anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Filipine a ridicat vârsta consimţământului sexual de la 12 la 16 ani

GALERIE
filipine
 • filipine
- +

Filipine a ridicat vârsta consimţământului sexual la 16 ani după ce a modificat o lege veche de aproape un secol, o decizie care, potrivit activiştilor pentru drepturile copilului, va contribui la protejarea tinerilor împotriva violului şi abuzurilor, relatează luni AFP.

Conform amendamentului la lege, semnat vineri de preşedintele Rodrigo Duterte şi publicat luni, relaţiile sexuale cu o persoană sub 16 ani vor fi ilegale şi sunt pasibile cu o pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare.

Cuplurile de adolescenţi vor fi scutite de această lege dacă diferenţa de vârstă între cei doi nu depăşeşte trei ani şi dacă raportul sexual este consensual.

Înainte de modificarea acestei legi, vârsta consimţământului sexual în această ţară predominant catolică era printre cele mai scăzute din lume. Adulţilor li se permitea să întreţină relaţii sexuale cu copii de 12 ani dacă aceştia din urmă îşi dădeau acordul.

“Această lege este un instrument foarte bun de protecţie pentru copiii noştri împotriva violenţei sexuale, fie că aceasta începe online, fie în timpul unei întâlniri fizice”, a declarat Margarita Ardivilla de la Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Filipine.

“Este foarte important să avem o vârstă clară pentru a determina violul statutar”, a insistat Ardivilla.

Timp de decenii, activiştii pentru drepturile copilului au făcut presiuni pentru creşterea vârstei consimţământului sexual, însă normele sociale înrădăcinate în această ţară profund religioasă, unde avortul şi divorţul sunt ilegale, le-au blocat eforturile.

Un studiu naţional ordonat de guvernul filipinez în 2015 a arătat că unul din cinci copii cu vârsta între 13 şi 17 ani a fost supus unei forme de violenţă sexuală, în timp ce unul din 25 de copii a fost violat în copilărie, a afirmat UNICEF.AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.