Financial Times: Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Financial Times: Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare

GALERIE
marfa china
  • marfa china
- +

Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare, cumpărătorii din Europa şi Statele Unite fiind nevoiţi să aştepte mai mult mărfurile din cauza reducerii producţiei de către fabricile chineze, relatează Financial Times.

Proprietarilor de fabrici din China şi clienţilor lor din întreaga lume li s-a spus să se pregătească ca întreruperea alimentării cu energie electrică să devină o parte a vieţii, în condiţiile în care preşedintele Xi Jinping vrea să reducă dependenţa celei de-a doua mari economii a lumii de cărbune. Lipsa carburanţilor a redus electricitatea furnizată gospodăriilor din nord-estul Chinei şi a provocat întreruperi ale activităţilor la fabricile din toată ţara.

Cererea de energie creşte însă în continuare, pe fondul cererii record pentru exporturile chineze, iar problemele vor fi agravate de perspectiva temperaturilor scăzute în timpul iernii. În pofida valului de intervenţii ale guvernului condus de premierul Li Keqiang, producătorii chinezi şi multinaţionalele au fost îndemnate să sporească eficienţa energetică în fabricile lor şi să accelereze investiţiile în energie regenerabilă.

Trueanalog Strictly OEM, o fabrică care produce difuzoare lângă Guangzhou, este emblematică pentru criza care deja loveşte exportatorii din cauza întreruperilor frecvente ale furnizării de electricitate. Proprietarul Philip Richardson a spus că compania sa se află într-o permanentă cursă de recuperare. ”Este efectul domino atunci când tăiaţi energia electrică: afectează direct adezivul folosit în linia de producţie, trebuie să resetăm, elimină 20-30% din productivitate din zi. . . Este într-adevăr o bătaie de cap ", a spus el.

Will Jones, directorul operaţional al British Home Enhancement Trade Association, a declarat că o treime dintre membrii săi din sectorul bricolajului şi grădinăritului au raportat că furnizorii şi-au extins termenele de livrare.

Efectul, a spus Jones, a fost o presiune inflaţionistă suplimentară şi o gamă mai largă de produse care lipsesc. ”Acest lucru are un impact asupra unei situaţii deja foarte dificile pentru furnizorii cu constrângeri legate de disponibilitatea spaţiului pe navele portcontainere şi costuri în spirală”, a spus Jones. Guvernul chinez a adoptat o abordare pragmatică pe termen scurt pentru a aborda deficitul de energie, revenind la combustibili mai poluanţi, în pofida promisiunilor sale pe termen lung de a reduce utilziarea cărbunelui.

În ultima săptămână, guvernul a ordonat extinderea rapidă a minelor de cărbune. De asemenea, a decretat reforme radicale ale pieţei, obligând toţi generatorii de energie pe cărbune să vândă pe piaţa angro, permiţând creşterea preţurilor la electricitate cu până la 20% şi ridicând plafoanele de preţ pentru unii mari utilizatori.

Reformarea pieţei este un ”pas uriaş” spre liberalizarea sectorului energetic, a declarat David Fishman, analist energetic la Grupul Lantau. Cu toate acestea, nu se preconizează că acţiunile guvernului vor pune capăt imediat întreruperilor alimentării cu energie electrică. Pe lângă tensiunile din sectorul imobiliar, lipsurile au adăugat o doză mare de incertitudine privind creşterea economiei chineze în trimestrul al treilea. Comparativ cuexpansiunea puternică de 7,9% în al doilea trimestru, prognozele economiştilor chestionaţi de Bloomberg variază de la un maxim de 5,8% la un minim de 4,5%.

Multe dintre companii au fost cu adevărat surprinse de intensitatea ”penuriei ” de electricitate, a declarat Thomas Luedi expert în energie la firma de consultanţă Bain în Shanghai. Luedi a adăugat că creşterea preţului energiei i-ar obliga rapid pe unii producători să reducă producţia.

"Producătorii ineficienţi s-ar putea prăbuşi", a spus el, dând ca exemplu producătorii siderurgici la scară mai mică. În Guangdong, cel mai mare centru de producţie din China, oficiali de rang înalţi au declarat că aproape 150.000 de companii au fost afectate luna trecută de lipsa de energiei.

Oficialii din Guangdong au avertizat în privat că raţionalizările vor persista probabil. De asemenea, au încurajat companiile să îşi folosească propria producţie de energie electrică, ceea ce înseamnă probabil o utilizare şi mai mare a motorinei pentru producerea de energie electrică. O mulţime de companii se vor întoarce în aceste condiţii la utilizarea de generatoare, dintre care unele sunt ilegale.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.