FIE a debutat aseară cu mare fast la Iaşi. GALERII FOTO
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FIE a debutat aseară cu mare fast la Iaşi. GALERII FOTO

GALERIE
GALA FIE, FOTO DAN LUCA
  • GALA FIE, FOTO DAN LUCA
- +

Festivalul Internaţional al Educaţiei a debutat ieri-seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional, cu o gală selectă, la care au participat personalităţi din domeniul educaţiei, culturii, reprezentanţi ai administraţiei publice, dar şi prinţesa Iordaniei, Muna Al Husein. Evenimentul şi-a propus să celebreze educaţia dincolo de înţelesul său de „învăţământ“ şi să ofere un prilej de recunoaştere a membrilor comunităţii cu performanţe deosebite, care influenţează sistematic dezvoltarea morală şi intelectuală a noii generaţii.

 

 

GALERIE FOTO, SOSIREA INVITAŢILOR

 

Maestrul Radu Beligan, preşedinte onorific al FIE, a deschis manifestarea, punctând principalele atuuri ale Iaşului în cursa pentru titlul de capitală culturală europeană. „Inima mea de copil al Iaşului saltă de bucurie. Oraşul copilăriei şi tinereţilor mele e cu un pas mai aproape de titlul ce i se cuvine de drept“, a subliniat maestrul, distins cu unul dintre premiile FIE.

 

 

GALERIE FOTO, INVITAŢI ÎN SALĂ LA GALA FIE

 

10 premii

Profitând de atmosfera elegantă şi de asistenţa deosebită, universităţile ieşene au acordat premii de excelenţă, sub forma unor tablouri semnate de artistul Felix Aftene. Astfel, lectorul Cătălin Galeş a primit din partea Universităţii „Cuza“ premiul pentru rezultatele obţinute în domeniul matematicii, purtate cu o nemăsurată modestie. Universitatea de Medicină şi Farmacie a răsplătit-o pe prof.univ.dr Ursula Stănescu pentru cariera de peste 45 de ani dedicată instituţiei ieşene, în timp ce reprezentanţii Universităţii de Arte l-au adus pe scenă pe conferenţiarul Matei Bejenaru. Premiul Universităţii de Ştiinţe Agricole a mers către profesorul Ioan Avarvarei, iar Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ a oferit distincţia Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educaţiei. Filiala ieşeană a Academiei Române a decis să încurajeze tânăra generaţie, premiind un tânăr cercetător de la Institutul de Chimie Macromoleculară „P. Poni“ - Radu Rusu. Inspectoratul Şcolar a acordat două premii de excelenţă, pentru dăruirea, eficienţa, performanţa şi demersul didactic a doi dascăli ieşeni: Vasile Sorohan, profesor de chimie la Colegiul „C. Negruzzi“, şi Jean Marius Rotaru, profesor de fizică la Colegiul Naţional.

 

GALERIE FOTO, PREMII OFERITE LA GALA FIE

 

Un moment deosebit al Galei a fost premierea poetului, prozatorului şi traducătorului basarabean Spiridon Vanghelie, creatorul celebrului personaj Guguţă. Premiul pentru educaţie în limba română i-a fost înmânat de Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, şi de Înaltpreasfinţitul Teofan, care i-a dăruit o icoană a Maicii Domnului, pentru a marca cum se cuvine ziua de naştere a scriitorului de 81 de ani. Elegant, mitropolitul a tras din nou un semnal de alarmă asupra viitoarei Constituţii, care a stârnit nemulţumiri în Biserica Ortodoxă. „Să-i spuneţi lui Guguţă, când trece Prutul, să ne aducă o filă din Constituţia Republicii Moldova, aceea care vorbeşte de familie aşa cum trebuie să fie ea. După isprăvile lui, Guguţă îşi va alege o fată frumoasă, se va căsători şi va naşte o casă întreagă de copii“, a menţionat ÎPS Teofan.

 

 

Marele premiu i-a fost decernat unui alt aniversat al serii, academicianul Viorel Barbu. Distincţia i-a fost oferită de primarul Gheorghe Nichita şi de lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. „Sunt foarte fericit că pot face parte din acest festival. Este o idee foarte bună aceea de a avea un festival în care să premiem profesori emeriţi. Aşa ar trebui să se facă şi acolo de unde vin eu“, a precizat lordul Trimble.

 

 

Printre surprizele serii s-au numărat numirea prinţesei Muna ambasador al Iaşului şi diploma de onoare pentru „primar de Iaşi, un oraş al şcoalelor, bisericii, monumentelor, izvorâtor de cultură şi înălţător de neam“, acordată de Comisia de Învăţământ a Senatului României lui Gheorghe Nichita. Prima seară a FIE s-a încheiat cu un regal de operă şi balet.

Beligan, întâlnire cu fanii

Tot în ziua debutului FIE, maestrul Radu Beligan s-a întâlnit aseară cu câteva sute de ieşeni, care au aşteptat cu emoţie să-l vadă şi să-l asculte în realitate. De pe scena amplasată pe bulevardul Ştefan cel Mare, îndrăgitul actor şi regizor le-a povestit celor prezenţi despre câteva dintre lucrurile care îl leagă de Iaşi. Maestrul a rememorat un episod din adolescenţă, din ziua intrării sale la Colegiul „Costache Negruzzi“. „Cu foarte mulţi ani în urmă, tata m-a luat de mână, m-a suit în tren şi m-a adus să dau examen la frumosul Liceu Internat din Iaşi. După examen, cum stăteam cu toţii în curtea liceului şi aşteptam verdictul, a ieşit cineva ca să spună cine a câştigat dreptul de a intra la Liceul Internat. Spre stupoarea tuturor, a mea şi a tatălui meu, primul strigat am fost eu. Am mers cu tata în celebrul parc Copou. El a cumpărat o pâine şi jumătate de kilogram de prune, ne-am aşezat pe iarbă şi am avut un copios dejun, prin care am sărbătorit intrarea mea la Liceul Internat, o şcoală miraculoasă, unde puteai să înveţi tot, un mediu extraordinar de a-ţi dezvolta toate puterile,“ a relatat Radu Beligan.

GALERIE FOTO, RADU BELIGAN LA CONFERINŢĂ

Antrenat într-un scurt dialog de Alex Vasiliu, realizator de emisiuni culturale la TVR Iaşi, şi Vasilica Stoiciu Frunză, consultant artistic în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, maestrul a mărturisit că îi apreciază foarte mult pe moldoveni, considerându-i „cei mai inteligenţi din România, cu un umor special, foarte iubitori şi prietenoşi“.

Împlinind venerabila vârstă de 94 de ani, Radu Beligan a fost provocat să dezvăluie care este secretul longevităţii unui actor. „Sănătatea şi viaţa trăită cu cap. Eu nu pierdeam nopţile“, a mărturisit maestrul, care s-a retras însoţit de Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului „Vasile Alecsandri“, în aplauzele îndelungi ale ieşenilor veniţi să-l întâlnească.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.