anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 30.09.2020

FILIT - formulă inedită anul acesta. „E important ca festivalul să continue“

GALERIE
FILIT-2020
  • FILIT-2020
- +

„Va fi o ediţie sub semnul continuităţii“, spun organizatorii.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi se va desfăşura anul acesta într-o formulă nouă, care să permită continuarea evenimentului, dar şi să permită publicului participarea la evenimente culturale în condiţii de siguranţă. FILIT se va desfăşura anul acesta în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, organizatorii subliniind că această ediţie este una specială, „sub semnul continuităţii“.

„Anul acesta, în condiţiile crizei globale, care a generat atât restricţii de călătorie, cât şi redistribuirea fondurilor alocate programelor culturale către domeniul sanitar, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi propune o formulă diferită a FILIT, una sub semnul continuităţii. Ediţia a VIII-a va însemna, timp de 5 zile, o serie de evenimente literare diverse, de la seri de poezie, proiecţii de film, dezbateri, întâlniri cu scriitori, expoziţii, până la competiţii de lectură“, subliniază organizatorii.

Dacă în anii trecuţi manifestările FILIT aveau loc în zeci de locuri din Iaşi, anul acesta majoritatea evenimentelor vor avea loc în noile spaţii de la Casa Muzeelor, clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, care va fi sediul „Muzeului Literaturii Române“, dar şi sediul a trei noi muzee, „Muzeul Pogromului“, „Muzeul Teatrului Evreiesc“ şi „Muzeul Poeziei“.

„Ne-am propus să organizăm şi anul acesta o ediţie FILIT, chiar dacă va fi una redusă, adaptată la situaţia în care ne aflăm. Pandemia, cu toate efectele ei, a creat inclusiv în ceea ce ne priveşte o incertitudine cu privire la această ediţie. Considerăm totuşi că e important ca FILIT să continue fără o întrerupere de un an, iar evenimentele pe care le va oferi, în condiţii de siguranţă sanitară şi respectând restricţiile în vigoare, vor fi, suntem convinşi, apreciate de public“, a menţionat Lucian Dan Teodorovici, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Instituţia organizatoare va face public programul complet al acestei ediţii la jumătatea lunii septembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Lucian DÎRDALA

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Filmuletul zilei

opinii

On air

Florin CÎNTIC

On air

De treisprezece ani, prima săptămână din octombrie înseamnă pentru ieşeni un regal de spectacole de teatru. Aflat anul acesta sub zodia imprevizibilei „avarii pandemice”, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr s-a reinventat, la fel ca în fiecare an.

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Radu PĂRPĂUȚĂ

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Ovidiu Nimigean nu este genul de scriitor care-şi satisface prin creaţie ego-ul emfatic şi care vrea să „ia faţa”, să domine un auditoriu redus la tăcere şi uimire. El, dimpotrivă, îşi ia cu această carte (O ureche de om pe o spinare de şoarece, Polirom, 2020) ingrata sarcină de a investiga lumea în teritoriile sale cunoscute îndeobşte, dar pe care cei mai mulţi se feresc cu bună ştiinţă să le cunoască, orbesc benevol sau le înţeleg anapoda, şi de a preveni la modul oracular („priveşte printre fisurile discursului dominant”, pag. 342, îndeamnă la un moment dat).

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Ciprian IFTIMOAEI

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Abraham Lincoln spunea că, în democraţie, „votul este mai puternic decât glonţul”. Oare chiar aşa să fie? V-aţi întrebat vreodată cât anume contează un vot în totalul voturilor exprimate? 

pulspulspuls

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Aşadar, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, vă povesteam ieri aicea cam care ar trebui să fie concluziunile corente, trase la rece, privind alegerile de duminică de la Iaşi, şi vorbeam de situaţiunea delicată din USR Iaşi, apoi de starea mafiei din jurul dipotatului dârvar Moş Vilă ot pemepeu. 

Caricatura zilei

Renumărare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.