Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Final de noiembrie plin de piese de teatru, filme și expoziții la Ateneul Tătărași

GALERIE
afis Micul Print dafis Micul Print
  • afis Micul Print d
  • afis Micul Print
- +

Sfârșitul lunii noiembrie este unul bogat în evenimente la Ateneul din Iași. Programul acestora este următorul:

Proiecție film „ 7 Cuvinte” – luni, 21 noiembrie, ora 19:00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – intrarea liberă

„7 Cuvinte" este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii. Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina" de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe – limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile" de la Aiud. După eliberarea, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, 7 Cuvinte către tineri, un îndemn la un „zbor înalt", eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America, de unde luptă împotriva perpetuării regimului comunist la noi în țară. Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebuneşti" de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.

Filmul are o durată de 103 minute și va fi urmat de o sesiune de discuții cu invitatul serii, Andrei Negoiță Zagorodnâi, regizorul documentarului. Intrarea este liberă!

Spectacol pentru copii „Aventurile Micului Prinț” – vineri, 25 noiembrie, ora 11:00 în Sala Mare de spectacole ”Radu Beligan” - 

Ateneul din Iași vă invită vineri, 25 noiembrie, ora 10:00, la spectacolul pentru copii "Aventurile Micului Prinţ", după Antoine de Saint Exupery.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 -16:30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Vernisaj expoziție foto “Eu citesc, dar tu?” – Mircea Radu – vineri, 25 noiembrie, ora 18:00 – Foaierul Ateneului din Iași, intrarea liberă

Mircea Radu, cunoscut ca realizator de emisiuni, prezentator de știri, actor și scriitor, se prezintă în fața dumneavoastră și ca fotograf. Vineri, 25 noiembrie 2016, ora 18:00, la vernisajul expoziției de fotografie „Eu citesc, dar tu?”, ce va avea loc în foaierul Ateneului din Iași.

Expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu, care implică persoane publice din România (in ordine alfabetică: Cristian Țopescu, Dana Deac, Eugenia Voda, Ileana Popovici, Monica Pop, Mircea Badea, Oreste, Răzvan Mazilu și Sergiu Nicolaescu) care își doresc să redeschidă apetitul oamenilor pentru lectură. 

"Ideea proiectului Eu citesc. Dar tu? mi-a venit pe aleile Parcului Herăstrău. Nimeni din cei aflați pe bănci - și erau destui, căci era ora prânzului - nu avea o carte in mâini. Nimeni nu citea... I-am întâlnit pe prietenii mei Dinu Lazăr și Vlad Epstein, le-am spus asta și am convenit că trebuie făcut ceva pentru a schimba această stare de lucruri. Așa s-a născut proiectul "Eu citesc. Dar tu?" în care personalități, oameni notorii, vedete iubite fac același lucru: citesc." ne-a mărturisit Mircea Radu.

Lansare de carte “Povești cu gust” – Mircea Radu – vineri, 25 noiembrie, ora 18:30 în Foaierul Ateneului din IașI – intrarea liberă

Curtea Veche Publishing și Ateneul din Iași au plăcerea de a prezenta la Iași lansarea volumului “Povești cu gust” de Mircea Radu, primul proiect editorial al cunoscutului om de televiziune, o carte în care bucatele iau gustul poveștilor, iar poveștile pe cel al bucatelor. Lansarea volumului va avea loc vineri, 25 noiembrie 2016, la Ateneul din Iași (Strada Ion Creangă 14, Iași), începând cu ora 18:30. Evenimentul va include și o sesiune de autografe. Intrarea este liberă.

Autorul își surprinde publicul prin acest volum de rețete și amintiri, construit din texte scurte, în care a adăugat un strop de melancolie, un gram de umor și mult suflet și în care accentul este pus pe întâmplări surprinzătoare din trecutul său. Cartea “Povești cu gust” ne dezvăluie un Mircea Radu așa cum nu îl cunoaștem: un narator desăvârșit care păstrează farmecul rețetelor tradiționale românești și a bucatelor copilăriei. 

“Nu cred că a fost un moment pe care să-l rețin, despre care să spun că a fost ideea de la care a plecat construcția cărții, momentul zero. Știu doar că am povestit odată, la o masă, despre o anumită mâncare și amintirea, ancora în timp, pe care o aveam legată de acel desert. Dar am ținut minte reacția celor care mă ascultau - fetele zâmbeau cu subînțeles iar tipii aveau în priviri ceva din sticlirea ochilor lupului din povestea cu cei trei purceluși - și mi-a placut. Restul e istorie…

Singurul motiv pentru care am scris cartea asta, de fapt, o culegere de texte, proză scurtă, sau spune-i cum îți cade ție bine, este plăcerea. Am scris de plăcere, am fotografiat de plăcere, am mâncat de plăcere. Unii vor fi atenți la rețete, alții la fotografii, unii vor rămâne cu scrierile despre lucruri care mi s-au petrecut sau care erau gata să mi se întâmple dacă viața mea o lua pe un alt drum… Fiecare om care va cumpăra cartea asta va lua ce vrea din ea. E pe alese.” (Mircea Radu)

Volumul este disponibil pe www.curteaveche.ro la prețul de 39 lei și în librăriile din toată țara.

Recital extraordinar “Dor de Eminescu” – Ion Caramitru – sâmbătă, 27 noiembrie, ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” – 70 lei/bilet

“Nu există o construcţie mai bogată, mai semnificativă a limbii române decît aşa cum a gândit-o Eminescu şi cum a pus-o în ecuaţie.” (Ion Caramitru) “Dor de Eminescu” este mai mult decât un recital de versuri, este o poveste despre sentimentele, atitudinile, convingerile fiecăruia dintre noi, brodate abil în vers și proză, alcătuită din scrierile literare și filosofice ale lui Eminescu. Muzica originală a clarinetistului Aurelian Octav Popa nu acompaniază cuvântul, ci completează povestea, transmițând și continuând ideile rostite de către Maestrul Ion Caramitru.

Cei doi artiști dialoghează, astfel, într-o formulă scenică inedită, prezentând un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet național.

„Grosul operei lui Eminescu se află în celebra lui ladă cu care umblă pe unde se mută şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii”. (Ion Caramitru)

„Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite”. (Aurelian Octav Popa)

Maestrul Ion Caramitru va susține recitalul „Dor de Eminescu”, sâmbătă, 26 noiembrie 2016, ora 20:00 pe scena Sălii Mari de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 70 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 -16:30, sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol pentru copii „Magic Castle” – Teatro Blu – duminică, 27 noiembrie, ora 11:00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – 8 lei/bilet

"Magicianul, locuitorul Castelului Magic, locul în care magia este la ea acasă, a rămas fără asistentul său. De aceea va apela la copiii spectatori pentru a putea să-și pună în practică trucurile magice, dar și la ajutorul unui liliac aflat, întâmplător, între zidurile vechiului castel. Obiecte bântuite, levitații, dispariții, apariții, magie și, mai ales, amuzament. Iar în finalul spectacolului copiii vor avea parte de o apariție surpriză."

Teatro Blu vă invită, duminică, 27 noiembrie 2016, ora 11:00, la spectacolul pentru copii "Magic Castle", ce va avea loc in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan", a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 8 lei, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 -16:30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Proiecție de film “Fabrica de scurt-metraje” – duminică, 27 noiembrie, ora 17:00 - în Sala Galeriile de Artă a Ateneului din Iași

Echipa Short to the Point si asociatia Green Art Tour, incearca sa readuca filmul mai aproape de spectatori. Obiectivul nostru este de a imbina confortul cu placerea de a viziona un film. Proiectiile se vor desfasura in spatii neconventionale (pentru unii): cafenele, puburi, teatre sau cluburi, adica locatii in care tinerii (si ne referim aici la tinerii de toate varstele) isi petrec deseori timpul liber. Speram sa contribuim astfel intr-un mod placut la buna dispozitie a spectatorilor Fabricii de Scurt Metraje.

Revenind la esenta evenimentului, va anuntam ca editia din Noiembrie a Fabricii de Scurt Metraje se va desfasura in perioada 23-27 Noiembrie 2016, in 4 orase din Romania: Bucuresti, Iasi, Brasov si Oradea. Vizionare placuta!

Spectacol de susținere “1 Decembrie: Unire, Onoare și Patrie” – duminică, 27 noiembrie, ora 18:00 în Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan”

Ateneul din Iași și  Clubul Rotary Copou Iași vă invită duminică, 27 noiembrie, de la ora 18:00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” la un eveniment aflat sub auspiciul sărbătoririi Zilei Naționale a românilor, 1 Decembrie. 

Evenimentul prezentat de către binecunoscutul om de televiziune Mircea Radu va fi onorat de participarea Corului Academic „Gavril Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” Iași, a Muzicii Reprezentative a Armatei, a Complexului Muzeal „Moldova” al Palatului Culturii Iași și a actorilor Ateneului din Iași. Cu toții își vor da concursul pentru a realiza un eveniment care, dincolo de a fi menit dragostei de țară, să unească sufletele românești și să releveze o calitate ce a caracterizat mereu poporul român: altruismul.

Astfel, publicul ce va participa la acest eveniment cu dublă semnificație își va putea dovedi mărinimia, întrucât încasările vor fi donate unui caz umanitar: un băiețel de 10 ani, frumos și ascultător, are nevoie de gândurile bune ale celor din jur, dar, mai ales, de ajutor pentru a continua tratamentul împotriva leucemiei.

Biletele vor fi disponibile la prețurile de 45 de lei pentru locurile din Sală și 60 de lei pentru locurile de la Balcon și Loje și vor putea fi achiziționate de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 -16:30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri