FIC 2017: Orice dispozitiv conectat este o potențială țintă a hackerilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

FIC 2017: Orice dispozitiv conectat este o potențială țintă a hackerilor

GALERIE
hacker
  • hacker
- +

Foarte oportuniști, hackerii nu mai atacă informatic doar calculatoarele personale și sistemele informatice ale organizațiilor, ci se îndreaptă tot mai mult asupra smartphone-urilor și a oricărui dispozitiv electronic conectat la internet, de la jucării, la aparate de fotografiat video sau chiar la televizoare, scrie vineri AFP.

Experții reuniți în această săptămână la Forumul internațional al securității cibernetice (FIC) de la Lille, nordul Franței, au observat în cursul anului 2016 o creștere exponențială a amenințării softurilor malițioase, care atacă ținte din ce în ce mai diverse.

Aceste programe informatice pot pătrunde în smartphone-uri prin intermediul mesajelor de tip SMS conținând o legătură web malițioasă sau chiar aplicații, de multe ori concepute pentru a arăta ca jocuri de succes. „În timpul perioadei de glorie a jocului Pokemon Go, în magazinele de aplicații online erau unele softuri inspirate de joc ce ascundeau programe malițioase. Oamenii și-au dat cu greu seama că aceste aplicații pot fi vectori de contaminare a dispozitivelor mobile", susține Nicolas Arpagian, director de strategie în cadrul Orange Cyberdefense.

Odată descărcate, ele puteau fi folosite la răspândirea de mesaje publicitare nedorite, spam, sau la constituirea unei rețele de dispozitive conectate (botnet) utile hackerilor pentru a desfășura atacuri cibernetice de tipul DDOS (distributed denial of service) în timpul căruia sunt folosite mii sau chiar zeci de mii de adrese IP pentru blocarea serverelor vizate.

„Ne-am confruntat cu atacuri DDOS de amploare în 2016, cu programe malware care au acționat fără știința utilizatorilor rețelelor de dispozitive conectate la internet, amplificând astfel puterea atacului cibernetic declanșat", a explicat Loic Guezo, responsabil pentru securitate cibernetică în Europa de Sud al companiei Trend Micro.

Societatea Dyn, care a fost ținta unor astfel de atacuri masive, a indicat că cel puțin 100.000 de dispozitive conectate, smartphone-uri, imprimante, camere de securitate, au fost utilizate pentru desfășurarea atacului împotriva sa în luna octombrie.

Serverele Amazon sau ale Netflix au fost de asemenea supraîncărcate cu astfel de atacuri, blocând temporar serviciile clienților lor. Un atac de acest tip a fost desfășurat și asupra societății franceze de servicii de cloud OVH.

Anul 2016 a înregistrat de asemenea o epidemie în ce privește atacurile de tip ransomware, programele malițioase respective blochează utilizatorul să mai poată accesa propriile fișiere până când va plăti o recompensă. Televizoarele smart, conectate la internet, au fost ținte ale unor astfel de atacuri în Asia, fiind blocate până la plata unor recompense. "Există o personalizare a modurilor de desfășurare a atacurilor, existând atacuri disponibile la cheie, precum faimoasele ransomware, care sunt revândute grupurilor criminale care le exploatează", susține Nicolas Arpagin.

Tot ceea ce este digital poate fi atacat informatic, numeroasele dispozitive conectate nu sunt realizate cu atenția necesară includerii unor măsuri de securitate, similar construirii automobilelor cu centuri de siguranță sau airbaguri, avertizează Gerrome Billois, responsabil al consiliului de conducere al Wavestone.

Asociațiile consumatorilor europeni și-au exprimat anumite îngrijorări asupra modului în care jucăriile conectate precum păpușile ''i-Que'' sau ''Prietena mea Cayla'' ar putea fi utilizate ca mici dispozitive de supraveghere, putând fi controlate de la distanță cu ajutorul unui telefon mobil. De asemenea și mașinile care beneficiază de sisteme informatice de control pot fi atacate de hackeri. Câmpul de acțiune al hackerilor s-ar putea lărgi și mai mult. "În acești ultimi ani am asistat la o intensificare a atacurilor cibernetice care au avut ca ținte automobilele. În mod inevitabil hackerii au început să se intereseze și de alte sisteme autonome (...) precum mașinile fără șofer, sau dronele", avertizează Alexandre Delcayre, director pentru Europa de Sud în cadrul Palo Alto Networks.

''În domeniul sănătății însă, riscurile sunt cele mai îngrijorătoare. Riscul asupra informațiilor de sănătate este subestimat'', subliniază Gerrome Billois. Furtul datelor de laborator s-a întâmplat deja și ar putea însemna transmiterea în public a informațiilor biologice ale pacienților sau chiar să afecteze modalitatea de funcționare a spitalelor, mai explică acesta.

Aproximativ 14.000 de pacienți diabetici din America de Nord au primit alerte în luna octombrie din partea laboratoarelor Johnson & Johnson cu privire la riscul ca unul dintre modelele sale de pompă de insulină să fi fost piratat. De asemenea, un colaborator al societății de securitate cibernetică Kaspersky a anunțat că a reușit să pătrundă în sistemul informatic al spitalului său, în cadrul unui test autorizat de conducerea unității.

Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.