anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Ficatul nu îmbătrânește mai mult de trei ani, indiferent de vârsta ta

GALERIE
ficat
 • ficat
- +

Ficatul este un organ extraordinar și esențial, capabil să se regenereze singur pentru a se recupera după „luptele” obișnuite la care ia parte ca modalitate a organismului de a curăța toxinele. Daunele acestui organ sunt comune, iar auto-repararea face parte din funcțiile sale, însă acum s-a descoperit că ficatul nu îmbătrânește așa cum ne așteptam.

Compararea ficaților unor persoane decedate, tineri și bătrâni, a adus însă informații surprinzătoare: noi cercetări, publicate în Cell Systems, demonstrează că ficatul rămâne „tânăr” chiar și atunci când noi suntem bătrâni.

Deși există unele celule cu viață lungă care persistă timp de aproximativ 10 ani, studiul raportează că, în medie, ficatul nu îmbătrânește mai mult de 3 ani.

Ficatul se regenerează încontinuu pe tot parcursul vieții

 „Indiferent dacă ai 20 sau 84 de ani, ficatul tău ajunge, în medie, la o vârstă de mai puțin de 3 ani”, a spus Dr. Olaf Bergmann, liderul grupului de cercetare de la Centrul pentru Terapii Regenerative Dresden (CRTD) de la TU Dresden, Germania, citat de IFL Science.

Pentru a evalua în mod direct vârsta celulelor hepatice umane, cercetătorii au analizat ficatul unui grup de oameni care au murit la vârste cuprinse între 20 și 84 de ani. Deși datarea cu radiocarbon, adesea folosită pentru a data artefactele antice, nu este aplicabilă țesutului uman, cercetarea s-a inspirat din istorie, mai exact din testele nucleare supraterane.

Testele nucleare supraterane au fost interzise în 1963, dar în anii 1950 au eliberat cantități enorme de radiocarbon în atmosferă, care a pătruns în ADN-ul animalelor. În timp ce Bergmann spune că aceste „cantități neglijabile nu sunt dăunătoare”, ele pot fi detectate și măsurate în țesutul uman.

„Comparând aceste valori cu nivelurile de radiocarbon atmosferic, putem stabili retrospectiv vârsta celulelor”, a spus el.

Datarea celulelor hepatice a relevat că, în medie, acestea aveau mai puțin de 3 ani, indiferent de vârsta omului de la care proveneau, demonstrând că, în majoritatea cazurilor, ficatul continuă să se regenereze și rămâne tânăr pe tot parcursul vieții. Dar asta nu înseamnă că daunele nu se pot acumula, deoarece nu toate celulele se regenerează în același ritm, unele rămânând pe loc până la un deceniu.

„Unele studii au indicat posibilitatea ca celulele hepatice să aibă o viață lungă, în timp ce altele au arătat o schimbare constantă. Ne-a fost clar că, dacă vrem să știm ce se întâmplă la oameni, trebuie să găsim o modalitate de a evalua în mod direct vârsta celulelor hepatice umane”, a spus Bergmann.

„Cercetarea noastră arată că studierea reînnoirii celulare direct la oameni este foarte dificilă din punct de vedere tehnic, dar poate oferi perspective de neegalat asupra mecanismelor celulare și moleculare care stau la baza regenerării organelor umane”, a concluzionat el.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.