anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Comunicat de Presă

FILIT în școala ieșeană

GALERIE
ISJ
  • ISJ
- +

Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere s-a încheiat duminică, 7 octombrie 2019, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, cu ultimul dintre evenimentele realizate în parteneriat de către Muzeul Literaturii Române Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași. 

În calitate de coordonator al proiectului FILIT în școala ieșeană, doamna inspector școlar general, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a acordat Premiul liceenilor pentru cea mai indrăgită carte apărută în anul 2018. Au intrat în competiție cinci cărți semnate de  Gabriela Adameșteanu – Fontana di Trevi, Andreeea Răsuceanu – O formă de viață necunoscută, Bogdan Suceavă – Avalon.Secretele emigranților fericiți, Florina Ilis – Cartea numerilor și Radu Vancu – Transparența.

Grila de jurizare a avut drept criterii impactul lectorial, originalitatea viziunii scriitoricești, polifonia mesajului, arhitectura operei și, nu în ultimul rând, stilul și limbajul, atent urmărite de către cei 19 elevi de la licee teoretice și colegii naționale din Iași, îndrumați de 18 cadre didactice. Din partea acestora au avut un discurs Ioana Tătărușanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Iași şi elevul Christian Flandorfer de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi. Premiul a fost acordat romanului Transparența scris de Radu Vancu, debutant în ipostaza de romancier. 

În discursul său, doamna inspector școlar general, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a apreciat drept o nouă reușită colaborarea inter-instituțională cu Muzeul Literaturii Române Iași, considerând că toate activitățile derulate în 16 unități școlare ieșene  sub titlul generic Scriitori în școli, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Iași unde a avut loc  întâlnirea între traducători și profesori, la Palatul Copiilor Iași - ce a devenit simbolic Casa Copilăriei, au constituit tot atâtea evenimente culturale unde  invitați de marcă au purtat dialoguri culturale de substanță despre fenomenul cultural contemporan. „Este impresionant faptul că  peste 1000 de elevi și profesori ieșeni au avut posibilitatea de a trăi experiențe autentice de lectură, de a dialoga autentic și constructiv cu personalitățile reunite la Iași timp de aproape o săptămână pe teme de creație artistică, traducere sau estetică.” – a subliniat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.