sambata, 25.06.2022
Deputatul de Iași, Filip Havârneanu, s-a deplasat la Kiev, Irpin și Bucha, făcând parte dintr-o delegație europeană, cu parlamentari din 11 țări. Acesta a discutat cu președintele Parlamentului ucrainean despre nevoile urgente ale vecinilor noștri și a purtat dialoguri cu primarii din localitățile distruse de bombe. Mărturiile deputatului sunt cutremurătoare, imaginile surprinse sunt șocante. Filip Havârneanu vrea însă ca adevărul despre genocidul rușilor să fie adus la suprafață, iar liderii români care până acum nu au mers la Kiev să facă un prim pas instituțional, față în față cu Zelenski, așa cum au făcut mulți alți lideri europeni.
Filip Havârneanu este primul demnitar ieșean care a ajuns în cea mai periculoasă capitală din lume, în acest moment. Acesta a mers în Ucraina alături de alți doi colegi USR, europarlamentarul Vlad Gheorghe și Diana Stoica, deputat de București, pentru a susține “Declaration of Unity” pentru Ucraina Europeană. Filip Havârneanu a călătorit peste 20 de ore și s-a aflat în același tren cu Ursula von der Leyen și prim ministrul Slovaciei.
“Sprijinul comunităților internaționale trebuie să dubleze munca voluntarilor neobosiți care îi îngrijesc pe refugiați ca pe frații lor. În Ucraina moartea este peste tot. Nicio clădire nu mai este întreagă. Ferestrele sunt sparte, mașinile sunt carbonizate și pline de urmele gloanțelor. Pe străzi sunt tancuri arse, cioburi și mine periculoase pe care poți călca oricând. Sunt rămășite de om la tot pasul, iar la una dintre gropile comune din Bucha, la care am fost, erau 400 de cadavre. Doar 3 au putut fi identificate. Pe corpurile acelor oameni nevinovați erau urme de tortură, aveau ochii arși, femeile erau legate, copiii desfigurați în bătaie. Am încercat să alungăm un cățel de pe trotuar care voia să muște dintr-o bucată de picior uman. Asta este o imagine greu de procesat, dar cei care mai cred că ucrainenii își bombardează singuri țara trebuie contraziși cu fapte, poze, relatări. Suntem datori cu acest adevăr! Oficialii români aflați la conducerea țării trebuie să facă un pas mai în față, nu doar declarativ și, indiferent de spectrul politic să se implice pentru a ajuta o națiune distrusă. Aici este vorba de principiul democrației care este amenințat”, a povestit Filip Havârneanu.
Capcane cu bombe descoperite după retragerea rușilor
Parlamentarul USR mărturisește că peisajul din jur la Irpin și Bucha este dezolant și că ucrainenii care mai sunt în viață au resurse puține, luptând cu armele pe care reușesc să le recupereze de la rușii uciși. Sunt, de asemenea, localități unde oamenii ascunși în buncăre nu mai au apă, electricitate și nici hrană.
“Rusia a pornit un război împotriva umanității, împotriva libertății de alegere, împotriva urmașilor ucraineni. La Irpin nu e casă fără urme de gloanțe. Nu e stradă fără dărâmături. Nu poate fi vorba despre a repara ceva. Nu se mai pot repara nici clădirile, nici viețile celor care s-au trezit torturați, batjocoriți, schingiuiți. Nu se mai pot repara viețile copiilor cărora rușii le-au ucis părinții sub ochi, cu un glonț în cap. Din punct de vedere material, Irpin va trebui reconstruit de la zero. Emoțional, nu știm dacă își va reveni. După ce au omorât localnicii, rușii au ascuns bombe legate cu fire în frigidere, astfel încât, dacă le deschide cineva, să le explodeze în față. Au ascuns bombe în jucăriile copiilor. Corpurile aruncate ale copiilor aveau urme de biciuire. Nu știu dacă puteți să concepeți că răul unui om poate merge atât de departe. Rușii ademeniți în război sunt ca orcii”, a explicat Filip Havârneanu.
Eliberarea ucrainenilor este o invenție masochistă
Deputatul de Iași care până a pleca în Ucraina a oferit ajutor ca voluntar în Vama Sculeni și nu numai, dezvăluie faptul că ucrainenii care au supraviețuit efectiv nu mai conștientizează ce li se întâmplă, din cauza a ceea ce au trăit.
“În tot acest peisaj, cel cu clădiri de 10 etaje prăbușite, vă rog să vă imaginați două doamne care măturau pe jos. Care, terifiate, strângeau cu o mătură și un făraș tot ce este năruit, deși, pentru a face curățenie, este nevoie de o mie de oameni și câteva săptămâni. Erau în șoc postraumatic și ar fi făcut orice să șteargă, dacă pot, urmele morții. Alte doamne plantau lalele cu mâinile, pe limbi de pământ neacoperit de cenușă, tânjind după o normalitate care nu va mai exista niciodată. În acel pământ zac corpurile celor omorâți de ruși. În grădinile caselor, în fața blocurilor, în locurile de joacă sunt cruci improvizate. Acest genocid trebuie judecat și pedepsit. Nu așa arată "eliberarea". Așa arată răul făcut de ruși unui popor care a vrut să meargă pe calea Europeană. Așa arată mutilarea unei națiuni. Ucraina este o țară martirizată în numele democrației și viețile luate atât de nedrept nu vor putea fi nicicând uitate”, a mai adăugat Filip Havârneanu.
Cuvinte cheie: + vizita ucraina, filp havarneanu, razboi, refugiati, munca voluntara, eliberare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Adrian - tânărul grafician care desenează fără să vadă. Talent și boala necruțătoare GALERIE FOTO
Un “zgârie-nori” în boscheţi: bloc de 28 de etaje în capătul cartierului Dacia
Procurorii cer conducerii județului să recupereze prejudiciul cauzat de Costel Alexe
Copilul "zecist" din Voinești pleca dimineața pe întuneric la pregătire
O masterandă la Drept din Iaşi aprofundează studiile penale: prinsă de două ori băută la volan
Şeful CFR Iaşi rămâne bun de plată: a luat amendă din cauza kilogramelor în plus ale unei angajate
Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie
Plecări pe bandă rulantă din Copou. Încă șase jucători trimiși acasă!
Vă amintiţi de Sorina, fata adoptată cu scandal? A susţinut primul concert de vioară
EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO
La ce ar trebui să fii atent atunci când începi să te joci la casino: trei obiceiuri de încercat (P)
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Rocanotherworld #7 începe pe 23 iunie. Regulament, măsuri de siguranță și acces public
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
De ce Elon Musk şi-a schimbat preferinţele electorale şi credibilitatea BBC a scăzut dramatic
Nicolae GRECUCe urmează după David? |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCât de eficiente sunt pieţele? |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.