FILIT - o marcă deja înregistrată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

FILIT - o marcă deja înregistrată

GALERIE
bogdan cretu200
  • bogdan cretu200
- +

Niciodată Iaşul şi cred că nici alt oraş din România nu a mai avut parte de o densitate atât de mare de scriitori adevăraţi. Dincolo de simpla prezenţă a acestora în urbe, mult mai importantă a fost întâlnirea lor cu publicul.

În mod indiscutabil, evenimentul cultural (dar nu numai; viaţa noastră politică, în care cacealmaua reprezintă principala strategie, este oricum lipsită de evenimente reale) al acestui an trebuie socotit, în Iaşi, dar şi aiurea, abia încheiatul Festival Internaţional de Literatură şi Traducere, desfăşurat, vreme de cinci zile, între 23 şi 27 octombrie. Recunosc că, la început, ambiţia organizatorilor mi s-a părut un strop cam mare; prea îşi propuseseră multe şi prea era timpul scurt. La final, constat cu satisfacţie profesionalismul şi reuşita deplină.

Nu are rost să reiau acum programul şi lista invitaţilor. E vorba, oricum, cu puţine excepţii, de scriitori foarte buni sau măcar foarte cunoscuţi, din întreaga Europă şi din România. Vedetele au fost, cum e şi firesc, romancieri ultra-traduşi şi premiaţi, precum François Weyergans, Andrei Kurkov, deşi eu unul nu am nici un complex dacă mă gândesc la scriitori români precum Ileana Mălăncioiu, Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Ion Mureşan, Ştefan Agopian, Gabriela Adameşteanu, Nichita Danilov sau O. Nimigean. În orice caz, niciodată Iaşul şi cred că nici alt oraş din România nu a mai avut parte de o densitate atât de mare de scriitori adevăraţi. Dincolo de simpla prezenţă a acestora în urbe, mult mai importantă a fost întâlnirea lor cu publicul. La toate sesiunile de lectură urmată de dialog la care am participat, ca moderator sau ca spectator, sala a fost plină. Când vezi sute de persoane care se adună la un loc pentru a vedea trei scriitori, capeţi din nou încredere în şansele literaturii. Mulţi dintre aceşti spectatori erau foarte tineri, elevi, studenţi, ceea ce reprezintă, am convingerea, una dintre cele mai mari reuşite ale FILIT-ului. Pentru că, la urma urmelor, marea miză este de a atrage adolescenţii către carte. De altfel, autori de mare calibru precum Ileana Mălăncioiu sau Ion Mureşan mi-au mărturisit că au fost efectiv încântaţi de efervescenţa şi interesul pentru literatură pe care l-au găsit la întâlnirile lor cu elevii din unele licee ieşene. Nu întâmplător, discuţiile pe care le-am arbitrat s-au orientat în această direcţie: citind, îţi construieşti o lumea doar a ta, trăieşti mai multe vieţi. „Omul este făcut din cărţi”, a spus Florin Iaru şi trag nădejdea că unii dintre cei prezenţi s-au lăsat convinşi, s-au dus acasă şi au realizat că literatura este altceva decât cea pe care le-o îndeasă pe gât o programă adesea îngustă sau un profesor care trăieşte cu sabia bacalaureatului deasupra scăfârliei.

Dar festivalul nu a fost doar unul dedicat scriitorilor, ci şi traducătorilor, editorilor. O idee excelentă, care poate contribui din plin la stabilirea unor contacte care să facă bine literaturii române. Dezbateri, proiecte, lecturi publice (o noapte albă a poeziei, la care au asistat peste 400 de oameni – ce-ţi poţi dori mai mult, când toată lumea se plânge că nimeni nu mai citeşte, că poezia nu mai interesează decât pe câţiva contaminaţi iremediabili cu morbul ei?), extraordinare concerte (alegerea Adei Milea şi a lui Alexandru Andrieş şi a invitaţilor lor a fost cum nu se poate mai potrivită) – totul s-a petrecut într-o atmosferă de entuziasm venit dinspre public. Pe măsura spectacolului.

De reţinut şi faptul că promovarea festivalului a fost una foarte bună: doar cine nu a avut ochi şi urechi nu a aflat că la Iaşi s-au derulat zeci de evenimente care au alcătuit unul major. Eu unul am zărit un afiş, cu simpatica mascotă, până şi la Spitalul de boli infecţioase.

Prin urmare, aflat la cea dintâi ediţie, FILIT-ul a devenit o marcă deja înregistrată, care impune un standard foarte ridicat. Următoarele ediţii nu au voie să-l coboare. Şi nici nu cred că o vor face. Felicitări şi mulţumiri organizatorilor: Dan Lungu, George Onofrei, Lucian Dan Teodorovici, Corina Bernic, Florin Lăzărescu, Dan Daia, Amelia Gheorghiţă, Mădălina Cocea, Luiza Vasiliu, Bianca Grigoriu, Oana Filip, Aleksandar Stoicovici, Florin Irimia, Mădălina Sofron, Corina Gologoţ, Andrei Giurgia. Felicitări şi mulţumiri şi zecilor de voluntari, care au dat coerenţă derulării evenimentelor.

Am uitat ceva? Nu prea cred. Că e o iniţiativă extraordinară – toată lumea e de acord. Ea vine, oricum, dinspre Muzeul Literaturii Române din Iaşi, intrat sub o nouă zodie. Dar nu-mi vine acum să-i perii pe politicienii care au susţinut financiar festivalul. Dintr-un motiv foarte simplu: au făcut-o, oricum, din banii noştri şi nu dintr-o mare pasiune pentru literatură (dacă ar fi avut-o, ar fi vorbit măcar corect); au făcut-o şi din dorinţa de a aduna ceva capital politic. Cred că le-a ieşit, dar nu mă interesează. Reuşita FILIT poate da idei şi de aici încolo: un oraş care îşi revendică o mare tradiţie culturală nu poate spera doar la străzi fără gropi, la parcări subterane şi la clădiri renovate (nu că Iaşul le-ar avea). Marile oraşe europene atrag turişti şi prin evenimente culturale de amploare. Să sperăm că şi dulcele târg va intra în rândul lumii. FILIT-ul e un prim pas, foarte important.

 
Bogdan Creţu este conferenţiar universitar doctor la Catedra de Literatura română din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.