţie o săptămână să discute şi să hotărască dacă pot sau nu să aibă grijă de acei copii. Dacă ei decid că pot să îi crească, o să fie monitorizaţi de către autorităţile locale şi de noi, pentru că o să mai mergem să-i vedem. Dacă într-adevăr mama dă dovadă de iresponsabilitate repetată, ne gândim tot la o soluţie din partea familiei, adică poate vor putea fi luaţi în plasament de către bunică, fraţi sau surori, căci familia este extinsă şi ar putea fi cooptaţi membri pentru a avea grijă de copii. Cei mici vor fi evaluaţi săptămâna viitoare de psihologul nostru, pentru a vedea dacă sunt ataşaţi de mamă, dacă au fost bătuţi sau neglijaţi“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

“Nu am auzit ca un porc să mănânce carne de om”

Prof.dr. Gheorghe Săvuţă, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ioan Ionescu de la Brad", a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este pentru prima dată în toată activitatea sa de cercetător în domeniu în care întâlneşte un caz în care un porc a atacat un om. Referindu-se la cazul cu fetiţa de un an căreia i-a mâncat porcul ambele urechi, prof.dr. Gheorghe Săvuţă a explicat că este deosebit de ciudat, că porcul, ca oricare alt animal, se apără atunci când este atacat, dar să vină şi să atace el, ba mai mult, să caute să mănânce carne de om este un caz foarte atipic.

„Porcul în general nu este un animal agresiv, nici porcii mistreţi, de altfel, care devin violenţi ca reacţie de apărare, nu sunt violenţi în mod activ. Mi-e foarte greu să apreciez aşa ceva, este într-adevăr un comportament foarte atipic, aiurea, nu am mai auzit niciodată de astfel de cazuri. Nu poate fi încadrat într-o tipologie“, a spus prof.dr. Gheorghe Săvuţă. Profesorul a explicat că fenomenul nu poate fi pus nici în întregime pe faptul că animalului i-ar fi fost foame. Porcul, animal omnivor, în momentul în care îi este foame, face gălăgie, se agită, guiţă, roade ce găseşte în coteţ, dar nu atacă omul niciodată de foame. „Este total atipic şi izolat. Poţi argumenta că o reacţie extremă se întâlneşte uneori, în caz de stres, dacă stau foarte mult timp închişi, dar să mănânce dintr-un copil... Nu putem să descriem ca fiind o tulburare cunoscută, e un caz accidental, cine ştie cât era de bătrân, ce apucături o fi având, sunt indivizi şi indivizi în fiecare specie“, a completat profesorul. (Mădălina OLARIU, Andreea ANTON, Cătălin HOPULELE)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.