Filip Havârneanu, deputat de Iași: ”Reluarea școlii trebuie făcută în condiții de maximă siguranță pentru profesori, elevi și părinți” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Advertorial

Filip Havârneanu, deputat de Iași: ”Reluarea școlii trebuie făcută în condiții de maximă siguranță pentru profesori, elevi și părinți” (P)

GALERIE
fiip havarneanu usr plus
  • fiip havarneanu usr plus
- +

Filip Havârneanu, deputat USR PLUS de Iași, consideră că reluarea școlii începând cu semestrul al doilea este absolut necesară, dar trebuie făcută astfel încât riscurile de creștere a numărului de cazuri COVID-19 să fie cât mai mic.

Elevii au nevoie să învețe la școală, față în față, în special cei din clasele mici și cei în anii terminali. Din acest motiv, cred că este binevenită decizia ca, începând cu semestrul al doilea, cursurile să fie reluate în format fizic. Cu toate acestea, subliniez însă că reluarea școlii trebuie făcută în condiții de maximă siguranță pentru profesori, elevi și părinți. Ar fi o catastrofă și pentru Iași și pentru toată România dacă începerea școlii ar declanșa un nou val de infectări”, a declarat Filip Havârneanu.

Acesta a mai adăugat că este în responsabilitatea Primăriei, dar și a școlilor, modul în care se organizează pentru a limita riscurile de îmbolnăvire.

Este nevoie de o strategie de testare permanentă în școli, dar este nevoie și de o mai bună organizare la nivelul fiecărei unități, de la dotarea cu dezinfectant, la stabilirea unor fluxuri în interiorul unităților de învățământ și până la stabilirea unor proceduri mai clare privind modul în care părinții își duc și își iau copiii de la școală. De multe ori la începerea și la finalizarea cursurilor se creează aglomerație, ceea ce amplifică riscul transmiterii virsului”, a adăugat deputatul USR PLUS.

Un lucru foarte util, spune Filip Havârneanu, este renunțarea la sistemul hibrid. ”A fost una din cele mai proaste decizii în educație anul trecut. Practic, nici cei care erau la școală, nici cei care erau acasă nu s-au ales cu nimic din acest sistem”, a declarat acesta. 

În ceea ce privește recuperarea materiei, Filip Havârneanu a spus că acest lucru este absolut necesar, dar modul în care se va face trebuie stabilit de fiecare școală în parte.

Sunt școli în mediul urban în care elevii și profesorii s-au adaptat foarte bine la regimul de predare online. Însă sunt școli, mai ales în mediul rural, în care anul 2020 a fost practic unul pierdut. Evident, recuperarea materiei trebuie să țină cont de aceste realități. Într-un fel ești nevoit să recuperezi materia dacă ești în ultimul an, înaintea Bacalaureatului și alta este dacă ești în clasa a 6-a. Plus că diferă și de la disciplină la disciplină. Una este să recuperezi cursurile la desen și alta la matematică. Sau la clasele mici, la scrierea de mână. Toate aceste lucruri trebuie stabilite prin cooperare și dialog între școală și părinți. Nu sunt situații comparabile și nu putem avea o soluție identică pentru toate unitățile de învățământ, pentru toate disciplinele și pentru toate clasele” a spus Filip Havârneanu

Deputatul USR PLUS și-a exprimat încrederea că lucrurile se vor clarifica în cel mai surt timp.

Chiar dacă nu se va reveni la normal cu totul, putem avea cursuri față în față funcționale și cu riscuri scăzute” a declarat acesta. 

Autoritățile au decis ca începând cu semestrul al doilea, școala să se reia față în față. În scenariul verde, vor merge la școală toți elevii. În cel galben, vor merge la cursuri față în față doar clasele I-IV, cei de-a VIII-a și a XII-a, elevii din celelalte clase rămânând în on-line. În scenariul roșu, dacă incidența cazurilor depășește 3 la mie, merg la școală doar clasele primare, restul învățând online. Doar când rata de infectare trece de 6 la mine, localitatea respectivă intră în carantină și toți elevii fac cursurile on-line.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.