anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Comunicat de presă

Filip Havârneanu, primul parlamentar ieșean care a mers la Kiev, cere oficialilor români conștiință și sprijin instituțional pentru Ucraina (P)

GALERIE
filip havarneanu
  • filip havarneanu
- +

Deputatul de Iași, Filip Havârneanu, s-a deplasat la Kiev, Irpin și Bucha, făcând parte dintr-o delegație europeană, cu parlamentari din 11 țări. Acesta a discutat cu președintele Parlamentului ucrainean despre nevoile urgente ale vecinilor noștri și a purtat dialoguri cu primarii din localitățile distruse de bombe. Mărturiile deputatului sunt cutremurătoare, imaginile surprinse sunt șocante. Filip Havârneanu vrea însă ca adevărul despre genocidul rușilor să fie adus la suprafață, iar liderii români care până acum nu au mers la Kiev să facă un prim pas instituțional, față în față cu Zelenski, așa cum au făcut mulți alți lideri europeni.

Filip Havârneanu este primul demnitar ieșean care a ajuns în cea mai periculoasă capitală din lume, în acest moment. Acesta a mers în Ucraina alături de alți doi colegi USR, europarlamentarul Vlad Gheorghe și Diana Stoica, deputat de București, pentru a susține “Declaration of Unity” pentru Ucraina Europeană. Filip Havârneanu a călătorit peste 20 de ore și s-a aflat în același tren cu Ursula von der Leyen și prim ministrul Slovaciei.

Sprijinul comunităților internaționale trebuie să dubleze munca voluntarilor neobosiți care îi îngrijesc pe refugiați ca pe frații lor. În Ucraina moartea este peste tot. Nicio clădire nu mai este întreagă. Ferestrele sunt sparte, mașinile sunt carbonizate și pline de urmele gloanțelor. Pe străzi sunt tancuri arse, cioburi și mine periculoase pe care poți călca oricând. Sunt rămășite de om la tot pasul, iar la una dintre gropile comune din Bucha, la care am fost, erau 400 de cadavre. Doar 3 au putut fi identificate. Pe corpurile acelor oameni nevinovați erau urme de tortură, aveau ochii arși, femeile erau legate, copiii desfigurați în bătaie. Am încercat să alungăm un cățel de pe trotuar care voia să muște dintr-o bucată de picior uman. Asta este o imagine greu de procesat, dar cei care mai cred că ucrainenii își bombardează singuri țara trebuie contraziși cu fapte, poze, relatări. Suntem datori cu acest adevăr! Oficialii români aflați la conducerea țării trebuie să facă un pas mai în față, nu doar declarativ și, indiferent de spectrul politic să se implice pentru a ajuta o națiune distrusă. Aici este vorba de principiul democrației care este amenințat”, a povestit Filip Havârneanu.

Capcane cu bombe descoperite după retragerea rușilor

Parlamentarul USR mărturisește că peisajul din jur la Irpin și Bucha este dezolant și că ucrainenii care mai sunt în viață au resurse puține, luptând cu armele pe care reușesc să le recupereze de la rușii uciși. Sunt, de asemenea, localități unde oamenii ascunși în buncăre nu mai au apă, electricitate și nici hrană.

Rusia a pornit un război împotriva umanității, împotriva libertății de alegere, împotriva urmașilor ucraineni. La Irpin nu e casă fără urme de gloanțe. Nu e stradă fără dărâmături. Nu poate fi vorba despre a repara ceva. Nu se mai pot repara nici clădirile, nici viețile celor care s-au trezit torturați, batjocoriți, schingiuiți. Nu se mai pot repara viețile copiilor cărora rușii le-au ucis părinții sub ochi, cu un glonț în cap. Din punct de vedere material, Irpin va trebui reconstruit de la zero. Emoțional, nu știm dacă își va reveni. După ce au omorât localnicii, rușii au ascuns bombe legate cu fire în frigidere, astfel încât, dacă le deschide cineva, să le explodeze în față. Au ascuns bombe în jucăriile copiilor. Corpurile aruncate ale copiilor aveau urme de biciuire. Nu știu dacă puteți să concepeți că răul unui om poate merge atât de departe. Rușii ademeniți în război sunt ca orcii”, a explicat Filip Havârneanu.

Eliberarea ucrainenilor este o invenție masochistă

Deputatul de Iași care până a pleca în Ucraina a oferit ajutor ca voluntar în Vama Sculeni și nu numai, dezvăluie faptul că ucrainenii care au supraviețuit efectiv nu mai conștientizează ce li se întâmplă, din cauza a ceea ce au trăit.

În tot acest peisaj, cel cu clădiri de 10 etaje prăbușite, vă rog să vă imaginați două doamne care măturau pe jos. Care, terifiate, strângeau cu o mătură și un făraș tot ce este năruit, deși, pentru a face curățenie, este nevoie de o mie de oameni și câteva săptămâni. Erau în șoc postraumatic și ar fi făcut orice să șteargă, dacă pot, urmele morții. Alte doamne plantau lalele cu mâinile, pe limbi de pământ neacoperit de cenușă, tânjind după o normalitate care nu va mai exista niciodată. În acel pământ zac corpurile celor omorâți de ruși. În grădinile caselor, în fața blocurilor, în locurile de joacă sunt cruci improvizate. Acest genocid trebuie judecat și pedepsit. Nu așa arată "eliberarea". Așa arată răul făcut de ruși unui popor care a vrut să meargă pe calea Europeană. Așa arată mutilarea unei națiuni. Ucraina este o țară martirizată în numele democrației și viețile luate atât de nedrept nu vor putea fi nicicând uitate”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri