anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de Presă

Finanțarea sectorului nonprofit prin Legea 350, bătaia de joc a Consiliului Județean Iași (P)

GALERIE
Foto_Finanțarea sectorului nonprofit
 • Foto_Finanțarea sectorului nonprofit
- +

Senatorul USR Dan Lungu atrage atenția asupra faptului că deși Consiliul Județean Iași (CJ Iași) a aprobat pentru întregul sector ONG în anul 2020 o sumă minoră în comparație cu alte județe, a procedat în așa fel încât organizațiile neguvernamentale să nu poată accesa nici măcar aceste sume modeste.

Din totalul de 300.000 de lei alocați de CJ Iași sectorului nonprofit, în acest an au fost distribuiți numai 25.000 de lei, restul de 275.000 de lei rămânând încă neredirecționați. Astfel, dintr-un număr de 7 proiecte înscrise în concurs, membrii comisiei au admis un singur proiect, intitulat „Eu croiesc-eu cos. Curs de croitorie”, al Asociației Harmony and Hope Iași.  

Totalul fondurilor alocate, de 300.000 de lei, a fost împărțit pe categorii astfel: 100.000 de lei proiectelor sociale, 100.000 de lei celor culturale și 100.000 de lei activităților de tineret. În  luna martie a acestui an însă membrii CJ Iași au adoptat o hotărâre care menționa că programul se va adresa, de această dată, cu prioritate proiectelor sociale care vizează combaterea și tratarea infectării cu coronavirus. Astfel, în contextul crizei medicale actuale, când sectorul ONG – cultural, social sau organizațiile de tineret – nu beneficiază de niciun sprijin real din partea instituțiilor, fondurile au fost redirecționate cu prioritate numai acestor proiecte.

La Cluj, de 40 de ori mai multe fonduri

„Mi se pare inadmisibil că în anul 2020 CJ Iași alocă numai un total de 300.000 lei celor trei sectoare principale ale organizațiilor nonprofit. Ba mai mult, ireal că găsește să redirecționeze fix aceste fonduri către altceva, lăsând atâția artiști independenți și atâtea organizații nonprofit fără niciun sprijin. Trebuie să înțelegem, poate printr-o comparație cu Clujul, cât de puțini bani sunt alocați pe Legea 350/2005 la Iași. Anul acesta la Cluj, pe 5 domenii a fost alocată prin Legea 350 suma de 12 000 000 de lei - adică de 40 de ori mai mult decât la Iași! Iar acești bani nu au inclus deloc proiectele sociale, cărora Consiliul Județean Cluj le-a oferit o linie separată de finanțare, de 600.000 lei.

Ce face Maricel Popa este inadmisibil, iar circul instituțional și incompetența trebuie să se oprească aici. Consiliul Județean trebuie să fie atent la cererile cetățenilor, să aloce fonduri serioase acestui program, iar actorii din sectorul ONG, artiștii independenți și tinerii trebuie să-și spună răspicat cerințele și nemulțumirile”, a menționat Dan Lungu, senator USR de Iași.

Prin comparație, în județul Bacău, Consiliul Județean a alocat în acest an sectorului cultural 600.000 de lei, activităților de tineret 300.000 de lei și proiectelor sociale 300.000 de lei. Totodată, Consiliul Județean Neamț a alocat un total de 2.800.000 tuturor celor trei sectoare.

„Nu este prima dată când CJ alocă asemenea sume infime pentru sprijinirea ONG-urilor de tineret din Iași. Ce este nou este însă faptul că profitînd de situația provocată de coronavirus, reprezentanții CJ Iași au decis că și aceste sume sunt prea mari și le-au redirecționat către proiectele destinate luptei anti-COVID19, fapt care a împiedicat ONG-urile să mai acceseze fondurile. Cred că CJ Iași ar trebui să găsească urgent o soluție ca cel puțin sumele alocate inițial să poată fi accesate de tot sectorul ONG în continuare - cultură, social și tineret. Nu este normal ca nici măcar 100.000 de lei să nu fie redirecționați proiectelor destinate celor 240.000 de tineri din județ”, a precizat Mihai Ciobotaru, specialist în probleme și activități de tineret al USR Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.