Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fierbere mare în spitalele ieşene. Ministrul Sănătăţii, pregătit să taie în carne vie!

GALERIE
paturi sipital
  • paturi sipital
- +

Ce se ascunde în spatele unui aşa-zis masterplan în Sănătate: ministrul Pintea vrea să reducă numărul de paturi. Sunt vizate mai multe spitale u ar putea dispărea specializări sau unele dintre unităţi şi-ar schimba radical profilul. În toată regiunea ar urma să dispară 4.000 de paturi! Ce părere au directorii de spitale ieşene.

Masterplanul privind asigurarea serviciilor medicale care a fost dezbătut la începutul acestei săptămâni la sediul Prefecturii din Iaşi a stârnit în cazul majorităţii spitalelor ieşene discuţii, fiind vorba despre reduceri importante ale numărului de paturi, dar şi despre transformări ale spitalelor în unităţi medicale de specialitate. În primul rând, majoritatea managerilor susţin că problema provine din faptul că informaţiile pe care s-a bazat documentul sunt din 2015, în multe cazuri nemaifiind de actualitate. Parlamentarul ieşean, Petru Movilă, susţine că a solicitat Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor ca în prima săptămână a lunii martie să fie dezbătut Masterplanul Regional de servicii de sănătate al regiunii de nord-est, iar la întâlnire să participe şi Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, având în vedere că în actualul document se precizează că numărul de paturi din întreaga regiune va fi redus cu aproape 4.000.

„Pentru Iaşi, masterplanul arată că în afară de Institutul Regional de Oncologie şi de cele două spitale din reţeaua CFR, toate unităţile medicale vor suferi modificări. Nu sunt de acord cu reducerea numărului de paturi şi nici cu schimbarea destinaţiei unor unităţi medicale. Planul propus este departe de a fi soluţia corectă, mai ales când foloseşte informaţii vechi, care nu mai sunt de actualitate. Cel mai simplu argument este că în dreptul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) este precizat faptul că nu se prevede nicio schimbare majoră. IBCV nu doar că se află în situaţia pe care o ştim cu toţii, însă are nevoie de o clădire nouă, pe măsura institutului şi mai ales de o secţie medicală specială pentru chirurghie cardiacă pediatrică“, a precizat acesta.

Se pot face propuneri

Managerii spitalelor care consideră că au fost nedreptăţiţi vor putea trimite în perioada următoare propuneri către Ministerul Sănătăţii. De asemenea, în cazul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“ s-a discutat despre o modificare majoră şi anume transformarea unităţii medicale într-un centru de nefrologie şi dializă, fiind scoasă din ecuaţie patologia urologică rezolvată în acest spital. Reprezentanţii spitalului au precizat că în această perioadă lucrează la o serie de propuneri în care vor explica importanţa acestei secţii şi în care vor expune numărul cazurilor evaluate şi rezolvate. Situa­ţia nu este la fel de dificilă pentru Spitalul de Copii „Sf. Maria“, unde reducerea va fi doar de 55 de paturi, reprezentanţii unităţii medicale precizând că mai exact acestea vor fi transferate către Spitalul Regional de Urgenţe (SRU). „În ceea ce ne priveşte pe noi, reducerea nu ne va afecta pentru că vom putea restructura alte servicii. De exemplu, la Pediatrie Cronici paturile nu sunt folosite în totalitate, nu există atât de mulţi prematuri sau copii cu greutate mică la naştere care să aibă nevoie de recuperare. Aşadar, este mai bine ca aceste paturi să preia nişte urgenţe care vor fi transferate la SRU“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul unităţii medicale. Acesta a completat că, în momentul de faţă, problema majoră este tariful pe caz ponderat, care nu a mai fost modificat de câţiva ani. Tot despre reducerea numărului de paturi se vorbeşte şi în cazul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, iar reprezentanţii unităţii medicale spun că măsura le-ar afecta activitatea.

„Master­planul trebuie fără îndoială discutat în concordanţă cu realitatea socio-economică a acestei zone geografice. În cazul Spitalului de Boli Infecţioase trebuie să ţinem cont de realitate epidemiologică, pentru că noi ne ocupă de valurile de gri­pă, de rujeolă, de meningită, dar şi de al doilea centru regio­nal HIV/SIDA, care adună 1.500 de pacienţi, astfel încât nu ne putem permite din niciun punct de vedere o scădere a numărului de paturi destinate internărilor continue. Totodată, în SRU nu este niciun spaţiu alocat urgen­ţei infecţioase“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. La polul opus se află Maternitatea „Elena Doamna“, pentru care modifi­cările anunţate au fost majore, existând ideea transformării spitalului într-o unitate sanitară de îngrijiri paliative sau în centru pentru copiii sau femeile abuzate, caz prezentat pe larg de către „Ziarul de Iaşi“ în ultima ediţie, situaţia fiind asemănătoare şi pentru Spitalul Clinic de Recuperare care ar putea fi o unitate dedicată exclusiv recuperării şi fizioterapiei, conform documentului. Unei schimbări radicale va fi supus şi Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, care conform masterplanului ar trebui să cedeze îngrijirea pacienţilor acuţi către SRU, rămânând doar cu pacienţii cronici şi transfor­mându-se dintr-un spital de ur­genţă într-o unitate socială.

Conducerea spitalului nu se arată însă îngrijorată faţă de situaţie şi spune că va veni cu propuneri de actualizare a documentului pe baza indicatorilor actualizaţi. Spitalul de Neurochirurgie ar putea fi transformat în institut de îngrijire terţiară, constând într-o reducere a numărului de paturi şi transferul acestora către SRU. Managerii spitalelor susţin că va mai exista în perioada următoare încă o întâlnire în cadrul căreia se vor continua discuţiile, însă nu a fost încă fixată o dată. (Mădălina OLARIU, Andreea ANTON)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri