
Agricultura, o moștenire dusă mai departe de un tânăr fermier, student la USV Iași
„Filologul” ajuns fermier. Povestea surprinzătoare a lui Codrin: la 22 de ani coordonează deja o fermă cu 1.000 de hectare, la Movileni/FOTO
Codrin Ionuț Rîmbu, un tânăr de 22 de ani din Movileni, județul Iași, student la Facultatea de Agricultură a Universității de Științele Vieții din Iași (USV), specializarea „Ingineria și managementul afacerilor agricole”, se pregătește să preia o parte importantă din afacerea familiei, pe care o vede ca pe un pas firesc în evoluția sa. Povestea lui este una surprinzătoare.
Deși a absolvit Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași, profilul Filologie, alegerea unei cariere în agricultură nu a fost întâmplătoare. Crescând într-o familie de fermieri, tânărul a înțeles de timpuriu ce presupune acest domeniu: muncă, dedicare și adaptare la provocări.

Codrin Ionuț Rîmbu, student USV Iași
O afacere de tradiție
Povestea unei pasiuni transmise din generație în generație începe în 1997, când tatăl tânărului, alături de frații săi, a înființat o asociație familială în domeniul agriculturii. La acea vreme, familia deținea aproximativ 30 de hectare de teren moștenite și câteva utilaje agricole, insuficiente pentru a susține o afacere mare, dar suficiente pentru a pune bazele unei tradiții ce avea să dăinuie.
Pe vremea când era doar un preșcolar, Ionuț își însoțea tatăl pe câmp și era fascinat de tractoare și de munca în fermă. Această legătură strânsă cu agricultura s-a consolidat în timp, transformându-se într-o adevărată pasiune.
„Am avut întotdeauna un spirit antreprenorial și am știut din liceu că vreau să mă îndrept în zona de business. Când eram mic, primul meu vis a fost să ajung tractorist, deci cumva originile dorinței mele de a profesa în acest domeniu s-au format încă din copilărie. Astfel, dupa clasa a 12-a am ales un profil de agribusiness, care mi-a oferit atât cunoștințele de bază din sectorul agricol, cât și informații și metode folositoare în aria economică. Din acest motiv nu regret deloc decizia, și cred cu tărie că am făcut o alegere corectă”, a declarat acesta pentru „Ziarul de Iași”.
De-a lungul anilor, tatăl său a accesat fonduri europene pentru modernizarea fermei, investind în utilaje performante, spații de depozitare și tehnologii menite să eficientizeze activitatea agricolă. În prezent, alături de familie, Ionuț administrează o fermă de 1.000 de hectare, cultivând porumb, grâu, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr.
Viitorul agriculturii, influențat de tehnologie și sustenabilitate
Pentru Ionuț, agricultura nu înseamnă doar muncă fizică, ci mai ales o bună gestionare a resurselor, sustenabilitate, integrarea noilor tehnologii, dezvoltare – toate acestea reprezentând și motivele pentru care a ales să studieze managementul afacerilor agricole. Anul viitor, studentul își dorește să obțină punctajul necesar pentru a accesa sprijinul destinat instalării tinerilor fermieri, un pas important în dezvoltarea propriei sale viziuni asupra agriculturii.
„Am o perspectivă foarte largă de modernizare și optimizare a proceselor din fermă, dar trebuie sa fiu prezent zilnic pentru a le putea implementa. Printre acestea se numară implementarea unui program digitalizat de management agricol, înființarea unor sere automatizate legumicole pentru a diversifica portofoliul de venituri, achizitionarea unor utilaje performante pentru practicarea unei agriculturi conservative și pentru efectuarea sistematică a tratamentelor fitosanitare, etc”, a subliniat tânărul.
De asemenea, tânărul consideră că modernizarea acestui sector este o necesitate, îm momentul de față, ferma familiei sale aflându-se într-o etapă de tranziție de la agricultura convențională către cea conservativă.
„Având soluri relativ grele, un sistem de tip no-till nu ar avea un randament extraordinar; din această cauză, urmărim trecerea către un sistem de lucrări minime. Astfel, de câțiva ani, am început să evităm lucrarea de bază, arătura, acolo unde se poate, și urmează să achiziționăm utilaje performante care să ne permită realizarea lucrărilor de pregătire, fertilizare și semănat dintr-o singură trecere. Viitorul agriculturii poate fi cel mai bine asemănat cu termenul «adaptare». Schimbările constante ale acestui sector forțează fermierii să își modifice tehnologiile de lucrare și procesele de producție. Ca în orice alt domeniu, scopul oricărui fermier este de a obține profit, iar pentru a putea face asta trebuie sa fii deschis față de noutățile care apar și să integrezi cele mai eficiente sisteme pentru ferma ta”, a adăugat Codrin.
Își împarte timpul între facultate și fermă
Tânărul a povestit cum reușește să își împartă timpul între facultate și activitatea de la fermă. Își organizează programul astfel încât să fie prezent la seminarii, dar și să se ocupe de sarcinile din cadrul afacerii de familie. Totodată, vacanțele și weekend-urile sunt dedicate în mare parte activităților agricole, mai ales în perioadele aglomerate, cum sunt semănatul și recoltarea.
„Fiind student la zi, este destul de complicat să ai un program full de muncă în paralel, iar din această cauză nu pot spune că sunt în fermă zilnic. Merg la muncă când îmi permite timpul și în zilele în care nu am deloc seminarii. În ceea ce privește cursurile, am ales să le reduc pe cât de mult posibil pentru a avea mai mult timp în fermă. Astfel, reușesc să mă împart între studii și practica foarte eficient, având un randament ridicat în cadrul amândurora”, a conchis studentul.
Publicitate și alte recomandări video