anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Filip Havârneanu, deputat USR PLUS: ”Nu putem face educație în 2021 cu aceleași metode de acum 100 de ani” (P)

GALERIE
filip havarneanu comisie
 • filip havarneanu comisie
- +

Manualele școlare cu erori, metodele depășite folosite de unii profesori la clasă, lipsa alfabetizării digitale și eterna problemă a volumului mare de informații pe care se pune accentul în școală sunt doar o parte dintre problemele din sistemul românesc de învățământ.

 Aceasta este opinia lui Filip Havârneanu, deputat USR PLUS, secretar al comisiei de Educație din Camera Deputaților.

”Pandemia ne-a arătat limitele sistemului românesc de învățământ. Avem foarte mulți elevi dar și foarte mulți profesori care sunt cu totul străini de tehnologia informației. Nu știu să utilizeze aplicații de bază și, prin urmare, nu știu cum să se folosească de această tehnologie la clasă. Cred că sute de mii de părinți au trăit în acest an frustrarea că la școală nu s-au învățat până acum lucruri esențiale: cum să folosești un laptop, cum să îți creezi un cont într-o aplicație digitală, cum să generezi și să accesezi coținuturi educaționale. Asta ar fi fost treaba școlii, nu treaba părinților. Sunt ore de TIC în programă pe care foarte multe școli le tratează cu totul superficial”, a declarat Filip Havârneanu.

Acesta a mai spus că soluția firească este ca ministerul să investească mai mult în pregătirea profesorilor. ”Un profesor care a terminat facultatea acum 20 sau 30 de ani nu are nicio vină că nu știe să utilizeze computerul. Era treaba ministerului și a inspectoratelor să organizeze programe de pregătire în toți acești ani. Decât cursuri de numerologie, le-ar fi prins mult mai bine profesorilor niște cursuri de utilizare a unor programe informatice de bază” a mai spus deputatul.

Trebuie regândite metodele educaționale pentru a fi în pas cu vremea în care trăim

Filip Havârneanu a mai spus că alfabetizarea digitală trebuie să deschidă drumul către actualizarea metodelor de predare folosite de către profesori.

Trebuie regândite metodele educaționale pentru a fi în pas cu vremea în care trăim. Nu are niciun sens să pui elevul să citească zeci de pagini pentru a înțelege un fenomen fizic, atâta vreme cât există material educațional video care explică mult mai atractiv și mult mai pe înțelesul lui fenomenul respectiv. În acest moment internetul oferă milioane de ore de conținut educațional de calitate. Este gratuit și la îndemână, așa că este păcat să nu fie folosit”, a declarat deputatul USR PLUS.

În privința centrării școlii românești pe acumularea de informație, Filip Havârneanu a arătat că această tendință este una cu totul păguboasă pentru copii. Scopul final, spune deputatul, nu este ca elevii să rețină cantități enorme de informații, ci să fie capabili să o utilizeze. Deputatul este de părere că ”peste 10-20 de ani, vor avea succes nu atât cei care dețin informația, cât mai ales cei care sunt capabili să o proceseze. Spre deosebire de secolele trecute, astăzi este foarte ușor pentru oricine să găsească orice date din orice domeniu. Diferența o fac însă cei care pot trage concluzii, care pot pune cap la cap aceste date pentru a crea ceva nou sau pentru a inventa ceva”.

Pentru a face această schimbare de paradigmă este nevoie de implicarea reală a elevilor și a părinților în procesul de învățământ. ”Ei sunt primii care trebuie consultați cu privire la orice proiect care le influențează viitorul și trebuie să fie parte în procesul de luare a deciziilor. Am spus mereu că atât conținuturile, cât și metodele de educație trebuie să țină cont de anul în care trăim. Nu putem face educație în 2021 cu aceleași metode de acum 100 de ani", a declarat Filip Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.