FILIT: 50 de poeţi contemporani dau viaţă poeziilor clasice ale scriitorilor ieşeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Un proiect editorial în premieră absolută în România

FILIT: 50 de poeţi contemporani dau viaţă poeziilor clasice ale scriitorilor ieşeni

GALERIE
filitfilit1
  • filit
  • filit1
- +

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) propune un nou proiect editorial unic. 

50 dintre autorii contemporani de poezie din România, din toate generaţiile, de la autori consacraţi la tineri debutanţi, au fost invitaţi să pornească de la un vers dintr-o poezie scrisă de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu sau George Topîrceanu şi să compună o poezie nouă.

Singurele condiţii majore au fost ca titlul poeziei să rămână neschimbat, versul să fie identic ca în poezia iniţială, iar stilul să fie pe cât posibil al lor, nu o imitaţie a poetului al cărui vers l-au împrumutat.

Astfel au luat viaţă cinci volume colective de poezie care aduc un omagiu scriitorilor „patroni” ai muzeelor gestionate de Muzeul Naţional al Literaturii Române, filiala Iaşi, dar s-a format şi un decupaj al gândirii şi stilului tuturor generaţiilor de poeţi contemporani români.

Titlul colecţiei este „Parodii originale”, după un proiect editorial al lui George Topîrceanu, când a încercat să realizeze opere în stilul unor alţi mari autori români.

„Ne-am oprit la 50 de poeţi contemporani fiindcă trebuia să fie un număr de persoane pe care să-l putem gestiona. Cred că este o cifră rezonabilă pentru a putea avea un film al poeziei contemporane. Sigur că puteau fi şi alţi oameni invitaţi, de altfel unii nu au putut să participe din varii motive. Am contactat scriitori din toate generaţiile, de la poeţi foarte cunoscuţi până la doi sau trei care sunt chiar din zona debutului. Am vrut asta, iar pentru a fi cât mai echilibrat fiecare volum, avem 25 de poete şi 25 de poeţi. Am căutat să fie un echilibru perfect”, a declarat Florin Lăzărescu,

Este al treilea proiect major realizat în cadrul FILIT care are ca scop aducerea în prezent a scriitorilor „patroni” ai muzeelor literare din Iaşi. În 2018, 11 scriitori contemporani au acceptat provocarea de a realiza câte o biografie romanţată pentru 11 dintre „patronii” muzeelor literare din Iaşi.

În 2019 a fost lansat proiectul editorial Creangă 2.0, cinci volume semnate de cinci scriitori contemporani care au acceptat să realizeze o continuare a unor poveşti de Ion Creangă.

„Parodii originale” trebuia să fie lansat în 2020, însă lipsa unui buget aprobat la momentul respectiv pentru proiect şi, mai apoi, anularea ediţiei au amânat cu un an lansarea.

„Aşteptarea mea era ca toţi să aleagă poeme celebre, dar au ales, chiar şi din Eminescu, unele poezii care nu sunt atât de cunoscute, de care sunt convins că mulţi nu au auzit. Nu m-am temut nicio secundă că nu va ieşi o joacă interesantă, dar surpriza a fost, pe măsură ce am început să primim poemele, că a reieşit poezie curată. Sunt cinci volume de poezie curată şi asta o spun criticii literari, în rândul cărora este deja un mare interes pentru colecţie”, a precizat Florin Lăzărescu.

Fiecare exemplar din colecţie va costa 12 lei şi va putea fi achiziţionat din toate muzeele din reţeaua MNLR, la locul evenimentelor în cadrul FILIT şi, după terminarea festivalului, online, pe site-ul MNLR. Prezentarea „Parodiilor originale” va avea loc în cadrul FILIT sâmbătă, 23 octombrie, începând cu 12:30, la Casa Muzeelor din Iaşi.

La eveniment vor participa o parte din poeţii care au contribuit la realizarea colecţiei.

„Ce a ieşit e poezie adevărată, în cel mai actual limbaj posibil, despre lumea noastră, cu tensiunile şi anxietăţile şi dilemele ei sau cu bucuriile ori mulţumirile ei, mărunte sau mari, în care câte un vers sună ultra-cunoscut. Vechi, dar totodată inedit, pentru că în acest fel poezia fixată în tradiţie devine cât se poate de nouă”, a spus Bogdan Creţu, critic literar, despre colecţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.