anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Filantropie în valoare de 8,5 milioane de euro, în 2021, la Arhiepiscopia Iaşilor

GALERIE
Filantropie
 • Filantropie
- +

Arhiepiscopia Iaşilor a anunţat că înainte de Crăciun, patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, s-a alăturat unui efort constant al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de a sprijini familiile de preoţi cu mulţi copii şi cu nevoi limitate, din judeţele Iaşi, Vaslui, dar şi de peste Prut, din Republica Moldova. 

Latifundiarul a donat 415.000 de euro pentru 74 de familii de preoţi cu mai mult de 5 copii, fiind în total 415 copii cărora le-a oferit câte 1.000 de euro pentru fiecare copil. Strict în Arhiepiscopia Iaşilor au fost ajutaţi 274 de copii din 49 de familii cu banii primiţi de la Gigi Becali, iar un alt donator anonim a oferit 50.000 de lei pentru a ajuta 10 familii cu mulţi copii (între 9 şi 12) din judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani.

„Criteriul judecăţii lui Dumnezeu va fi mila arătată faţă de cei care au nevoie de ea. Or, familiile numeroase, dincolo de frumuseţea lor extraordinară, de exemplul de solidaritate pe care îl arată, întâmpină uneori şi dificultăţi. De aceea, orice sprijin venit pentru copiii acestor familii este mereu binevenit. Implicarea Bisericii în asistenţa socială este atât o vocaţie spirituală, cât şi o necesitate practică”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor. Conform raportului Arhiepiscopiei Iaşilor, întocmit şi realizat în februarie 2022, în anul anterior s-au oferit în total 8,5 milioane de euro în activităţi filantropice, fiind vorba atât de cele realizate la nivelul parohiilor, dar şi de către birourile de asistenţă socială şi cele legate de ajutoarele medicale acordate de „Providenţa” Iaşi.

Astfel, potrivit raportului oficial, activităţile parohiilor, mănăstirilor, schiturilor şi preoţilor misionari s-au concretizat în servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare şi ajutoare materiale, fiind sprijinite, într-o formă sau alta, aproximativ 230.000 de persoane, fiind utilizat un buget de aproximativ 11 milioane de lei, fără a fi luate în calcul alte acte de milostenie. Cea mai consistentă din punct de vedere financiar a fost însă activitatea birourilor de asistenţă socială, a cantinelor sociale, a Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” şi a altor ONG-uri bisericeşti sau diferite centre. Practic, au beneficiat de servicii sociale primare şi specializate 15.500 de persoane, utilizându-se un buget de aproximativ 30 de milioane de lei, subliniindu-se în raport că o pondere semnificativă la această lucrare a avut şi Asociaţia „Glasul Vieţii”, coordonată de preotul Dan Damaschin.

Cea de-a treia componentă, cea a serviciilor medicale gratuite, Spitalul, Policlinica şi Fundaţia Medicală „Providenţa” din Iaşi şi cele cinci unităţi medicale din teritoriu, dar şi cele două cabinete de medicină generală şi de stomatologie ale Fundaţiei „Iustin Pârvu” s-a utilizat un buget de 800.000 de lei pentru aproape 3.000 de beneficiari, pe lângă activitatea cu CAS şi în regim de coplată de la pacienţi.

Raportul de activitate pentru anul în curs este deja în elaborare, el urmând a fi finalizat şi prezentat la mijlocul lunii februarie 2023. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.