Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fierbere mare la Aeroport. Liberalii şi şeful CJ se bat in faţa Consiliului de Administraţie.

GALERIE
Aeroportul Iasi
  • Aeroportul Iasi
- +

Cu directorul general suspendat din funcţie şi rămas, astfel, fără niciun responsabil de securitatea şi siguranţa aerogării, Consiliul de Administraţie se întruneşte azi într-o tentativă de a revizui decizia luată în grabă acum trei săptămâni.

Într-un discurs extrem de dur, Marius Bodea l-a atacat pe preşedintele CJ pentru criza în care se află acum Aeroportul Iaşi, acuzându-l că vrea să distrugă imaginea aerogării. „Anul 2017 a fost un an plin de incertitudini. Conducerea Aeroportului a fost ţinută în provizorate, selecţia unui nou Consiliu de Administraţie a fost viciată profund de ilegalităţi, cu numiri suspecte, cu anumite incompatibilităţi legate de anumite persoane şi cu decizii ale noilor administratori care au paralizat practic activitatea Aeroportului”, a descris el ce s-a întâmplat după plecarea sa de la conducerea regiei.

Fostul director al Aeroportului a respins, pe rând, afirmaţiile lui Maricel Popa. Astfel, Serviciul de Interes Economic General (SIEG), calitate la care regia a renunţat la sfârşitul lui 2015, nu e obligatorie pentru ca aerogara să primească fonduri de la autoritatea tutelară (CJ). Bodea a prezentat o adresă a Consiliului Concurenţei care, susţine liberalul, se află încă din luna iunie a anului trecut în posesia lui Maricel Popa. Adresa precizează că toate cheltuielile legate de funcţionarea serviciilor vamale, de securitatea aeroportuară, al poliţiei de frontieră, pază şi stingerea incendiilor etc. „sunt obligaţia statului, a Consiliului Judeţean, fără a mai fi nevoie de acordarea SIEG”, a citat Bodea. În ceea ce priveşte investiţiile în extinderea infrastructurii aeroportuare – terminale de mărfuri şi pasageri, platforme de staţionare a avioanelor etc. – din nou, nu este necesară atribuirea SIEG, iar „actorul care trebuia să notifice Comisia Europeană că doreşte să facă ceva la Aeroport este chiar Consiliul Judeţean”. El a arătat că aeroporturile din Bacău şi Suceava sunt finanţate de CJ-urile omologe, spre deosebire de aerogara ieşeană, dezavantajată din acest punct de vedere.

Şi cu proiecte „la sertar”, şi fără corecţii financiare

Marius Bodea a explicat că nici corecţia reclamată de şeful CJ nu se materializează. Este vorba de suma de 1,9 milioane de lei, impusă de Autoritatea de Audit de la Ministerul Dezvoltării Regionale, dar respinsă de Autoritatea de Management POS Transport a aceluiaşi minister. Cu alte cuvinte, „Aeroportul nu datorează nimic, nimănui, nici măcar dacă CE va decide să aplice o corecţie”, a mai spus Bodea, arătând o altă adresă oficială, din partea Autorităţii de Management, care, în încheiere, aminteşte că extinderea Aeroportului se află „pe lista proiectelor de succes implementaate în România”.

În ceea ce priveşte proiectul de dezvoltare ulterioară a Aeroportului, „în 2016 am lăsat la cheie planul de dezvoltare pe următorii 20 de ani, plan care presupunea înglobarea tuturor terminalelor existente într-unul mare, nou, cu burdufuri, extinderea pistei şi a platformei de parcare a aeronavelor, zone de acces către oraş”, a precizat Marius Bodea. El a amintit că Maricel Popa însuşi a prezentat în mod festiv acel plan, în primăvara anului trecut. Mai mult, fostul manager a explicat că abia pentru autorizaţia de construire e nevoie de certificat de urbanism, stadiu în care niciunul dintre aceste proiecte nu a mai ajuns. Preşedintele CJ reproşase că tocmai expirarea acestui certificat a oprit derularea proiectelor.

Breşă de securitate la Aeroport

Directorul general este responsabilul cu securitatea şi siguranţa pe Aeroportul Internaţional Iaşi, atestat de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). El este care decide în situaţiile de criză. Suspendarea lui (Alexandru Anghel, n.r.) din funcţie, fără numirea prealabilă a altui responsabil pe siguranţă şi securitate, interzicerea accesului său în Aeroport, anularea postului telefonic prin care putea să consilieze în eventualitatea unui eveniment aeronautic de securitate sau de siguranţă mi se par nişte breşe care au conotaţii penale”, a avertizat Marius Bodea. „Nu există în acest moment un alt responsabil care să preia aceste atribuţii – care nu sunt date «din pix» de CA ori CJ, ci sunt date de AACR în urma unor testări serioase. Drept urmare, în perioada de la suspendarea directorului interimar până astăzi, Aeroportul este supus unei breşe uriaşe de securitate şi siguranţă”, a conchis fostul manager al regiei.

Instanţa nu i-a dat dreptate lui Anghel

Acţiunile deschise în instanţă de directorul general suspendat al Aeroportului au fost respinse. Alexandru Anghel ceruse o ordonanţă preşedinţială pentru ridicarea suspendării şi atacase şi Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 416/2017, prin care fusese modificată structura conducerii regiei. Astăzi, Consiliul de Administraţie va lua în discuţie, în prezenţa liderilor grupurilor consilierilor judeţeni şi a preşedintelui CJ, „analiza activităţii d-lui Alexandru Anghel, conform Contractului de Mandat şi a Hotărârii CA 23/21.12.2017”. Hotărârea menţionată e cea prin care Anghel a fost suspendat din funcţie, deşi nu există în lege această posibilitate în cazul unui contract de mandat. Analizarea de căre administratori a unei hotărâri pe care tot ei au dat-o acum trei săptămâni este cel puţin ciudată. Conform prevederilor din contractul de mandat, analiza trebuie să vizeze îndeplinirea indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari stabiliţi. La rândul lui, mandatarul trebuie să aibă libertate deplină în conducerea, organizarea şi gestionarea activităţii regiei. Îndepărtarea din funcţie se poate face cu un preaviz de 30 de zile, se mai menţionează în contract.

Ultimatum? Liberalii vor cere revocarea Consiliului de Administraţie

„Pentru că la nivelul CJ nu s-au luat niciun fel de măsuri, iar domnul Maricel Popa se ascunde şi nu vrea să dea niciun fel de explicaţii cu privire la ce se întâmplă la Aeroport, i-am propus preşedintelui Comisiei juridice de la CJ (Marius Ostaficiuc, n.r.) să analizăm şi să discutăm cu directorul Anghel, cu cei din Consiliul de Administraţie şi cu Direcţia juridică pentru a clarifica toate aspectele legale”, a declarat Romeo Vatră, consilier judeţean şi secretar al Comisiei juridice. Consilierii liberali vor cere revocarea CA, repunerea în drepturi a lui Alexandru Anghel şi reluarea procesului de selecţie a membrilor CA, „de data aceasta cu sprijinul unui expert în resurse umane internaţional, recunoscut, obiectiv”, a mai spus Vatră. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri