FIE Iasi: Lecția de negociere a Lordului Trimble
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Să FIE conferințe!

FIE Iasi: Lecția de negociere a Lordului Trimble

GALERIE
lord trimble
  • lord trimble
- +

Ieri, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, în prezența unui public numeros, Lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a inaugurat seria conferințelor motivaționale din cadrul Festivalului Internațional al Educației, susținând prelegerea ”Cugetările unui Laureat al Premiului Nobel pentru Pace”

 

 „Nu poți să învingi o organizație fără să știi nimic despre ea”. Lordul David Trimble se plimbă încruntat pe podiumul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, căutându-și, parcă, cuvintele scrise apăsat pe agenda minții. Ne spune că acesta este primul lucru pe care îl întreabă cineva: cum a putut să stea la masă cu teroriști, cu oameni care știu că au luat viețile altora, și să negocieze un armistițiu. Fiindcă, în 1998, alături de John Hume, a reușit să domolească un conflict care ardea de mai bine de 30 de ani în Irlanda de Nord și în care își pierduseră viețile peste 3.500 de oameni. Fapt pentru care a primit și Premiul Nobel pentru Pace.

Au acceptat să se întîlnească cu liderii Irish Republican Army (IRA) și să facă ceea ce nu avusese nimeni curajul înaintea lor: să negocieze. „Nu știm de ce au venit la noi ca să începem negocierile și probabil nici nu vom ști vreodată. Cea mai bună bănuială a noastră este aceea că aveau oameni infiltrați și că aceștia și-au dat seama că, dacă ar fi continuat nu aveau decît de pierdut, așa că au decis să mute lupta în mediul politic. Să fie reprezentați în partide și să lupte democratic pentru drepturile lor. Noi am fost de acord să lucrăm cu ei în aceste condiții. A fost și greu dar ne-a ambiționat condiția pe care le-am impus-o în acordul pe care l-am semnat, aceea ca ei să renunțe la violență în favoarea democrației.”

Au primit un mesaj, prin intermediari, care le spunea că războiul s-a sfârșit, „dar avem nevoie de ajutorul vostru pentru a-l încheia”. Niciodată nu îi vor face pe oamenii care au trimis acel mesaj să-l recunoască. Probabil, spune lordul Trimble, nici nu îi vor găsi. „Jucăm jocul după aceleași reguli acum. Au fost reprezentanți ai lor care au fost votați și care sunt, acum, în structurile de conducere ale țării. Nu ne strângem în brațe, nu suntem prieteni, dar este important că ei au ajuns acolo legal și democratic”. Ca parlamentar, a militat întotdeauna pentru a păstra deschisă o portiță de negociere. Trebuie să le oferi tuturor posibilitatea de a începe negocierile, chiar și dacă este vorba despre talibani. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mergi cu mîinile în buzunar și să te așezi cu ei la masa de negociere.

A povestit de atîtea ori întâmplările de la sfîrșitul mileniului trecut încât, acum, chipul nu îi mai este brăzdat de nici o emoție. Mai degrabă se amuză de faptul că microfonul din mână nu vrea să-l asculte și că, pentru a patra oară, e nevoit să îl schimbe ridicând nevinovat din umeri. „Poate e ceva de la mine”, și din sală răsună zeci de râsete.

Printre momentele în care ne-a vorbit despre economie europeană și despre puterea pe care o are moneda națională în detrimentul monedei unice, sau despre felul în care Apple sau Google reușesc să ocolească sistemul legislativ plimbîndu-și profitul prin atîtea țări încît, în final, să plătească impozite minimale, Lordul David Trimble a ținut să-i facă pe cei din sală să conștientizeze cît de mult a avansat tehnologic ascultarea electronică. „Știu cazul unei mame, căreia i-a fost furată mașina în timp ce era la un supermarket, cu copilul în ea.” În timp ce poliția urmărea mașina prin GPS, asigurînd-o pe femeie că în curînd își va recupera copilul în siguranță, au spart sistemul de Home Entertainment al mașinii pentru a o liniști. „Astfel, au putut să asculte prin microfonul preinstalat tot ceea ce se întîmpla în mașină. Au auzit copilul râzând, părînd liniștit, nimic nu i se întâmplase. Desigur că ascultarea electronică își are limitele ei, dar aceasta, cu timpul, a evoluat foarte mult”, a explicat lordul Trimble. Însă acesta nu s-a lăsat păcălit de o întrebare din sală în care se afirma, în subtext, că Regatul Unit s-ar afla în menghina sistemelor de securitate interne. „Să fim limpezi. Nu suntem conduși de sistemele de securitate, acestea sunt ferm sub conducerea democratică a structurilor de conducere”.

Cătălin HOPULELE

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.