
În orice discuție legată de o bună funcționare a corpului, dar și despre o stare de bine cu noi înșine, digestia și alimentația bogată în fibre își fac apariția, semn că rolul lor este unul foarte important.
Ignorarea acestora va atrage mai devreme sau mai târziu afecțiuni cărora nu le dăm foarte mare importanță, dar care pot aduce un disconfort crescut al organismului, afecțiuni ce nu pot fi tratate decât prin medicație.
Ce sunt fibrele alimentare și de ce sunt bune pentru sănătate?
Probabil ați auzit adesea formularea “alimentație bogată în fibre”.
Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală (legume, fructe, cereale), elemente pe care corpul nu le poate digera sau absorbi.
Spre deosebire de alte principii alimentare precum proteine, grăsimi, carbohidrați simpli (care în procesul de digestie sunt descompuse și absorbite), fibrele alimentare nu pot fi digerate de către organism. În consecință, acestea parcurg relativ intacte tubul digestiv (stomac, intestin subțire și gros) și sunt eliminate ca materii fecale.
Fibrele se clasifică cel mai adesea în fibre solubile și insolubile. Solubilitatea fibrelor se referă la capacitatea acestora de a se dizolva în apă, ambele având roluri importante pentru sănătate.
Fibrele solubile se amestecă în intestin cu apă, formând o substanță asemănătoare gelului; acestea pot ajuta la reducerea valorilor glicemiei și a colesterolului din sânge.
Unde regăsim aceste fibre?
Acest tip de fibre se găsesc în:
- ovăz, mazăre, fasole;
- mere, pere, citrice, smochine;
- morcovi, varză.
Fibrele insolubile trec prin sistemul digestiv în cea mai mare parte intacte, contribuind la accelerarea trecerii alimentelor și deșeurilor prin intestin, fiind astfel benefice persoanelor care se luptă cu constipația sau cu un tranzit intestinal lent.
Făina integrală, tarâțea de grâu, orezul brun, nucile, semințele de chia, quinoa și legumele precum conopida, fasole verde, sparanghel, păstârnac, broccoli sunt surse bune de fibre insolubile.
Majoritatea alimentelor bogate în fibre conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, astfel că nu trebuie să ne gândim prea mult la diferența dintre acestea ci, mai mult să ne concentrăm pe aportul general de fibre.
Care sunt beneficiile unei alimentații bogate în fibre?
Beneficiile unei alimentații bogate în fibre sunt multiple:
- normalizează mișcările de propulsie ale intestinului;
- cresc volumul bolului fecal, dar îi scad consistența, astfel acesta trece mai ușor prin intestin, diminuând riscul de constipație.
- în cazul unui bol fecal mai lichid fibrele înglobează excesul de apă, obținându-se astfel un scaun de consistență moale, păstos.
Fibrele alimentare ajută la menținerea sănătății intestinului. O dietă bogată în fibre:
- scade riscul apariției multor afecțiuni ale colonului și rectului precum boala hemoroidală, diverticuli colonici, boli inflamatorii cronice și chiar a cancerului colorectal;
- reduc nivelul colesterolului, în special a colesterolului rău, prin împiedicarea absorbției grăsimilor din intestin datorită acelui gel pe care îl formează fibrele solubile cu apa;
- beneficii suplimentare cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și inflamației;
- ajută, de asemenea, la reglarea valorilor glicemiei.
Cât de importantă este o dietă bogată în fibre?
La pacienții diabetici, fibrele, în special cele solubile, pot încetini absorbția zaharurilor, îmbunătățind astfel valorile glicemiei. O dietă bogată în fibre insolubile ajută și pacienții fără diabet prin reducerea riscului de a dezvolta această boală.
Ajută la normalizarea greutății corporale prin faptul ca induce mai repede o stare de sațietate care se menține o perioadă mai lungă comparativ cu un prânz sărac în fibre.
Alimentele bogate în fibre tind să necesite un timp mai lung de ingestie și să fie mai sărace energetic, ceea ce înseamnă că obținem o cantitate redusă de calorii pentru același volum de hrană.
Concluzia este una cât se poate de simplă: dacă ne dorim să fim mai sănătoși, să trăim mai mult și să avem o calitate a vieții crescută, o alimentație bogată în fibre ne ajută fără îndoială.
Indiferent de activitățile pe care le întreprindem, adoptarea unei alimentații bazată pe fibre sau creșterea cantității acestora în alimentație va produce schimbări ce pot fi resimțite încă din primele zile.
Dr. Gabriela CANSCHI
Medic primar chirurgie generală
Spitalul Clinic CF Iaşi
Publicitate și alte recomandări video