anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

Fetiţa unui medic ieşean, disputată în instanţă după moartea mamei

GALERIE
mihai tetraru (1)
  • mihai tetraru (1)
- +

Război în instanţă între un cunoscut medic ieşean şi rudele sale despre care acesta susţine că i-au răpit copilul. Doctorul psihiatru Mihai Tetraru, fiul fostului manager de la Spitalul de Neurochirurgie, Constantin Tetraru, a formulat o plângere penală împotriva cumnatei sale, pe care o acuză de lipsire de libertate în mod ilegal. Psihiatrul ieşean este supărat că ruda sa Tamara Doroftei, care locuieşte în Roman, i-a luat fetiţa de zece ani de acasă şi refuză să o lase să se întoarcă la domiciliu. Tetraru a solicitat în instanţă şi o ordonanţă preşedinţială prin care îşi revendică fiica. Tamara Doroftei a cerut şi ea magistraţilor un ordin de protecţie împotriva medicului, solicitarea sa fiind de asemenea în curs de rezolvare. În replică, Doroftei spune că a recurs la acest gest din cauza unor „afecţiuni“ de care medicul ieşean ar suferi. Disputa ar fi trebuit soluţionată de instanţă în regim de urgenţă, însă nu a fost posibil întrucât judecătorii au intrat în vacanţă.

Soarta unei fetiţe de zece ani din familia unui cunoscut medic ieşean a rămas la mâna instanţei după ce tatăl şi mătuşa sa au pornit un adevărat război în justiţie. Doctorul psihiatru Mihai Tetraru, ce activează la Spitalul CFR din Paşcani şi la Spitalul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, a formulat recent o plângere penală pentru lipsire de libertate în mod ilegal acuzând-o pe cumnata sa, Tamara Doroftei, că i-ar fi răpit fetiţa de zece ani de la domiciliu. Tetraru s-a adresat instanţei în luna iunie a acestui an, însă din cauza vacanţei judecătoreşti acţiunea intentată împotriva cumnatei sale nu a fost soluţionată nici până acum.

O poveste încâlcită: ce spune medicul

Potrivit cererii de chemare în judecată şi plângerii penale intentate de medicul ieşean împotriva cumnatei Tamara Doroftei, scandalul purtat între cele două părţi a izbucnit pe 11 iunie. În acea zi, susţine Tetraru în documentele oficiale obţinute de „Ziarul de Iaşi“, Tamara Doroftei ar fi venit de la Roman împreună cu alte rude şi ar fi luat-o pe fetiţă de la domiciliul ei. „Pârâta, care este sora fostei mele soţii, a venit la domiciliul meu din Iaşi şi, profitând de faptul că eram confuz şi dezorientat ca urmare a unei căzături generate de alunecarea pe pardoseala locuinţei (avusese loc o inundaţie), m-a transportat cu o ambulanţă la spital unde m-a lăsat fără geantă, bani, chei de la casă, s-a întors la domiciliul meu, a luat fetiţa şi a plecat cu ea la Roman“, precizează medicul în documentele citate. Acesta ne-a spus ieri că din momentul în care fiica sa ar fi fost răpită a mers de câteva ori pentru a o vedea, însă că, de fiecare dată, ar fi fost întâmpinat cu ostilitate de cumnata sa, care nu i-ar fi acordat intimitate. În luna iulie, medicul a mers cu Poliţia la Roman pentru a-şi recupera fiica. Fără sorţi de izbândă întrucât Tamara Doroftei ar fi motivat la acea vreme că fata nu este acasă şi că nu şi-ar dori să meargă cu părintele său. Situaţia nu a putut fi rezolvată atunci de către organele de lege din cauza lentorii justiţiei. În acel moment, Mihai Tetraru o dăduse deja în judecată pe Doroftei pentru a-şi recăpăta fata, însă Judecătoria Iaşi a ţinut dosarul pe loc timp de două luni din cauza vacanţei judecătoreşti. „Am formulat o cerere de înapoiere a copilului minor de la persoanele care îl deţin pe nedrept în procedură de urgenţă, prevăzută în cererile de ordonanţă preşedinţială. În pofida dispoziţiilor codului civil, instanţa nelegal a urmat procedura de drept comun. În acest fel, cu concursul instanţei, interesul superior şi major al copilului este grav afectat prin prezenţa sa la domiciliului numitei Doroftei Tamara“, ne-a spus ieri avocatul Constantin Cupeţ.

