Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ficatul gras non-alcoolic: prevalenţă îngrijorătoare la adulţii tineri!

GALERIE
Anca Trifan
  • Anca Trifan
- +

1/5 persoane prezintă deja semne  la 24 de ani steatoza hepatică non-alcoolică, conform unui studiu amplu efectuat pe populaţia din Marea Britanie. Rezultatele au constatat că mulţi adulţi tineri prezintă caracteristici sugestive pentru steatoza hepatică non-alcoolică, iar una din 40 de persoane evaluate a dezvoltat deja fibroză. 

Steatoza simplă şi steatohepatita reprezintă principala îngrijorare a hepatologilor din întreaga lume şi tema principală de cercetare pentru identificarea unui tratament medicamentos eficace şi sigur. A crescut proporţia pacienţilor cu ciroză datorată ficatului gras non-alcoolic pe lista de aşteptare pentru transplantul hepatic.  În România, prevalenţa este probabil similară cu a Europei, prevalenţa factorilor de risc fiind similară (obezitatea, diabetul zaharat)”, explică prof. dr. Anca Trifan (FOTO), Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi. Care sunt cauzele creşterii numărului de persoane tinere care prezintă deja semne de steatoză hepatică non-alcoolică şi ce soluţii există pentru astfel de stiuaţii, aflaţi din articolul următor.  

Reporter: Este această patgologie frecvent întâlnită şi în rândul persoanelor tinere din România?

Prof. dr. Anca Trifan, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Spitalul „Sf. Spiridon”Iaşi:”Ficatul gras non-alcoolic cuprinde un spectru de afecţiuni de la cea mai benignă steatoza hepatică simplă (acumulare de grăsime în hepatocit – celula hepatică, mai ales macrovezicular, fără fibroză sau inflamaţie), la steatohepatită (formă necroinflamatorie cu inflamaţie şi fibroză cu poten’ţial ridicat de evoluţie spre ciroză hepatică),  la ciroză hepatică şi hepatocarcinom.  Steatoza simplă şi steatohepatita reprezintă principala îngrijorare a hepatologilor din întreaga lume şi tema principală de cercetare pentru identificarea unui tratament medicamentos eficace şi sigur. Motivul îngrijorării este într-adevăr prevalenţa crescută demonstrată şi de creşterea proporţiei pacienţilor cu ciroză datorată ficatului gras non-alcoolic  pe lista de aşteptare pentru transplantul hepatic şi lipsa unui tratament medicamentos eficace. În România, prevalenţa este probabil similară cu a Europei, prevalenţa factorilor de risc fiind similară (obezitatea, diabetul zaharat)”.

Rep.: Care credeţi că ar fi motivele creşterii prevalenţei printre persoanele tinere?

Prof. dr. Anca Trifan:”Stilul de viaţă de tip occidental cu consum excesiv de alimente procesate, hipercalorice, sucurile cu multă fructoză (mai ales sirop de porumb), supraponderea şi obezitatea, diabetul zaharat şi sedentarismul sunt factori asociaţi. Desigur, factorii de susceptibilitate individuală, determinaţi gentici determină amplitudinea modificărilor histologice şi forma de evoluţie. Doar o parte dintre pacienţii cu steatoză vor progresa spre ciroză sau hepatocarcinom”.

Rep.: Sunt simptome care să dea de bănuit că o persoană tânără ar putea fi afectată?

Prof. dr. Anca Trifan:”Ficatul este un organ rezistent la diverse agresiuni. Leziunile trebuie să fie extensive pentru a determina simptome. Trebuie să existe un grad de suspicuiune la orice pacient supraponderal, diabetic sau la cei cu transaminaze peste limita normalului. Sunt posibile simptome nespecifice: astenie, jenă persistentă în dreapta, gust amar etc”.

Rep,: Ce analize-investigaţii se pot efectua pentru a depista afecţiunea în stadii incipiente?

Prof. dr. Anca Trifan:”Analizele uzuale: transaminaze, hemolucogramă completă, glicemie, profil lipidic şi markerii virali pentru excluderea unei hepatite virale. O ecografie abdominală este necesară pentru conturarea diagnosticului de steatoză. Obligaţia specialistului este de a stratifica pacientul cu privire la riscul său de a progresa spre o afecţiune severă. Se recomandă un Fibroscan sau măcar calcularea unor scoruri (APRI, NAFLD score) care pot aproxima riscul de evoluţie. La pacienţii cu fibroză se recomandă măsuri igieno-dietetice simple. Cei cu fibroză trebuie evaluaţi complex de specialist şi controlaţi periodic”.

Rep.:Există tratament? Ce riscăm dacă ignorăm steatoza hepatică doar pentru că este în stadiu incipient?

Prof. dr. Anca Trifan:”Din păcate nu există deocamdată un tratament specific. Este aria terapeutică din hepatologie cu cea mai mare efervescenţă, deci sunt speranţe. Până atunci, se pot recomanda cu succes : schimbarea stilului de viaţă, scăderea ponderală unde este cazul  (pierderea a 10% din greutate ameliorează semnificativ steatoza şi fibroza) şi fosfolipide (care au studii clinice care le statuează lipsa de efecte adverse şi posibila eficienţă)”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri