FIE: “Scripcarul pe acoperiş“ se joacă în premieră la Iasi pe o scenă în aer liber
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

FIE: “Scripcarul pe acoperiş“ se joacă în premieră la Iasi pe o scenă în aer liber

GALERIE
scripcarul-pe-acoperis
  • scripcarul-pe-acoperis
- +

Din oferta culturală a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) 2013, care va avea loc între 14 şi 23 iunie, face parte şi musicalul “Scripcarul pe acoperiş“, cel mai bun produs de acest gen al momentului. Spectacolul, un corolar de farmec, nostalgie, umor şi dramă, transpune povestea comunităţilor evreieşti în pericol de disoluţie în Rusia sfârşitului de secol XIX.
 
Pe 21 iunie, la orele 20.00, organizatorii FIE vă invită în Piaţa Palatului Culturii, pentru a urmări cel mai de succes musical realizat în România, ce va fi jucat în premieră în aer liber, la Iaşi.
“Scripcarul pe acoperiş“, spectacol – cap de afiş al Teatrului “Regina Maria” din Oradea, nu putea să nu ajungă şi în capitala Moldovei, un loc de care se leagă două momente fundamentale în istoria teatrului românesc: primul spectacol în limba română din ţară (1816) şi primul teatru evreiesc din lume (1876).
 
 
“Scripcarul pe acoperiş este un spectacol care, pe muzică, aşadar într-o formulă foarte plăcută, foarte antrenantă, spune o poveste dintr-un sat rusesc. O spune pe muzică klezmer, o spune prin intermediul unor actori de teatru extraordinari, care cântă şi dansează live. Este un spectacol care a adus teatrului orădean foarte multe distincţii, premii, nominalizări, un spectacol pe care merită să-l vedeţi, chiar dacă este mai aproape de clasic decât de modern”, a apreciat criticul de teatru Oltiţa Cîntec, într-o avancronică a producţiilor teatrale prezente în cadrul FIE.
 
60 de oameni cântă şi dansează timp de trei ore
 
Musicalul, o adaptare după povestirea lui Shalom Alecheim – “Fiicele lui Tevye” – , în regia artistică a lui Korcsmáros György, va aduce pe scena în aer liber din Piaţa Palatului Culturii 60 de oameni care, timp de trei ore, vor cânta şi dansa pe ritmurile orchestrei lărgite „Hakeshet Klezmer Band”. Apreciat de criticii de teatru drept “o producţie de forţă”, spectacolul transpune, cu ajutorul muzicii klezmer (muzica evreilor din Estul Europei, importată, la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, în America, de unde s-a întors în Europa, după anii â70, îmbogăţită cu influenţe din diverse alte genuri muzicale), crâmpeie din viaţa unui lăptar evreu, din satul rusesc Anatevka, al cărui ideal este acela de a-şi menţine unită familia, prin respectarea tradiţiei. Momentul se desfăşoară în contextul în care comunitatea evreiască din sat devine ţinta pogromurilor şi, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, este forţată să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut. Această dislocare a fost o realitate a Rusiei occidentale din anii 1880, menită să fragmenteze şi să distrugă cultura evreiască, soldată, însă, cu un efect diametral opus, generând o reîntoarcere la realele valori ale acesteia.
 
„Hakeshet Klezmer Band”, o orchestră care a adunat aplauze din toată lumea
 
Spectacolul montat la Teatrul din Oradea poartă marca unei regii artistice şi a unei distribuţii de excepţie şi se bucură de prezenţa celebrei orchestre „Hakeshet Klezmer Band”, condusă de Ary Nagy Sandor. Formată, în cadrul Comunităţii Evreilor din Oradea, la iniţiativa acordeonistului Gyuri Vilan, orchestra a susţinut reprezentaţii pe scene din Ungaria, Israel, Argentina şi pe numeroase scene din ţară, încununate de recunoaştere din partea publicului.
Succesul musicalului a fost răsplătit prin numeroase distincţii: două nominalizări la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo şi Cea mai bună scenografie: Vioara Bara, şi două premii la Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 - Premiul special al Juriului – Richard Balint şi Premiul pentru cel mai bun coregraf – András Loránt.
Prima adaptare scenică a povestirii lui Shalom Alecheim a fost realizată la Imperial Theater, pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi peste 3.200 de reprezentaţii de-a lungul anilor. Astăzi, “Scripcarul de pe acoperiş“ este considerat unul dintre musicalurile cele mai reuşite din toate timpurile.
Pentru spectacolul de pe 21 iunie, din cadrul FIE Iaşi, biletele au fost puse în vânzare pe site-ul www.eventim.ro, precum şi în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo din ţară, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti, prin Call Center 1951, dar sunt disponibile şi la Punctele de Informare FIE amplasate în Iaşi pe Bulevardul Ştefan cel Mare, Piaţa Unirii şi Parcul Copou.
Preţurile biletelor sunt următoarele: Categoria I: 90 Ron, Categoria a II-a: 75 Ron, Categoria a III-a: 60 Ron, Categoria a IV-a: 45 Ron, Categoria a V-a: 30 Ron.

”O producţie de forţă”
Spicuiri din cronici teatrale:
„...spectacol amplu, bine condus de regizorul maghiar Korcsmaros Gyorgy şi jucat cu vizibilă bucurie de trupa avându-i în roluri principale pe Ioana Dragoş Gajdo şi Richard Balint.” (Observatorul Cultural)
Scripcarul... de la Teatrul Regina Maria reuşeşte să surprindă musical-ul de pe Broadway în cea mai fină esenţă a sa.” (ArtActMagazine.ro)
„...un spectacol demn de a fi găzduit de cele mai importante scene din România, o producţie de forţă.” (Yorick.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.