Finanţarea foto-cinematografiei militare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Crochiuri economice

Finanţarea foto-cinematografiei militare

GALERIE
cinematografie militara
  • cinematografie militara
- +

Chestiunile legate de un buget necesar satisfacerii imortalizării Războiului Întregirii se puneau acut la mai puţin de un an de când trupele române, sub comanda unor generali precum Eremia Grigorescu şi Alexandru Averescu, obţinuseră victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Încă de pe atunci românii realizau cât de important este pentru viitorime să dispună de un bogat material foto-filmografic care să asigure „perpetuarea amintirii marilor episoade ale Războiului Întregirii Neamului”. 

Or, pentru aceasta era nevoie de anumite resurse financiare, a căror identificare, în contextul economic de atunci, devenea cât se poate de dificilă. Totuşi, ministrul de război de la acea vreme, Generalul Artur Văitoianu, avea să propună Regelui (Raport No.960/M.Of. No.7 din 25 Aprilie 1919) decretarea creării unui fond de rezervă şi de rulment menit să ducă la atingerea scopului amintit. Decretul-Lege în cauză n-a întârziat să apară (fiind dat în Bucuresti, la 24 Aprilie 1919, sub semnătura Regelui Ferdinand – No.1596), şi aducea, aşa cum avea să se vadă în anii ce au urmat, o rezolvare notabilă a problemei. Mai precis, se constituia un fond al Serviciului foto-cinematografic al armatei, gestionat de către Secretariatul general al ministerului de răsboi şi Direcţiunea geniului. În cadrul acestuia intra o sumă de pornire cifrată la 243.712,51 lei, provenită din „lichidarea socotelilor veniturilor produse până în prezent de reprezentaţiile cinematografice”.

Totodată erau reglementate şi alte surse, între care încasările din vânzări/închirieri de fotografii ori filme şi primirile de donaţii etc. Decretul stipula că se puteau adăuga subvenţiile şi creditele bugetare. De menţionat că, pentru simplificare şi operativitate, tranzacţiile legate de vânzările de fotografii şi închirierile de filme ori de vânzarea materialelor casate de Serviciul foto-cinematografic militar puteau să se facă şi în baza „licitaţiei orale”. Spre a ne forma o imagine asupra sumei de pornire de cca. un sfert de milion lei, amintită mai sus, să spunem că în anul 1919 (v. M.Of. No.286 din 2 Aprilie 1919), salariul lunar al unui şef de birou din Ministerul de Interne era de 400 lei, iar al unui funcţionar din Ministerul Industriei şi Comerţului nu depăşea 500 lei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.