Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

S-a aflat cine a furat 300.000 de lei din seiful primăriei de la Ţibana

Final în cazul seifului spart ca-n filme în plin viscol: hoțul, prins în casa făcută din banii furaţi

GALERIE
vatra arestat
  • vatra arestat
- +

Poliţiştii ieşeni au început să descurce iţele jafului de proporţii care a avut loc astă-iarnă la Primăria Ţibana! Atunci, trei hoţi cu cagule şi mănuşi au intrat în primărie, de unde au luat un seif cu totul şi au spart un altul: peste 170.000 lei. Exact ca în filme, în timpul jafului, un angajat al primăriei şi soţia au venit la serviciu pentru a aprinde focul centralei termice. Hoţii tocmai scoseseră seiful afară, cu chiu, cu vai, şi tremurau de suspans că vor putea fi observaţi, ascunşi după o maşină. Fiind întuneric, angajatul primăriei şi nevasta au trecut millimetric pe lângă seiful scos afară, atât la venire, cât şi la plecare. „Acţiunea“ hoţilor a durat aproximativ o oră, însă în interiorul primăriei au stat numai zece minute. Seiful a fost găsit la 300 de metri de sediul primăriei. A fost al treilea mare jaf comis la o primărie din judeţ, în decurs de zece ani. Capul acestui jaf este un om căutat şi prin Italia, pentru jaf armat.

Ieri-dimineaţă, la ora 5, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale IaşI, însoţiţi de „mascaţii“ Serviciului de Acţiuni Speciale, au descins în casa „la roşu“, în construcţie, a unei familii tinere din satul Runcu, comuna Ţibana. Aici locuiesc Alex Vatră, în vârstă de 36 de ani, soţia acestuia, copilul lor, cât şi mama tânărului. Mascaţii au controlat toate camerele, iar poliţiştii au ciocănit cu degetele pereţii camerelor, pentru a verifica dacă nu găsesc goluri în care să fie ascunşi banii furaţi din seiful Primăriei Ţibana. După câteva ore de percheziţie, timp în care poliţiştii au spart la propriu câţiva pereţi, aceştia au adunat mai multe probe, apoi, în jurul orei 14, anchetatorii au luat câţiva saci cu obiecte, dar şi pe Alex Vatră, l-au urcat în maşină, apoi l-au adus la audieri, la Iaşi. Vecinii acestuia ştiu cine este Vatră: tânărul era căutat de către carabinierii italieni pentru atac armat în Italia, jaf la Primăria Ţibana, şi condamnat pentru conducere fără permis în Iaşi. „Noi nu ştim prea multe despre el. Are familie în satul Runcu, însă am înţeles că este căutat şi pentru jafuri comise în Italia. Nu prea stătea acasă“, ne-a spus primarul Gheorghe Rotaru.
 
 
Au ales o zi cu viscol puternic pentru jaf
 
Data de 11 ianuarie pentru angajaţii Primăriei Ţibana a fost una neagră: au rămas fără salarii. În jurul amiezii, aproximativ ora 14, contabilul primăriei a venit de la Iaşi cu salariile, dar şi indemnizaţiile consilierilor locali. Doar câţiva au apucat să le ia, deoarece ceilalţi se aflau deja acasă, fiind program scurt, iar afară viscolea. Urmau să le încaseze luni dimineaţă, însă nu au mai apucat. Banii au stat doar câteva ore în seif. În jurul orei 21, camerele de supraveghere au înregistrat un bărbat dând târcoale imobilului, pe întuneric. „Totul durează vreo oră, începând de la 21. Atunci au început filajul. Apoi, în jur de 21.30, au încercat să intre în Primărie printr-un birou din spate. Nu au reuşit decât să intre în acel birou, însă nu au putut sparge uşa care dă spre hol. Apoi au renunţat şi au intrat pe o fereastră de pe hol, la ora 22.50. În interior nu au stat decât 10 minute. Au ieşit repede afară, la ora 22.02“, ne-a spus atunci un angajat al primăriei.
 
Hoţii au apucat să împingă seiful de 200 kg vreo zece metri, prin curtea primăriei, când şi-au dat seama că vine cineva. Au lăsat seiful unde era, lângă maşina primăriei, apoi, ei s-au ascuns după autoturism. Cel care intrase în curtea primăriei era un angajat care venise împreună cu soţia să alimenteze cu lemne centrala termică a imobilului. Acesta a mers în magazia centralei, a aprins becul, a pus lemne, apoi a ieşit şi a observat că lumina de veghe din imobil este stinsă. A intrat, a aprins becul, apoi a închis uşa şi a plecat. Aşa cum a venit, şi la plecare a trecut pe lângă seiful plin cu bani scos de către hoţi, din primărie, însă nu a observat nimic ieşit din comun. Hoţii au cărat seiful până au ieşit din raza vizuală a camerelor de supraveghere. Acesta a fost găsit, apoi, la 300 metri de primărie, aproape de intersecţia cu Mădârjac. Era în zăpadă, golit. Anchetatorii l-au dibuit ulterior luând urma a peste 10 cartele telefonice cu care vorbea Vatră, urmărind desfăşurătorul convorbirilor, în colaborare cu operatorii telefonici, până în ziua jafului.
 
Condamnat chiar la locul jafului
 
Potrivit unor surse din cadrul anchetei, în noaptea spargerii au acţionat trei indivizi, unul dintre ei fiind Alex Vatră. Ceilalţi doi au fost şi ei identificaţi de poliţişti, şi au primit „vizita“ poliţiştilor tot ieri-dimineaţă, la răsăritul soarelui. Una dintre percheziţii a avut loc într-un alt judeţ. De asemenea, poliţiştii au „bifat“ o realizare de excepţie, deoarece omologii lor din Italia l-au „dibuit“ pe Vatră după mulţi ani, şi abia la începutul acestui an l-au dat în urmărire. Acesta ar fi comis în 2011 un jaf armat în Italia. „Dispune arestarea provizorie a persoanei solicitate în vederea predării în baza semnalării din sistemul de informaţii Schengen din Italia din data de 21 iunie 2019, transmisă prin Centrul de cooperare Poliţienească Internaţională, în baza mandatului european de arestare emis la data de 21 mai 2019 de către procurorul Raffaele Tito, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Perdenone, Italia, în dosarul cu numărul de referinţă SIEP 172/2015 şi care se fundamentează prin sentinţa din 2 decembrie 2012 emisă de Tribunalul din Perdenone, emisă în vederea executării unei pedepse de doi ani, o lună şi 25 de zile de închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de jaf armat sau organizat“, se arată în decizia judecătorilor ieşeni.
 
Tot Vatră a ispăşit o pedeapsă de peste un an de zile pentru conducere fără permis şi refuzul de a-i fi recoltate probe biologice de sânge. Culmea, judecătorii au decis ca Vatră să facă şi zile de muncă pentru comunitate, fiind repartizat chiar la sediul Primăriei Ţibana.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri