FIE IAŞI: Lordul David Trimble, laureat al Nobelului pentru Pace, va conferenţia la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FIE IAŞI: Lordul David Trimble, laureat al Nobelului pentru Pace, va conferenţia la Iaşi

GALERIE
david_trimble
  • david_trimble
- +

Pe 15 iunie, lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, va conferenţia la Iaşi, deschizând seria Conferinţelor motivaţionale din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE). Este al doilea deţinător de Nobel care vizitează Iaşul, după George Emil Palade (1995).

Lordul David Trimble va ajunge în Iaşi din 14 iunie, când va participa, în calitate de invitat special, la Gala FIE de la Teatrul Naţional „V. Alecsandri“. Manifestarea va reuni peste 500 de personalităţi şi în cadrul acesteia se vor acorda 10 distincţii (pentru activitatea în domeniul ştiinţific, tehnic, medical, cultural-artistic, cercetare, pentru implicarea în comunitate şi responsabilitate socială, şi marele premiu FIE, acordat unei personalităţi, pentru întreaga activitate), a declarat Florin Mindirigiu, directorul festivalului.
Pe 15 iunie, politicianul britanic va susţine conferinţa „A Peace Laureate Reflects“ („Cugetările unui Laureat al Premiului Nobel“) în cadrul manifestărilor incluse în calendarul FIE. Evenimentul va fi găzduit de Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Iaşi. Va fi cea de-a doua vizită a Lordului David Trimble în România, după cea efectuată la începutul anilor 90, în Bucureşti. Totodată, este cea de-a doua personalitate deţinătoare de Nobel care vine în capitala Moldovei, după vizita, în 1995, a lui George Emil Palade (Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină - 1974).
Lordul David Trimble face parte din galeria celor mai importante personalităţi politice internaţionale, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1998). Distincţia se acordă anual, la Oslo, în Norvegia, fiind unul dintre cele cinci premii instituite prin testament de inventatorul şi industriaşul suedez Alfred Nobel. Conform dorinţei testamentare a acestuia, Premiul pentru Pace se acordă doar acelor personalităţi care militează pentru „reducerea forţelor mi-litare“, pentru „organizarea de congrese ale păcii“ sau pentru „înfrăţirea între popoare“. Primul Nobel pentru Pace a fost decernat în 1901, iar printre numele marcante laureate s-au numărat, de-a lungul timpului: Theodore Roosevelt (1906), Maica Tereza (1979), Lech Valesa (1983), Elie Wiesel (1986), Mihail Gorbaciov (1990), Barack Obama (2009). Personalitate politică de prestigiu, David Trimble este cunoscut în lumea întreagă datorită eforturilor sale diplomatice care au condus la încheierea Acordului de la Belfast (10 aprilie 1998) între guvernele britanic şi irlandez, moment de referinţă în instaurarea procesului de pace în Irlanda de Nord. Abilităţile sale de negociere au pus capăt războiului civil din Irlanda de Nord dintre unionişti şi naţionalişti, un conflict adâncit în timp şi care părea fără sfârşit. Decizia sa istorică de a angaja un dialog constructiv cu liderii naţionalişti l-a condus nu numai către un succes diplomatic notabil, ci şi către desemnarea ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1998.
Conferinţa lordului David Trimble va deschide Secţiunea Conferinţelor Motivaţionale din cadrul FIE şi va fi urmată de conferinţa „Învăţăturile înalte“ în Iaşi - oraş al „inteligenţei româneşti“, susţinută de prof. dr. univ. Ion Toderaşcu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (19 iunie) şi de conferinţa „Arta în Viaţă. Viaţa în Artă“ susţinută de mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu şi violonistul Remus Azoiţei (20 iunie), cu participarea personalităţilor din domeniul artelor spectacolului, a tinerilor artişti, a studenţilor şi a profesorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.