anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Filolog ieşean alături de Andrei Pleşu şi Lucian Boia. A primit Medalia Konstantin Jirecek

GALERIE
filolog Eugen Munteanu
 • filolog Eugen Munteanu
- +

Cunoscutul filolog ieşean Eugen Munteanu, colaborator al „Ziarului de Iaşi“, a câştigat o importantă distincţie europeană. Până în prezent, distincţia acordată la Munchen a fost luată de doar doi români: Andrei Pleşu - 2000 şi Lucian Boia - 2015

Profesorul ieşean Eugen Munteanu a primit Medalia Konstantin Jirecek pentru anul 2020, decernată de către Societatea pentru Europa de Sud-Est. Festivitatea de premiere va avea loc la Munchen, pe data de 22 februarie 2020, iar documentul de decernare specifică faptul că decizia a fost luată „pentru realizări excepţionale în domeniile ştiinţei şi al culturii“. Până în prezent, distincţia a fost luată de doar doi români din 1999 până astăzi, în persoana lui Andrei Pleşu - 2000 şi Lucian Boia - 2015.
 
Filologul român Eugen Munteanu este profesor al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi cercetător ştiinţfic principal la Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ din Iaşi, al cărui director a fost între anii 2009-2013, fiind totodată şi colaborator al paginii de Opinii a „Ziarului de Iaşi“. „Eugen Munteanu s-a remarcat în general prin studiile sale de lingvistică şi filosofia limbii şi, în particular, de limbă veche românească şi de filologie biblică. Întemeietor al Centrului de Studii Biblico-Filologice al UAIC şi preşedinte-fondator al Asociaţiei de Filologie şi Hermenautică Biblică din România, a conceput şi coordonat proiecte filologice majore, printre care şi 18 volume ale seriei critice «Biblia de la 1688». A tradus şi comentat texte fundamentale ale culturii universale din limbile latină, franceză sau germană“, au precizat reprezentanţii Academiei Române. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.