anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Fiecare locuitor din municipiul Iaşi produce zilnic câte un kilogram de gunoi

GALERIE
gunoi Iasi
 • gunoi Iasi
- +

Fiecare ieşean produce, în medie, aproape un kilogram de gunoi pe zi. Aproape 364 de tone de deşeuri menajere sunt strânse zilnic din municipiul Iaşi de către angajaţii Salubris şi sunt duse la groapa de gunoi de la Ţuţora. 

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu Iaşi estimează că la noi în municipiu, fiecare ieşean produce 0,9 kilograme de gunoi pe zi, calculul fiind raportat la cei 363.312 de locuitori. Conform unui studiu făcut de APM, în tot judeţul se strâng zilnic în jur de 682 de tone de deşeuri menajere, din care 444 de tone din mediul urban şi 238 din mediul rural, la ţară media fiind de jumătate de kilogram de deşeu menajer pe cap de locuitor. (nr. populaţie mediu urban: 444.752 locuitori; populaţie mediul rural: 476.304 locuitori).

La o primă vedere, reiese că în municipiul Iaşi se produce jumătate din cantitatea deşeurilor din întreg judeţul. Cea mai mare pondere în municipiul Iaşi o au deşeurile biodegradabile (49,15%), deşeuri menajere inerte (14,59%), hârtie/carton (7,68%), plasticul (7,17%) şi sticla (4,35%), restul fiind deşeuri de altă natură. În mediul rural însă, ponderea este de 64% deşeuri biodegradabile, 11% deşeuri inerte, 5,5% plastic, 5% carton/hârtie şi 3,5% sticlă. Cantităţile de deşeuri metalice ajung la o pondere de 2,5% în amebele zone iar deşeurile textile au o pondere mai mare la oraşe (3,16%) şi o pondere de 2,5% la sate. 

Cantitatea de deşeuri menajere a crescut de la an la an, în trend şi cu creşterea consumului. Dacă în 2011, din municipiul Iaşi se colectau zilnic 170 de tone de gunoi, în 2016 cantintatea a ajuns la 286 de tone.„Soluţiile de recuperare, reciclare şi de reducere a deşeurilor biodegradabile eliminate prin depozitare finală, care ar putea fi practicate  sunt compostarea (degradare aerobă), cu producere de compost utilizabil, degradare anaerobă, cu producere de gaz utilizabil, tratarea termică şi tratare mecano-biologică (degradare aerobă), cu producere de deşeuri stabilizate, depozitabile”, precizează reprezentanţii APM Iaşi într-un raport prezentant recent la Prefectură. 

De menţionat faptul că în anul 2009, în judeţul Iaşi existau patru gropi de gunoi, una la Tomeşti – Iaşi, la Paşcani – Valea Seacă, la Hârlău şi la Tg. Frumos – Adâncata. Pe 16 august 2009 însă, depozitarea a fost sistată în toate cele patru locaţii, iar unica groapă de colectare a deşeurilor din judeţ s-a deschis şi a rămas la Ţuţora. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.