Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FIE: “Scripcarul pe acoperiş“ se joacă în premieră la Iasi pe o scenă în aer liber

GALERIE
scripcarul-pe-acoperis
  • scripcarul-pe-acoperis
- +

Din oferta culturală a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) 2013, care va avea loc între 14 şi 23 iunie, face parte şi musicalul “Scripcarul pe acoperiş“, cel mai bun produs de acest gen al momentului. Spectacolul, un corolar de farmec, nostalgie, umor şi dramă, transpune povestea comunităţilor evreieşti în pericol de disoluţie în Rusia sfârşitului de secol XIX.
 
Pe 21 iunie, la orele 20.00, organizatorii FIE vă invită în Piaţa Palatului Culturii, pentru a urmări cel mai de succes musical realizat în România, ce va fi jucat în premieră în aer liber, la Iaşi.
“Scripcarul pe acoperiş“, spectacol – cap de afiş al Teatrului “Regina Maria” din Oradea, nu putea să nu ajungă şi în capitala Moldovei, un loc de care se leagă două momente fundamentale în istoria teatrului românesc: primul spectacol în limba română din ţară (1816) şi primul teatru evreiesc din lume (1876).
 
 
“Scripcarul pe acoperiş este un spectacol care, pe muzică, aşadar într-o formulă foarte plăcută, foarte antrenantă, spune o poveste dintr-un sat rusesc. O spune pe muzică klezmer, o spune prin intermediul unor actori de teatru extraordinari, care cântă şi dansează live. Este un spectacol care a adus teatrului orădean foarte multe distincţii, premii, nominalizări, un spectacol pe care merită să-l vedeţi, chiar dacă este mai aproape de clasic decât de modern”, a apreciat criticul de teatru Oltiţa Cîntec, într-o avancronică a producţiilor teatrale prezente în cadrul FIE.
 
60 de oameni cântă şi dansează timp de trei ore
 
Musicalul, o adaptare după povestirea lui Shalom Alecheim – “Fiicele lui Tevye” – , în regia artistică a lui Korcsmáros György, va aduce pe scena în aer liber din Piaţa Palatului Culturii 60 de oameni care, timp de trei ore, vor cânta şi dansa pe ritmurile orchestrei lărgite „Hakeshet Klezmer Band”. Apreciat de criticii de teatru drept “o producţie de forţă”, spectacolul transpune, cu ajutorul muzicii klezmer (muzica evreilor din Estul Europei, importată, la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, în America, de unde s-a întors în Europa, după anii â70, îmbogăţită cu influenţe din diverse alte genuri muzicale), crâmpeie din viaţa unui lăptar evreu, din satul rusesc Anatevka, al cărui ideal este acela de a-şi menţine unită familia, prin respectarea tradiţiei. Momentul se desfăşoară în contextul în care comunitatea evreiască din sat devine ţinta pogromurilor şi, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, este forţată să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut. Această dislocare a fost o realitate a Rusiei occidentale din anii 1880, menită să fragmenteze şi să distrugă cultura evreiască, soldată, însă, cu un efect diametral opus, generând o reîntoarcere la realele valori ale acesteia.
 
„Hakeshet Klezmer Band”, o orchestră care a adunat aplauze din toată lumea
 
Spectacolul montat la Teatrul din Oradea poartă marca unei regii artistice şi a unei distribuţii de excepţie şi se bucură de prezenţa celebrei orchestre „Hakeshet Klezmer Band”, condusă de Ary Nagy Sandor. Formată, în cadrul Comunităţii Evreilor din Oradea, la iniţiativa acordeonistului Gyuri Vilan, orchestra a susţinut reprezentaţii pe scene din Ungaria, Israel, Argentina şi pe numeroase scene din ţară, încununate de recunoaştere din partea publicului.
Succesul musicalului a fost răsplătit prin numeroase distincţii: două nominalizări la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo şi Cea mai bună scenografie: Vioara Bara, şi două premii la Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 - Premiul special al Juriului – Richard Balint şi Premiul pentru cel mai bun coregraf – András Loránt.
Prima adaptare scenică a povestirii lui Shalom Alecheim a fost realizată la Imperial Theater, pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi peste 3.200 de reprezentaţii de-a lungul anilor. Astăzi, “Scripcarul de pe acoperiş“ este considerat unul dintre musicalurile cele mai reuşite din toate timpurile.
Pentru spectacolul de pe 21 iunie, din cadrul FIE Iaşi, biletele au fost puse în vânzare pe site-ul www.eventim.ro, precum şi în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo din ţară, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti, prin Call Center 1951, dar sunt disponibile şi la Punctele de Informare FIE amplasate în Iaşi pe Bulevardul Ştefan cel Mare, Piaţa Unirii şi Parcul Copou.
Preţurile biletelor sunt următoarele: Categoria I: 90 Ron, Categoria a II-a: 75 Ron, Categoria a III-a: 60 Ron, Categoria a IV-a: 45 Ron, Categoria a V-a: 30 Ron.

”O producţie de forţă”
Spicuiri din cronici teatrale:
„...spectacol amplu, bine condus de regizorul maghiar Korcsmaros Gyorgy şi jucat cu vizibilă bucurie de trupa avându-i în roluri principale pe Ioana Dragoş Gajdo şi Richard Balint.” (Observatorul Cultural)
Scripcarul... de la Teatrul Regina Maria reuşeşte să surprindă musical-ul de pe Broadway în cea mai fină esenţă a sa.” (ArtActMagazine.ro)
„...un spectacol demn de a fi găzduit de cele mai importante scene din România, o producţie de forţă.” (Yorick.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri