anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Comunicat de presă

Filip Havârneanu, primul parlamentar ieșean care a mers la Kiev, cere oficialilor români conștiință și sprijin instituțional pentru Ucraina (P)

GALERIE
filip havarneanu
 • filip havarneanu
- +

Deputatul de Iași, Filip Havârneanu, s-a deplasat la Kiev, Irpin și Bucha, făcând parte dintr-o delegație europeană, cu parlamentari din 11 țări. Acesta a discutat cu președintele Parlamentului ucrainean despre nevoile urgente ale vecinilor noștri și a purtat dialoguri cu primarii din localitățile distruse de bombe. Mărturiile deputatului sunt cutremurătoare, imaginile surprinse sunt șocante. Filip Havârneanu vrea însă ca adevărul despre genocidul rușilor să fie adus la suprafață, iar liderii români care până acum nu au mers la Kiev să facă un prim pas instituțional, față în față cu Zelenski, așa cum au făcut mulți alți lideri europeni.

Filip Havârneanu este primul demnitar ieșean care a ajuns în cea mai periculoasă capitală din lume, în acest moment. Acesta a mers în Ucraina alături de alți doi colegi USR, europarlamentarul Vlad Gheorghe și Diana Stoica, deputat de București, pentru a susține “Declaration of Unity” pentru Ucraina Europeană. Filip Havârneanu a călătorit peste 20 de ore și s-a aflat în același tren cu Ursula von der Leyen și prim ministrul Slovaciei.

Sprijinul comunităților internaționale trebuie să dubleze munca voluntarilor neobosiți care îi îngrijesc pe refugiați ca pe frații lor. În Ucraina moartea este peste tot. Nicio clădire nu mai este întreagă. Ferestrele sunt sparte, mașinile sunt carbonizate și pline de urmele gloanțelor. Pe străzi sunt tancuri arse, cioburi și mine periculoase pe care poți călca oricând. Sunt rămășite de om la tot pasul, iar la una dintre gropile comune din Bucha, la care am fost, erau 400 de cadavre. Doar 3 au putut fi identificate. Pe corpurile acelor oameni nevinovați erau urme de tortură, aveau ochii arși, femeile erau legate, copiii desfigurați în bătaie. Am încercat să alungăm un cățel de pe trotuar care voia să muște dintr-o bucată de picior uman. Asta este o imagine greu de procesat, dar cei care mai cred că ucrainenii își bombardează singuri țara trebuie contraziși cu fapte, poze, relatări. Suntem datori cu acest adevăr! Oficialii români aflați la conducerea țării trebuie să facă un pas mai în față, nu doar declarativ și, indiferent de spectrul politic să se implice pentru a ajuta o națiune distrusă. Aici este vorba de principiul democrației care este amenințat”, a povestit Filip Havârneanu.

Capcane cu bombe descoperite după retragerea rușilor

Parlamentarul USR mărturisește că peisajul din jur la Irpin și Bucha este dezolant și că ucrainenii care mai sunt în viață au resurse puține, luptând cu armele pe care reușesc să le recupereze de la rușii uciși. Sunt, de asemenea, localități unde oamenii ascunși în buncăre nu mai au apă, electricitate și nici hrană.

Rusia a pornit un război împotriva umanității, împotriva libertății de alegere, împotriva urmașilor ucraineni. La Irpin nu e casă fără urme de gloanțe. Nu e stradă fără dărâmături. Nu poate fi vorba despre a repara ceva. Nu se mai pot repara nici clădirile, nici viețile celor care s-au trezit torturați, batjocoriți, schingiuiți. Nu se mai pot repara viețile copiilor cărora rușii le-au ucis părinții sub ochi, cu un glonț în cap. Din punct de vedere material, Irpin va trebui reconstruit de la zero. Emoțional, nu știm dacă își va reveni. După ce au omorât localnicii, rușii au ascuns bombe legate cu fire în frigidere, astfel încât, dacă le deschide cineva, să le explodeze în față. Au ascuns bombe în jucăriile copiilor. Corpurile aruncate ale copiilor aveau urme de biciuire. Nu știu dacă puteți să concepeți că răul unui om poate merge atât de departe. Rușii ademeniți în război sunt ca orcii”, a explicat Filip Havârneanu.

Eliberarea ucrainenilor este o invenție masochistă

Deputatul de Iași care până a pleca în Ucraina a oferit ajutor ca voluntar în Vama Sculeni și nu numai, dezvăluie faptul că ucrainenii care au supraviețuit efectiv nu mai conștientizează ce li se întâmplă, din cauza a ceea ce au trăit.

În tot acest peisaj, cel cu clădiri de 10 etaje prăbușite, vă rog să vă imaginați două doamne care măturau pe jos. Care, terifiate, strângeau cu o mătură și un făraș tot ce este năruit, deși, pentru a face curățenie, este nevoie de o mie de oameni și câteva săptămâni. Erau în șoc postraumatic și ar fi făcut orice să șteargă, dacă pot, urmele morții. Alte doamne plantau lalele cu mâinile, pe limbi de pământ neacoperit de cenușă, tânjind după o normalitate care nu va mai exista niciodată. În acel pământ zac corpurile celor omorâți de ruși. În grădinile caselor, în fața blocurilor, în locurile de joacă sunt cruci improvizate. Acest genocid trebuie judecat și pedepsit. Nu așa arată "eliberarea". Așa arată răul făcut de ruși unui popor care a vrut să meargă pe calea Europeană. Așa arată mutilarea unei națiuni. Ucraina este o țară martirizată în numele democrației și viețile luate atât de nedrept nu vor putea fi nicicând uitate”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.