FILIT 2021 - interferențe, lecturi și dialoguri literare în universul Colegiului “C.Negruzzi” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

FILIT 2021 – interferențe, lecturi și dialoguri literare în universul Colegiului “C.Negruzzi” (P)

GALERIE
filit dd
  • filit dd
- +

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, ai cărui membri fondatori sunt Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici, rămâne incontestabil un proiect cultural inedit, complex, polivalent, reunind la fiecare ediție sute de scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti. Considerat încă de la începuturi „cel mai important festival literar din Europa de Est“(El Pais), FILIT include consecvent evenimente de anvergură, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri cu personalitați notabile ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și activități culturale diverse.

În parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași s-au organizat de-a lungul timpului evenimente literare comune, astfel că scriitori și traducători au participat la întâlniri și dialoguri deschise cu elevi din 15 licee din județul Iași, în cadrul proiectului FILIT „Scriitori printre liceeni”. Colegiul Național „C. Negruzzi” a fost implicat în acest eveniment încă de la prima ediție, din 2013, precum și în proiectul „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte”, apreciat deopotrivă de public, elevi și scriitori români. În edițiile trecute, scriitori precum Ștefan Agopian, Ileana Mălăncioiu, Mircea Cărtărescu, Simona Sora, Gabriela Adameșteanu sau Matei Vișniec i-au încântat pe liceenii din Negruzzi, întâlnirile din cadrul FILIT devenind o tradiție așteptată cu emoție și nerăbdare în fiecare an.

Chiar în prima zi a celei de-a noua ediții FILIT, pe 20 octombrie, între orele 12.00-14.00, proiectul,,Scriitori printre liceeni”, coordonat de prof. dr. Camelia Gavrilă și prof. Adriana Bozdoro, a prilejuit întâlnirea elevilor negruzziști  cu doi scriitori contemporani, care i-au cucerit de la primele replici, întâlnirea devenind un dialog viu al vârstelor, despre artă,  literatură, creație, receptare a cărții, a culturii în societate actuală.

Florin Iaru și Cristina Hermeziu au fost invitații acestei ediții, iar întâlnirea din amfiteatrul colegiului a demonstrat încă o dată că școala poate însemna experiențe culturale deosebite și că atunci când scriitorul coboară “în cetate” și descoperă elevi care citesc, tineri interogativi, curioși, inteligenți și cu simț critic, dialogul nu poate fi decât deschis și captivant pentru ambele părți.

Florin Iaru este cunoscut ca unul dintre cei mai importanți poeți ai generației ’80, membru al ,,Cenaclului de luni”, condus de criticul literar Nicolae Manolescu, autor de proză scurtă sau publicist. “Personalitate complexă și contrastantă, spirit neliniștit, răzvrătit, refuzând scrisul comod, concesia făcută stilului clasic, literaturii care își comunică previzibil și univoc sensurile și mesajul estetic, Florin Iaru dezvăluie mereu alte fațete ale scrisului său alert, plin de vervă, lucid sau cinic, profund și grav pe alocuri,  în volumele de poezii Cântece de trecut strada, Înnebunesc și-mi pare rău, Jos realitatea!, în antologia Ospiciile imaginației, fie în spațiul prozei scurte, prin volume sugestive și derutante – Fraier de București, Sânii verzi, narațiuni din care nu lipsesc ludicul, pastișa, parodiile, intertextualitatea, versatilitatea lingvistică și stilistică.”, subliniază prof. dr. Camelia Gavrilă

“Cristina Hermeziu este jurnalistă, poetă, traducătoare și organizatoare de evenimente culturale, apreciată pentru volumele de versuri Parisul nu crede în lacrimi, Între timp îți vezi de viața ta, pentru sensibilitatea lirică de esență postmodernă sau  pentru perspectiva  obiectivă și profundă din volumul de publicistică Vedere din Turnul Eiffel, un teritoriu al sensului și al coerenței, în viziunea scriitoarei. Personalități complementare, cei doi scriitori au captat atenția publicului prin prezentarea unor episoade importante din viața lor de scriitori și de jurnalisti cu experientă și destine interesante, prin rememorarea unor evenimente din trecut care au devenit sursă de inspirație în creații literare sau prin dezbaterea asupra semnificațiilor și rolului literaturii în general, al poeziei, în particular, în viața cititorilor.” (profesor Adriana Bozdoro)

Partea a doua a întâlnirii, mult așteptata sesiune de Întrebări&Răspunsuri, a demonstrat deschiderea spre lectură și cultură a elevilor negruzziști, dar și parcurgerea unor trasee de interpretare critică a poeziei celor doi invitați, printr-un schimb de idei și opinii care denotă inteligență, viziune critică incipientă și spontaneitate. Întrebări despre tematica poeziilor, despre sensurile ascunse în creație, despre puterea cuvântului sau despre rolul rețelelor de socializare astăzi, despre valorile morale ale jurnalistului în contemporaneitate sau interogații legate de repere estetice, de modul în care poate fi diferențiată o poezie bună de una modestă, i-au surprins plăcut pe cei doi invitați, care au apreciat la spectatori interesul acordat lecturii,  maturitatea și analiza pertinentă a mesajului poetic, înțelegerea prozei postmoderne,  eleganța întrebărilor și seriozitatea cu care tinerii  s-au pregătit pentru această întâlnire.

Proiectul Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte publicată în anul 2020 - dezvoltat în cadrul FILIT încă de la începuturile sale - a câștigat de-a lungul timpului notorietate și simpatie atât în rândul scriitorilor contemporani invitați la festival, cât și în presa culturală. Trei elevi de liceu (Lefter Lucia-Maria – XII A, Dimitriu Alexandra și Matei Robilă – XI B) coordonați de profesor dr. Mihaela Doboș, s-au înscris cu bucurie și determinare în acest maraton al lecturii juvenile, parcurgând cele cinci cărți (Ioana Pârvulescu, Prevestirea, Simona Goșu, Fragil, Simona Sora, Complezență, Ștefan Manasia, Cronovizorul, Bogdan Coșa, Cât de aproape sunt ploile reci) în ritm de cititori profesioniști. Jurizarea a fost făcută  în funcție de criterii precum impactul lectorial, originalitatea viziunii scriitoricești, polifonia mesajului, adecvarea la orizontul vârstei, arhitectura textului, stil și limbaj. Ca în fiecare an, școala a oferit fiecărui „jurat” pachetul de cărți, ca un semn de prețuire și o invitație la o lectură atentă, la adnotări și la reveniri asupra textului.

În acest sens, prof.dr. Mihaela Doboș a precizat că: ,,avem convingerea că această experiență de cufundare în literatura actuală, vie și autentică, împărtășită colegilor în cadrul cluburilor de lectură din școală și replicabilă prin existența volumelor în fondul de carte al bibliotecii negruzziste, va contribui la dezvoltarea armonioasă și temeinică a elevilor noștri.”

Timpul alocat acestor evenimente, aflate sub cupola FILIT,  a fost nedrept de scurt, dar dens, adânc și încărcat de reflecții, iar câștigul pe termen lung al unor asemenea proiecte este incontestabil. “Negruzzi”  așteaptă o nouă ediție FILIT cu entuziasm și emoție, cu  anticiparea  unor întâlniri la fel de interesante și vii ca cele de anul acesta, pentru că educația și cultura, arta și lectura sunt forme importante de modelare a unor personalități complexe, critice și creative, indiferent de preocupările științifice și de carierele profesionale ale absolvenților noștri.“ ( prof.dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului C. Negruzzi )                                                                                                                      

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.