Acuzaţii dure din partea cumnatei

Ulterior chemării în judecată a medicului, Tamara Doroftei a intentat şi ea un proces la Judecătoria Iaşi în care a solicitat un ordin de protecţie împotriva lui Mihai Tetraru. Femeia, de meserie contabil, spune în solicitarea sa că a refuzat să-i încredinţeze fetiţa doctorului întrucât a simţit „un pericol deosebit pentru viaţa fiicei sale.“
„Poziţia copilului, a cărui vârstă - nouă ani şi jumătate - ne obligă să o tratăm cu deosebită seriozitate, este radicală. Copilul refuză să-şi vadă tatăl, refuză să vorbească cu acesta la telefon şi îmi spune mereu că, dacă tatăl ei o va lua la Iaşi, ea va fugi de acasă. Copilul este foarte conştient de faptul că tatăl său consumă unele medicamente şi şi-a apropiat unele expresii şi gesturi ale tatălui ei, improprii pentru această vârstă“, precizează Tamara Doroftei.

Femeia explică şi motivul pentru care a luat-o pe fată din locuinţa cumnatului. În documentul citat, Doroftei precizează că, înainte de izbucnirea scandalului, doctorul ar fi „suferit o criză puternică în propria sa locuinţă din Iaşi, lovindu-se intenţionat cu fruntea de pereţii casei“. „Aflând acest episod, dar cunoscând afecţiunile domnului Tetraru Mihai, am mers la Iaşi pentru a o prelua pe fiica sa şi cu acordul acesteia ne-am întors la Roman“, mai spune femeia.

În replică, referitor la „unele medicamente“ despre care aminteşte Doroftei, medicul Tetraru spune că acestea reprezintă „medicaţie specifică pentru atenuarea reacţiilor depresive“. „După decesul soţiei de care m-a legat o profundă afecţiune şi dragoste, am suferit o depresie şi un şoc deosebit de puternic caracterizate prin vulnerabilitate şi stres, agitaţie psihomotorie, reacţie acută de şoc şi posttraumatică de şoc impunând susţinere psihologică la care am apelat, alături de medicaţia specifică pentru atenuarea reacţiilor depresive care induc o stare de confuzie pasageră“, a spus Tetraru. Acesta mai precizează că acţiunea cumnatei sale ar fi făcut ca fata de zece ani să nu meargă în prezent la şcoală sau că aceasta nu a mai mers în excursiile şcolare programate pentru ea. „Copilul a fost smuls violent din mediul familial, şcolar, din cercul de prieteni, de la preocupările pe care le avea şi erau planificate în vacanţă. Cumnata nici nu are posibilităţi materiale să asigure o creştere corespunzătoare minorei. Din iunie, de când practic reclamanta, prin manopere deosebit de viclene, a răpit practic copilul, aceasta exercită presiuni deosebite asupra fetiţei de zece ani, încercând să-i modeleze un anumit comportament faţă de mine, să o îndepărteze cu obstinaţie de mine“, mai spune Tetraru, care susţine de asemenea că, prin această acţiune, de fapt, cumnata sa ar încerca „să mai scoată nişte bani“.

„La copil vor exista consecinţe negative pe termen lung“

La dosarul de la instanţă al medicului Mihai Tetraru a fost ataşat şi un certificat cu un psihodiagnostic obţinut de medic în urma unui consult realizat la scurt timp după ce fiica sa a fost luată de cumnată. Medicul care l-a consultat pe Tetraru a concluzionat că acesta ar avea o „tulburare acută de stres“, ceea ce, reiese din acelaşi document, nu înseamnă că psihiatrul ieşean nu ar putea avea grijă de propria fiică.

În momentul respectiv, specialistul care l-a consultat pe medicul de la Paşcani a recomandat psihoterapie pentru acesta subliniind că ar avea o „dezvoltare intelectuală şi procese psihice în limite normale.“

Acelaşi specialist face referire şi la efectele negative pe care această dispută le-ar putea avea asupra copilei: „Specialiştii consideră că, atunci când copilul asistă la confruntarea dintre adulţi de a căror putere de decizie copilul depinde, este ca şi cum copilul rămâne blocat, aşteptând rezultatul final al conflictului dintre adulţi, pentru a se supune ulterior învingătorului. Indiferent de persoana care învinge în cadrul conflictului privind custodia, la copil vor exista consecinţe negative pe termen lung, care vor necesita intervenţii psihologice de durată.“

Cine este medicul Tetraru

Mihai Tetraru este fiul lui Constantin Tetraru, fostul manager de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Acesta este medic primar psihiatru având supraspecializarea în psihoterapie. Are 20 de ani de experienţă în acest domeniu fiind şi asistent de psihiatrie şi psihoterapie la UMF şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Soţia sa, al cărei deces ar fi provocat traumele medicului ieşean, a murit în 2010 din cauza unei boli incurabile. „În calitate de medic psihiatru am luciditatea necesară să conştientizez perfect drama prin care am trecut prin trecerea în cealaltă lume a soţiei mele, precum şi conştientizarea problemelor pe care fosta mea cumnată, Doroftei Tamara, le creează fiicei mele“, a precizat Tetraru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.