anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Fibromul uterin și sarcina (P)

GALERIE
cojocaru-camelia_zdi
 • cojocaru-camelia_zdi
- +

Sarcina este o stare fiziologică, normală, caracterizată de creșterea și formarea de țesuturi noi ca urmare a acțiunii unor factori de creștere cu activitate permanentă sau activați doar în perioada gestațională.

Caracteristicile vieții de astăzi a femeii sunt: prima menstruație apărută la vârstă mai mică decât în trecut, modificări în dietă, automedicație hormonală, tratamente contraceptive hormonale începute devreme în adolescență, planificarea întârziată a primei sarcini. Toate acestea reprezintă posibile explicații pentru scăderea vârstei de diagnostic a fibromului uterin sub 35 de ani.

Fibromul uterin poate fi cunoscut anterior sarcinii sau descoperit la debutul ei. Studiile arată o creștere a frecvenței asocierii fibromului uterin cu sarcina de 1% până la 10%. Totodată, 11% dintre pacientele cu infertilitate au diagnosticul de fibrom uterin, iar șansa de a obține o sarcină crește de la 25% până la 42% după tratamentul chirurgical al fibromului.

La pacienta cu fibrom uterin este foarte important bilanțul ginecologic preconcepțional dacă sarcina este programată. Evoluția unei sarcini care are asociat un fibrom uterin (sau mai multe) depinde de localizarea acestuia: submucos, intramural, subseros – enumerarea fiind în ordinea influenței nefavorabile pe care o poate avea atât asupra menținerii sarcinii, cât și asupra apariției ei.

Influențele reciproce în asocierea sarcină-fibrom

Consecințele pentru sarcină sunt: dificultate în apariția ei, iminență de avort, iminență de naștere prematură, localizare praevia a placentei, orientare distocică a fătului în uter, sângerări mai importante la naștere sau în perioada de lehuzie imediată, retenție de lohii (secrețiile uterine de după naștere).

Pacientele cu fibrom uterin sunt mai expuse riscului de a pierde sarcina în primul trimestru (14%) față de celelalte paciente. Cu cât numărul și dimensiunea fibroamelor este mai mare cu atât acest risc crește.

Prezența fibromului uterin în sarcină poate asocia hipertensiune arterială cu o incidență de 40% conform unor studii. Aceste situații implică în echipa medicală care monitorizează sarcina și medicul cardiolog.

Consecințele pentru fibrom sunt: creșterea în dimensiuni, fenomene de compresiune (constipație, micțiuni frecvente, dureri lombare, dispnee), localizare praevia ce împiedică nașterea pe cale vaginală. Totodată, o potențială consecință pentru fibrom este degenerarea cu necrobioză aseptică (1,5% după unele studii) cu sfacelarea fibromului dată de ischemia prin obstrucție a arterei unice terminale care irigă fibromul. Aceasta este asociată clinic cu facies subicteric, febră 38 - 38,5⁰C, dureri atroce apărute pe un fond dureros permanent, sângerare genitală.

De cele mai multe ori sarcina este „tratament” pentru unele patologii, iar stabilirea unui plan de monitorizare a sarcinii cu fibrom poate fi echivalent cu planul terapeutic. La pacientele cu fibrom, dimensiunea formațiunii poate regresa, conform studiilor, cu 50% în 70% dintre cazuri la 3-6 luni după naștere.

În concluzie, igiena sarcinii, tratamentul medicamentos, consultațiile prenatale de calitate și o bună comunicare cu medicul obstetrician pot ajuta la o evoluție favorabilă a sarcinii cu fibrom uterin până la termen.

Dr. Camelia Cojocaru, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Programarea unei consultații de Obstetrică-Ginecologie se poate face la numărul de telefon 0232 920 – Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.