Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fiecare şpagă refuzată distruge un tanc rusesc

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Nu bombardamentele ruseşti, ci lipsa de verticalitate a unor lideri de la Kiev rămâne vulnerabilitatea existenţială pentru Ucraina.

Potrivit Transparecy International, Ucraina este a doua cea mai coruptă ţară din Europa după... Rusia. Cu un indice de percepţie a corupţiei de 32 în 2021 - ultimul „top” publicat de organizaţia internaţională -, ţara vecină este surclasată la capitolul „cinste” de ţări precum Sri Lanka (37), Burkina Faso (42) sau Ghana (43). România stă mai bine, dar nu minunat - 45, un indice aproape la jumătate faţă liderul Danemarca - 88. Mai grav în cazul Ucrainei este că a înregistrat un regres faţă de anul precedent, în ciuda faptului că Zelenski s-a instalat la putere în mai 2019 cu o agendă politică în care lupta anti-corupţie apărea printre priorităţi.

Zelenski a semnat săptămâna trecută cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană şi a cerut ca ţara sa să se alăture pieţei unice în procedură de urgenţă. „Soldaţii noştri nu luptă doar pentru ţara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toţi copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toţi europenii şi cel mai important, să fim la egalitate”, a transmis preşedintele Ucrainei. O pledoarie emoţionantă şi corectă pe fond. Ucraina apără astăzi cu sacrificii de neimaginat în secolul 21 cele mai importante valori europene: libertatea, democraţia, demnitatea umană, drepturile omului, egalitatea şi statul de drept. Copiii din Europa învaţă în timp real, cu telefonul în mână şi lacrimi în ochi, cât de importante, dar mai ales fragile sunt aceste valori pe care părinţii lor le considerau bunuri neperisabile, dobândite de drept la naştere, uşor de tranzacţionat. Din păcate, în timp Zelenski declara că „scopul nostru e să fim alături de toţi europenii şi cel mai important, să fim la egalitate”, la graniţă, vameşilor ucraineni numai de egalitate nu le ardea. Şpăgile pe care le cereau variau între 200 şi 2000 de euro în funcţie de sex, vârstă şi statut social. De altfel, în ultimele două decenii, corupţia generalizată din vămi şi de la paşapoarte a fost una dintre principalele cauze care au deraiat procesul de aderare a Ucrainei la UE.

Corupţia din Ucraina a oferit un teren fertil invaziei ruseşti. Flexibilitatea meschină a liderilor politici care au jucat extern la două capete, lipsa de integritate a funcţionarilor publici, oligarhia construită în jurul banului public şi care privea cu simpatie spre Kremlin, întârzierea reformelor în justiţie cerute de Bruxelles, au fost argumente care au cântărit greu în decizia lui Putin de a nimici statul vecinul, o „pradă uşoară”. Până acum, curajul ucrainenilor, înzestrarea armatei şi priceperea elitei militare, ajutorul serviciilor secrete occidentale, câteva execuţii pentru trădare şi strategia pripită în teren a generalilor ruşi au reuşit să menţină intactă coloana vertebrală a Ucrainei. Mi-e teamă însă că nu bombardamentele ruseşti, ci tot lipsa de verticalitate a unor lideri de la Kiev rămâne vulnerabilitatea existenţială pentru Ucraina.

Sună cinic, dar Ucraina îşi spală astăzi cu sânge păcatele ultimelor decenii. E o lecţie pe care noi, cei care încă ne bucurăm de pace, trebuie să ne-o reamintim constant: cu cât o ţară e mai coruptă, cu atât apetitul Rusiei (şi Chinei) să servească mici bucăţele din ea sau s-o înghită cu totul creşte. O să zâmbiţi ironic, dar fiecare şpagă refuzată în România mai distruge un tanc rusesc, la fiecare plagiat sancţionat un soldat rus dezertează, fiecare anchetă DNA stârneşte nelinişte la Kremlin. Să folosim această „muniţie” câştigată cu sacrificii în ultimii 30 de ani pentru a nu ajunge în situaţia ucrainenilor de a pune mâna pe arme.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri