Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FILIT Au fost editate în limba engleză două antologii cu operele autorilor ieşeni

GALERIE
carti
  • carti
- +

 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) – 23-27 octombrie 2013 –  anunţă încheierea celei mai importante etape a editării a două antologii, în limba engleză, de poezie şi proză ieşeană. Coordonatorii volumelor, criticii literari Doris MIRONESCU (poezie) şi Antonio PATRAŞ (proză), au finalizat deja selecţia autorilor şi a textelor care vor fi incluse în cadrul acestora.
 
Antologiile cuprind, fiecare, câte 14 nume din generaţii şi orientări estetice diferite. Traducerea celor două antologii este realizată de Alistair IAN BLYTH, unul dintre cei mai consecvenţi traducători ai literaturii române în limba engleză, acoperind zone literare extrem de diverse, de la Ion CREANGĂ la Gellu NAUM.
 
„Aceste două volume care vor apărea la proaspăt înfiinţata Editură a Muzeelor Literare reprezintă o investiţie în promovarea literaturii ieşene contemporane, în imaginea Iaşului. Am văzut din propria experienţă cât este de important să fii promovat, ca autor, în străinătate, prin traduceri de foarte bună calitate. Antologiile nu reprezintă o investiţie cu iz sentimental, ci vor constitui un instrument de lucru vital în cadrul FILIT. Numeroşilor editori, scriitori străini şi traducători nu le vom vorbi despre literatura ieşenilor în orb, ci le vom prezenta, într-o limbă de mare circulaţie, o panoramă întocmită profesionist, de doi critici literari, doi universitari. Sunt convins că unii autori îşi vor găsi astfel un editor străin, iar aceasta va contribui, cât de puţin, la obţinerea titlului de capitală culturală europeană”, a declarat Dan LUNGU, manager al Festivalului şi director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi.
 
Cei 14 poeţi ieşeni selectaţi de criticul Doris MIRONESCU sunt Constantin ACOSMEI, Radu ANDRIESCU, Liviu ANTONESEI, Michael ASTNER, Şerban AXINTE, Emil BRUMARU, Mariana CODRUŢ, Daniel CORBU, Nichita DANILOV, Matei HUTOPILA, Ovidiu NIMIGEAN, Cassian MARIA SPIRIDON, Nicolae TURTUREANU şi Lucian VASILIU.
 
Antologia de faţă îşi propune să prezinte ce este mai bun din poezia ieşeană actuală. E vorba de poeţi valoroşi, care au lăsat o urmă în literatura română sau, în cazul celor mai tineri, vor lăsa, cu certitudine, una. Paisprezece aventuri poetice, pentru cititorul curios să afle cum se poate scrie poezie astăzi într-un oraş, prin tradiţie, al poezie”, scrie Doris MIRONESCU în prefaţa volumului.
 
Prozatorii ieşeni Şerban ALEXANDRU, Liviu ANTONESEI, Călin CIOBOTARI, Mariana CODRUŢ, Nichita DANILOV, Dan DOBOŞ, Vasile IANCU, Grigore ILISEI, Cătălin MIHULEAC, Ovidiu NIMIGEAN, Radu PAVEL GHEO, Adrian G. ROMILA, Valentin TALPALARU, Dorin SPINEANU figurează în selecţia pe care a realizat-o criticul Antonio PATRAŞ.
 
M-am gândit, în primul rând, la reprezentativitatea ‹‹locală ›› a prozatorilor, dintre care unii, mai valoroşi, au reuşit să intre în circuitul naţional şi internaţional, în vreme ce alţii, deşi foarte buni, nu au avut aceeaşi şansă. Un alt aspect de care a trebuit să ţin seama l-a constituit reprezentarea echitabilă a tuturor generaţiilor de creaţie, prozatorii cuprinşi în antologie fiind încă activi, unii cu o operă consistentă în spate, alţii doar la etapa debutului editorial“, afirmă Antonio PATRAŞ în textul care prefaţează antologia de proză.
 
Volumele, publicate la editura Muzeului Literaturii Române Iaşi, vor fi lansate în cadrul unui eveniment special, dedicat literaturii ieşene, în perioada Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere 2013.
 
FILIT va beneficia în mod direct de deschiderea internaţională câştigată de scriitorii români în ultimii ani. Numărul mare al traducerilor şi al invitaţiilor la lecturi publice în afara graniţelor a scos dintr-un con de umbră peisajul literar din România. În plus, e relevant faptul că ţara noastră a fost deja prezentă ca „invitat de onoare” la câteva festivaluri sau târguri de carte prestigioase: Madrid, Torino, Paris, iar în 2013 va avea acelaşi statut la Göteborg. E timpul ca şi în România să ne propunem evenimente literare de anvergură europeană.
În perioada 23 - 27 octombrie 2013, Iaşul va deveni centrul industriei editoriale din Europa de Est, facilitând întâlnirea publicului cu cei mai importanţi scriitori, traducători, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din România şi din întreaga lume. Oraşul Iaşi va sărbători literatura şi cartea împreună cu cei peste o sută de invitaţi speciali - de la autori premiaţi Nobel la vedete internaţionale şi profesionişti ai cărţii, dar şi alături de publicul din regiunea Moldovei şi din ţară.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri