FIE 2015: Chris Norman şi Goran Bregovic vin la Iaşi. Aflaţi programul festivalului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Vor afecta problemele primarului programul unui eveniment cultural ieşean de anvergură naţională?

FIE 2015: Chris Norman şi Goran Bregovic vin la Iaşi. Aflaţi programul festivalului

GALERIE
fie
 • fie
- +

Faţă de ediţiile anterioare, putem constata că a scăzut considerabil dimensiunea europeană a manifestării. Primarul, altădată amfitrion, nu va mai avea absolut niciun rol. Programul complet al Festivalului, în rândurile de mai jos:

Fiecare ediţie nouă a Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) pare să coboare ştacheta faţă de cea anterioară. Lansat acum trei ani cu o promovare agresivă începută cu cel puţin o lună înainte de festivalul propriu-zis, agenda de evenimente a FIE 2015 a fost făcută pu­blică cu doar nouă zile înainte de debut. Dimensiunea europeană a manifestărilor este aproape inexistentă, multe dintre acestea fiind conferinţe, vernisaje sau dezbateri.

Faţă de anul trecut, lipsesc evenimente importante precum Gala FIE prin care se acordau premii pentru excelenţă în educaţie şi Gala Operelor Naţionale, în timp ce numărul artiştilor din străinătate s-a redus drastic. De asemenea, au dispărut festivaluri organizate anii trecuţi şi au reapărut altele la care, aparent, Primăria renunţase.

„Pentru administraţia municipală este extrem de im­portantă marcarea unei particularităţi istorice a Iaşului, şi anume aceea de a fi un centru de iradiere a culturii şi a educaţiei în spaţiul românesc şi european. Tocmai de aceea am simţit nevoia să organizăm şi anul acesta festivalul pe alte coordonate decât cele ale săr­bătorii populare tradiţionale, reprezentantă de «Zilele oraşului», fără a pierde însă din vedere comunitatea ie­şeană în ansamblul ei“, a comentat viceprimarul Mihai Chirica, citat într-un comunicat de presă al FIE.

Capetele de afiş

Doi artişti din străinătate vor participa la FIE 2015. Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra vor susţine un concert pe 28 mai, de la ora 20.30, la Palatul Culturii. În acelaşi loc şi de la aceeaşi oră, dar trei zile mai târziu (31 mai), va urca pe scenă Chris Norman, fost solist al formaţiei Smokie din perioada de glorie. Artistul se află pentru prima dată la Iaşi, în contextul în care, în 2008, Smokie a concertat în capitala Moldovei fără el.

FIE va avea loc în perioada 22 - 31 mai, iar deschiderea oficială va fi marcată cu o paradă a voluntarilor festiva­lului pe traseul Copou - Piaţa Unirii - Teatrul Naţional (22 mai, ora 16). A doua zi va debuta cu un vernisaj, urmat de un flashmob, Gala Festivalului de Poezie şi Muzică „Grigore Vieru“ (Ateneul Tătăraşi, ora 18) şi Gala Extraordinară de Operă (Palatul Culturii, ora 20.30). În seara zilei de duminică, 24 mai, vor fi sus­ţinute în faţa Palatului Culturii un concert hip hop cu trupe locale (OBLX şi MP13, ora 19) şi unul simfonic intitulat „De la Clasic la Modern“ (Orchestra şi soliştii Universitatea de Arte „George Enescu, ora 20.30). Mo­mentele artistice se vor încheia cu un spectacol de lasere şi lumini.

Cinci festivaluri incluse în FIE

Organizatorii FIE 2015 au inclus pe agenda de evenimente şi manifestări precum Festivalul de Teatru EuroArt (24 - 31 mai), Festivalul Filmului European (22 - 24 mai), Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi“ (25 - 30 mai), Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru“ (22 - 23 mai) şi Festivalul de Muzică Sacră şi Medievală (28 - 31 mai). La acestea se adaugă spectacole de teatru şi muzică oferite de Universitatea de Arte „George Enescu“, spectacole oferite de Ateneu, conferinţe şi manifestări ale Inspectoratului şcolar Judeţean.

La FIE 2015 vor participa şi artişti români. Organizatorii au anunţat concerte susţinute de Marcel Pavel & Ionel Tudor Big Band (29 mai, ora 20.30, Palatul Culturii) şi Direcţia 5 (30 mai, ora 20.30, Palatul Culturii). „Am pornit în acest an de la vorbele celebrului specialist american în ştiinţele educaţiei William Bennet, care spunea că educaţia este arhitectura sufletului, şi am încercat să construim o suită de evenimente care să potenţeze valenţele educative pe care le au, pe de o parte, cultura ieşeană şi, pe de altă parte, activitatea celor peste 300 de invitaţi din ţară şi din străinătate“, a declarat directorul FIE, Dan Doboş.

AFLAŢI AMĂNUNTE DE AICI:

Programul Festivalului Internaţional al Educaţiei: Iaşi, 22 – 31 mai 2015

Ca şi la precedentele două ediţii, FIE Iaşi cuprinde sute de evenimente care acoperă o arie vastă din domeniul culturii şi educaţiei: teatru, muzică, film, operă, concerte, conferinţe motivaţionale, ateliere de creaţie, poezie. Cele mai multe evenimente au loc pe Axa Culturală a Iaşului: Copou – Pietonalul Ștefan cel Mare – Palatul Culturii, dar şi în cartierele oraşului: Alexandru cel Bun, Nicolina, Tătăraşi şi Dacia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X