anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Fiecare facultate de la Universitatea „Cuza“ decide cum ţine cursurile şi seminariile

GALERIE
student online
  • student online
- +

Singura specializare unde toate activităţile didactice se vor face faţă în faţă este Teologia Romano-Catolică Pastorală.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a luat, într-un final, decizia cu privire la felul în care se vor întoarce studenţii la cursuri în noul an universitar 2020 - 2021. Modalitatea aleasă este însă una ciudată, comparativ cu exemplele de la universităţile din Iaşi care au luat deja decizia în acest sens. Practic, la UAIC, hotărârea cu privire la felul în care se vor desfăşura cursurile, laboratoarele şi seminariile a fost luată de Senat, după ce a fost înaintată de Consiliul de Administraţie, însă fiecare facultate a luat propria decizie cu privire la cum se vor organiza cursurile.

Asta înseamnă că, practic, sunt unele facultăţi precum cea de Litere, unde s-a luat decizia ca toate activităţile să se desfăşoare exclusiv online, fiind notorie lipsa de săli a uneia dintre cele mai mari facultăţi a UAIC, în timp ce la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, unde sunt şi puţini studenţi, toate cursurile să se desfăşoare faţă în faţă, cu prezenţa fizică a studenţilor. De altfel, UAIC a şi terminat în mare procesul de cazare, studenţii venind la Iaşi şi cazându-se fără a şti dacă vor face orele online sau nu.

„La studiile de licenţă şi master, unele facultăţi vor desfăşura exclusiv faţă în faţă anumite activităţi, precum seminariile, lucrările practice, aplicaţiile pe teren, activităţile de tutoriat, consultaţiile, laboratoarele, examenele, practica de specialitate sau îndrumarea tezei de licenţă şi disertaţie. În cazul studiilor doctorale, vor avea loc faţă în faţă activităţi precum susţinerea rapoartelor de cercetare, îndrumarea tezei, sau cursurile şi seminariile. Singura specializare la care toate activităţile didactice vor avea loc în sistem clasic, faţă în faţă, este Teologie Romano-Catolică Pastorală, din cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică“, au transmis reprezentanţii universităţii.

Într-un centralizator care nu explică foarte clar cum se vor desfăşura orele, lucru aspru criticat de studenţi pe reţelele de socializare, situaţia este precizată pentru fiecare facultate în parte. Facultatea de Biologie va face cursurile şi seminariile online, iar studenţii vor veni la facultate pentru lucrări practice şi pentru „aplicaţii pe teren“. La Facultatea de Chimie, centralizatorul nu lămureşte foarte mult lucrurile, părând la o primă vedere că doar cursurile vor fi online, restul activităţilor faţă în faţă. La Drept, doar seminariile de la disciplinele obligatorii se vor desfăşura faţă în faţă şi examenele, în rest toată activitatea este online sau în regim mixt, fără a se specifica cum anume va fi regimul respectiv. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, profesorii vor veni să ţină toate cursurile şi seminariile din sălile de curs, ele fiind filmate în timp real şi transmise studenţilor, care îi vor urmări online. Doar activităţile de tutoriat şi consultaţiile se dau faţă în faţă. Un exemplu este Facultate de Istorie, care a anunţat că va susţine cursurile online şi seminariile faţă în faţă, în săli care permit respectarea unei distanţări fizice, în timp ce Facultatea de Informatică are un regim aparte. Aceasta propune un scenariu mixt cu majoritatea activităţilor online, dar vor fi şi activităţi cu prezenţa studenţilor la facultate.

„Un număr redus de discipline vor necesita ca o parte dintre activităţile de seminar/laborator să se desfăşoare faţă în faţă. Studenţii care nu pot participa la activităţile on-line din diverse motive (acces precar la internet, care nu au calculator performant, etc.) vor putea participa la activităţile on-line din cadrul laboratoarelor Facultăţii de Informatică. O parte dintre examene vor fi on-site.Tutoriat, mentorat, consultaţii în primul rând pentru studenţii de anul 1 (licenţă şi master) se vor desfăşura pe grupe în cadrul facultăţii“, au transmis reprezentanţii facultăţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.